Canan Karatay kahvaltıda, az pişmiş 2 yumurta, menemen, omlet, mıhlama, pastırma yumurta yapılabilir. Fakat bunların yanında ekmek, poğaça, simit vs. yenmemesi gerektiğini, bir ince çay bardağında fındık, fıstık, ceviz, badem veya yerfıstığı tüketilmesini gerektiğini söylüyor.
Canan Karatay'ın ekmek yerine Maraş cevizi tüketimini önermesi yaptı. Ceviz, fındık, fıstık, badem gibi kuruyemişler, bol miktarda sağlıklı yağ içerir. Bu sağlıklı yağlar, karbonhidrata göre insülin seviyelerini fazla yükseltmediği için ani gelen açlık krizleri de önlenmiş olur.
Kahvaltıda kaliteli protein kaynağı olan yumurta, tam tahıllı ekmek, peynir, süt, mevsim sebzeleri ve kavrulmamış (tuzsuz) kuruyemişler yer almalıdır. Böylece, güne dinamik ve sağlıklı bir başlangıç yapmış olacaksınız! Güne kahvaltı ile başlamak, derslerdeki başarının da artmasını sağlar.
07.00-09.00 Arası (Her sabah)
Omlet, menemen, çılbır, mıhlama, pastırmalı yumurta yapılabilir. (Saf tereyağı, pastırma ve az pişirilmiş yumurtanın faydaları hakkında daha geniş bilgileri 'Karatay Diyeti' ve 'Karatay Diyeti'yle Yaşam Boyu Sağlık' kitaplarında bulabilirsiniz.
Modern buğdaydan yapılan ekmekler tüketilmemeli. Onun yerine siyez unundan yapılan ekmekler tüketilmeli” dedi.
İlgili 19 soru bulundu
Galeta, leblebi, grissini, çorba, makarna, patatesi, yulaf ezmesi, kahvaltılık gevrek, leblebi, mısır, kestane, etimek, Wasa gibi besinler, ekmek yerine geçen sağlıklı alternatifler…
Canan Karatay, sağlıklı beslenme konusunda uyarılarda bulundu. Türkiye'de diyet ve sağlıklı beslenme konusunda ezberi bozan İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, günde 2 öğün beslenilmesi gerektiğini söyledi.
Bunun yanı sıra diyetteki en önemli kuralda yemek saatleri. Saatlere olabildiğince uyulması gerektiğini bunun metabolizma için çok önemlidir. 18:00 ile 19: 00 arası akşam yemeği şeklindedir.
7 – 8 arası kahvaltı zamanı!
Kahvaltı, uyandıktan sonraki bir saatlik sürede mutlaka yapılmalıdır. Kahvaltıya vakit ayırmak için erken uyanmak sana zor gelmesin. Çünkü güne erken başlamak ve bunu kahvaltıyla taçlandırmak gününü daha verimli hale getirecektir. İlk uyandığında su içmeyi ihmal etme.
Kahvaltıda yenmemesi gereken 10 besin Hamur işleri Börek, poğaça, simit, ekmek gibi maya içeren besinler mide zarını rahatsız eder ve gaz yapabilir. Yoğurt ve diğer fermente süt ürünleri Mideniz boşken yoğurt yerseniz midede oluşan hidroklorik asit yararlı laktik asit bakterilerini öldürür.
Peki, ne kadar ceviz? Ekmek, aldatıcı ve boş kaloridir. Bu kaloriyi yakmadığımız için, karaciğer yağlanması ve insülin direnci de kaçınılmaz olur. Onun yerine, sabah kahvaltısında 2 tam Maraş cevizi tüketmek, hem daha uzun süre tok hissetmek hem de sağlıklı bir şekilde kilo vermek için idealdir.
Herkesin en sağlıklı bulduğu tam buğdaylı ekmekler, diğer ekmek türlerine göre daha çok vitamin, tahıl ve lif içeriyor.
Diyette ceviz yenir mi? Ceviz besin değeri yüksek, mineral ve vitamin açısından fazlaca zengindir. Ama dikkatli tüketmeniz gerekiyor. Kahvaltı tabağında tüketmek isterseniz 2 adet ceviz yiyebilirsiniz.
Uyanır uyanmaz 1-2 bardak ılık su içerisine; 1 dilim limon, 2 adet karanfil ve 1 çay kaşığı zencefil ekleyin. Güne hızlı bir metabolizma ile giriş yapın. 2. Kahve ile güne “merhaba” demek yerine mutlaka yumurta, süt, yoğurt gibi bir protein kaynağı ile kahvaltı yapın. 30-45 dk sonrasında çay ve kahvenizi içebilirsiniz.
"Uyku sırasında kan şeker seviyesi gittikçe düştüğünden, sabah kalktıktan sonra fazla zaman geçirip kan şeker seviyesi daha da düşmeden, uyandıktan itibaren 1 saat içerisinde mutlaka kahvaltı yapılmalı." "Sabah doğru bir şekilde yapılan bir kahvaltı gün içerisinde daha enerjik olmanızı sağlayacaktır.
Sabah kahvaltı yapılmazsa beynin tek enerji kaynağı olan glikoz sağlanamamış oluyor ve yorgunluk, başağrısı, dikkat eksikliği ve algılamada sorunlar görülüyor. Kahvaltı yapmadan güne başlamak verimi ve üretkenliği düşürüyor.
Dr. Canan Karatay yumurtanın pişirilme şekliyle alakalı şu tavsiyelerde bulundu; Yumurtalar özellikle kayısı kıvamında olmalı ya da tereyağında düşük ısıda katılaştırılmadan hafifçe pişirilmelidir.
Bulgur pilavı ise günde bir defa tüketilebilir. (Sınırsız değil sadece 2-3 kaşık tüketilebilir.)
Evde ise menünüzü şekillendirmek daha kolay, 1 tabak sebze yemeği, 1 kase çorba, salata ve ızgara güzel bir akşam yemeği olur. Bakliyatlar da Karatay Diyeti'nin temel ögelerinden, ama belli başlıları. Örneğin pirinç yememeniz gerekiyor ama bulgur yiyebiliyorsunuz.
Çünkü, sabah, öğlen, akşam yoğurt yerler. Ama tam yağlı sütü kullanacaksınız. Bunun probiyotik sayısı çok önemlidir. Yüzde 80 bağışıklık sistemini güçlendirir.
Akşam Yemeği: Balık ızgara, kırmızı soğan, turp, roka, havuç ve bruksel lahanasından oluşan salata, yanına zeytinyağlı barbunya. Ara Öğün: Zorunlu olmasa da 1 avuç ceviz içi tüketilebilir. Öğle Yemeği: Yanında pide ve pilav olmadan bir porsiyon şiş kebap, bol yeşillikli salata, bir kase yoğurt.
Muhammet de (SAV) aynı şeyi söylüyor." dedi. Karatay, yemekten sonra içilen çayın da zararlı olduğunu belirterek "Ben çaya karşı değilim. Ama yemek yedikten sonra hemen içilmemelidir. 4 saat sonra içilmelidir. Hemen içilmeli kronik kansızlık sebebidir" uyarısında bulundu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri