Sağlıklı beslenmek çocukların hem gelişimini hem de okuldaki başarısını büyük ölçüde etkiliyor. Yeterli ve zengin beslenemeyen çocuklarda kansızlık ortaya çıkıyor buna bağlı olarak da çocuğun okul başarısı olumsuz etkileniyor.
Sabah kahvaltı yapılmazsa beyin için yeterince enerji oluşmaz. Yorgunluk, baş ağrısı, dikkat ve algılama da azalma görülebilir" ifadesini kullandı. Keservuran, yapılan araştırmaların sabah kahvaltısı yapan öğrencilerin okula devam ve okul başarılarının yapmayanlara göre daha iyi olduğunu gösterdiğini de vurguladı.
Sağlıklı bir sabah kahvaltısı olmadan güne başlanmaması gerektiğini anlatan Beslenme ve Diyet Uzmanı Şeyda Sıla Bilgili, "Çocuklar kahvaltı yapmazsa yorgunluk, dikkat dağınıklığı, baş ağrıları, algılamada yetersizlikler, isteksizlik ortaya çıkabilir. Uyku halinde dahi vücudumuzun enerjiye ihtiyacı vardır.
Sabah kahvaltı yapılmazsa beynin tek enerji kaynağı olan glikoz sağlanamamış oluyor ve yorgunluk, başağrısı, dikkat eksikliği ve algılamada sorunlar görülüyor. Kahvaltı yapmadan güne başlamak verimi ve üretkenliği düşürüyor.
Özellikle çocuklarda çok önemli olan kahvaltı, gelişim sürecinde olan çocuklar için yağ, karbonhidrat, protein ve vitaminlerin düzenli olarak alınmasını sağlar. Sabahları kahvaltı yapılmadığında, çocuklarda öğrenmede, kas koordinasyonunda azalma görülür.
İlgili 27 soru bulundu
Kahvaltı yapmak çocuğun gelişimine katkı sağladığı gibi okuldaki başarısını da etkilemektedir. Sabah okula gitmeden önce kahvaltı sayesinde protein ve karbonhidrat alan öğrenci, okulda bunun fiziksel ve zihinsel faydasını görür. Kahvaltı günün ilk öğünü olduğu için, çocuk üzerinde gün boyunca etkisi sürer.
Kahvaltıyı Atlamayın
Bu nedenle uyandıktan sonra 1 saat içinde mutlaka kahvaltı etmemiz ve vücudumuza yakıtını vererek çalışmasını sağlamamız gerekir. Üstelik yapılan bilimsel çalışmalar da kahvaltının yaşam kalitemizi arttırmasının yanı sıra sağlıklı bir yaşam için de çok önemli olduğunu ortaya koyuyor.
Kahvaltı bireyin beslenmesinde önemli olduğu bilinen ancak kendimi aç hissetmiyorum diyerek kolaylıkla atlanacak öğünlerin başında gelmektedir. Oysa 8 veya 12 saatlik açlıktan sonra vücudumuzun ihtiyacı olan enerjiyi sağlayan en önemli öğündür.
Kahvaltıda kaliteli protein kaynağı olan yumurta, tam tahıllı ekmek, peynir, süt, mevsim sebzeleri ve kavrulmamış (tuzsuz) kuruyemişler yer almalıdır. Böylece, güne dinamik ve sağlıklı bir başlangıç yapmış olacaksınız! Güne kahvaltı ile başlamak, derslerdeki başarının da artmasını sağlar.
Sağlıklı bir kahvaltı ile vücut güne metabolizmik olarak daha iyi başlar. Bunda sofrada tükettiğimiz gıda ürünleri ve onların kalitesi büyük önem taşır. Sabahları tüketilen yiyecekler gün içindeki kan şekeri, tansiyon değerleri, stres ve sindirim sistemi üzerinde etkilidir.
Okul öncesi çocukların, sabah saat 08.00'de kahvaltı etmelerini akşamlarıysa en geç 20.30-21.00 civarında yatmalarını öneren Ertem, “Gece uykusu gece alınmalı ve büyüme hormonunun salgılandığı gece saatlerinde çocuk uykuda olmalı” diyor.
Öncelikle kalkınca aç karnına 2 bardak su içmeyi alışkanlık haline getirebilirsin. En geç 1 saat içinde de kahvaltını yapmaya çalışmalısın. Bu durumda kahvaltı saatin 11.00 ile 12.00 arasında olur. Eğer 06.00 gibi erken bir saatte kalkıyorsan, saat 6.00 ile 7.00 arasında kahvaltı yapmaya çalışmalısın.
Kahvaltıda besin içeriğinin zengin olması nedeni ile evde yapılan tarhana, yayla, mercimek çorbası, kahvaltılık tahıl ürünleri de yer alabilir. Ancak bu besinlerin yanında mutlaka süt, sebze ve meyve tüketilmelidir. Vücut ağırlığı fazla değilse kahvaltılara pekmez, bal, reçel, marmelat, fındık ezmesi eklenebilir.
Çocuklar için en önemli mineraller, kalsiyum,fosfor ve demirdir. En iyi kalsiyum kaynakları süt, peynir, yoğurt, susam, fındık ve yeşil yapraklı sebzelerdir. Demirden zengin besinler ise; kuru baklagiller, kuru yemişler, pekmez, kuru meyveler, et, yumurta ve yeşil yapraklı sebzelerdir.
Güne daha enerjik başlamak için çocuklarınızın okul öncesi her gün kahvaltı yapmasına özen gösterin. Kahvaltıda yoğurt veya yumurta, bal veya meyve, tam tahıllı ekmek veya yulaf ezmesi gibi şeyler tercih edebilirsiniz.
Kahvaltı, uyandıktan sonraki bir saatlik sürede mutlaka yapılmalıdır. Kahvaltıya vakit ayırmak için erken uyanmak sana zor gelmesin. Çünkü güne erken başlamak ve bunu kahvaltıyla taçlandırmak gününü daha verimli hale getirecektir. İlk uyandığında su içmeyi ihmal etme.
Öğünler içinde en önemlisi sabah kahvaltısıdır. Yeterli ve dengeli bir kahvaltı menüsü güne istekli başlamada ve elverişli bir biçimde sürdürmede oldukça önemlidir."
Sonuçlar, kahvaltı yapanlarla yapmayanlar arasında kilo açısından çok küçük bir farklılık olduğunu, kahvaltı yapmayanların ortalama 500 gr daha az kilolu olduğunu ortaya koydu. Kahvaltı yapanlar günde ortalama 260 kalori daha fazla alıyor.
Yeterli ve dengeli beslenmek için günde en az 3 öğün tüketilmesi gerekmektedir. 3 ana öğün dışında öğünler arası sağlıklı atıştırmalıklar yiyebilirsiniz. Kilo almamak için günde kaç öğün yemek yemeliyiz? Zayıflamak için aç kalmak zorunda değilsiniz. 3 ana, 2 ara öğün tüketmelisiniz.
1 SAAT SONRAYI BEKLEYİN
Uzmanlar sık beslenmenin açlık duygusunu bastırdığını özellikle belirtiyor. Bu nedenle sabah uyanır uyanmaz değil de, 1 saat sonrasında kahvaltı yapmak gerekiyor. Çünkü güne yeni uyanmış olan insan metabolizması, ihtiyaç duyduğu enerjiyi kahvaltıdan alıyor.
Prensip olarak imkanı olan akşam yemeklerinin 18.00-19.00 arasında yenmesinde fayda var. Özel durumlar haricinde akşamları yeme içme işini 20.00'den önce tamamlamak şart. Uzmanların başka tavsiyeleri de var: Akşam öğünleri mümkün olduğu kadar hafifletilmeli.
Sağlıklı besinler
Kahvaltının sadece kiloyu etkilemiyor. Kahvaltı etmemenin kalp hastalıkları ve tip 2 diyabet riskini yüzde 20'den fazla artırdığı belirtiliyor. Bunun nedenlerinden biri kahvaltının besin değeri olabilir.
Geç kahvaltı yapanların diyabet, obezite, koltesterol, kalp ve damar hastalıkları riski artıyor. Kahvaltı için 10.00'a kadar beklemek, erken ölüm riskini artırıyor. Sağlıklı beslenen ve ilave şekerden uzak duran orta yaşlı yetişkinlerin ömrü 6-7, genç yetişkinlerin ömrü 10 yıl uzuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri