Onun için yemeyin. En sağlıklı meyve zeytindir" diye konuştu. Karatay, Yargıtay'ın kuruluşunun 150'inci yılı etkinlikleri kapsamında düzenlenen 'Şeker en tatlı zehirdir' konulu konferansa katıldı. Çok sayıda Yargıtay çalışanın katıldığı konferansta konuşan Prof.
Karatay, meyve tüketiminin bilinçli olması gerektiğini söyledi. Meyve şekerinin, bebeklerde dahi karaciğerin yağlanmasının başlıca nedenlerinden biri olduğunu anlatan Karatay, sağlık sorunu olanların meyvelerdeki fruktoz miktarına dikkat etmesi gerektiğini belirtti.
Şeker deposu karpuz, kavun, üzüm ve birçok meyveden uzak durulması gerektiğini anlatan Karatay, günde en fazla bir elma ya da portakalı, şekersiz meyvelerden erik ve kirazı öneriyor. Yine taze sıkılmış meyve sularından da uzak durulması gerekiyor. Zira bu meyve suları hem yüksek şeker içeriyor hem de liften yoksun.
Diyette muz yenir mi Canan Karatay tarafından da yanıtlanan bir sorudur. Karatay diyetinde sınırlı şekilde tüketilmesi önerilen muz, erken saatlerde tercih edildiğinde daha sağlıklı hale gelecektir. Geç saatlerde ve ölçüsüz tüketilen muz, sağlığınız için risk oluşturabilir.
Karatay diyeti menüsü bazı kompleks karbonhidratlar, proteinler ve sağlıklı yağlardan oluşur. Ceviz, badem, fındık, yer fıstığı, turşu, bakliyat, sebze, yoğurt, peynir, süt, yumurta, tereyağı, balık ve et Karatay diyeti liste içeriğinin temelini oluşturur.
İlgili 44 soru bulundu
Vücuda havuç, kırmızı et ya da ekmek girdiği zaman aynı sonucu vermez. Bu yüzden yüksek glisemik indeksli toksik denilen karbonhidratlardan uzak durun. Porsiyon için de aynı şey söz konusu.
Doğal enerji kaynağı olarak bildiğimiz bal, birçok sağlık problemini önlemede önemli rol oynuyor. Prof. Dr. Canan Karatay, yaptığı açıklamada, ekmek, bal ve pekmezden uzak durulması gerektiğini söyledi.
Çünkü, sabah, öğlen, akşam yoğurt yerler. Ama tam yağlı sütü kullanacaksınız. Bunun probiyotik sayısı çok önemlidir. Yüzde 80 bağışıklık sistemini güçlendirir.
Peki, ne kadar ceviz? Ekmek, aldatıcı ve boş kaloridir. Bu kaloriyi yakmadığımız için, karaciğer yağlanması ve insülin direnci de kaçınılmaz olur. Onun yerine, sabah kahvaltısında 2 tam Maraş cevizi tüketmek, hem daha uzun süre tok hissetmek hem de sağlıklı bir şekilde kilo vermek için idealdir.
Bakliyatlar da Karatay Diyeti'nin temel ögelerinden, ama belli başlıları. Örneğin pirinç yememeniz gerekiyor ama bulgur yiyebiliyorsunuz. Kuru bakliyatlardan fasulye, nohut, buğday, börülce, mercimek, bunlar yemeğini yapabileceğiniz, salataya katabileceğiniz, çorbalarda kullanabileceğiniz bakliyatlar.
Canan Karatay, okurlarıyla buluştu. Karatay, gazetecilere yaptığı açıklamada, ekmek, bal ve pekmezden uzak durulması gerektiğini söyledi. İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof.
Yanlış pişirilmiş yumurta sağlığa zararlı olabilir!
Yumurtalar özellikle kayısı kıvamında olmalı ya da tereyağında düşük ısıda katılaştırılmadan hafifçe pişirilmelidir. Çünkü yumurta uzun süre haşlandığı zaman, sarısının etrafında gri-yeşil bir renk oluşmakta ve ağzımıza aldığımızda dağılıp un ufak olmaktadır.
Karatay Diyeti'nde sağlıklı yağlar, protein kaynakları ve bazı karbonhidratlar serbest olarak tüketilebilir. Bu diyetin menüsünde et, balık, süt, peynir, yoğurt, yumurta, tereyağı, bakliyat, turşu, sebze, meyve ve ceviz, fındık, badem, yerfıstığı bulunmaktadır.
Canan Karatay, modern buğdaydan yapılan ekmeği değil, siyez unundan yapılan ekmeği tüketin uyarısı yaptı. Sabahları beyran çorbası içmeyi öneren Karatay, gençlere de "Fıstık yerseniz fıstık gibi olursunuz” tavsiyesinde bulundu.
Gece açlık krizlerini yaşıyorsanız, rahatlıkla meyve tercih edebilirsiniz. Çünkü paketli ve işlenmiş gıdalara göre daha sağlıklı bir besin olacaktır.
Kahvaltıda meyve yemek, günün sonrasında meyve yemeyi sevmeyenlerin bu maddeleri almasını sağlar. Örneğin muz iyi bir potasyum kaynağıdır ve potasyum da kas sağlığını destekler. Günde önerilen sebze ve meyve miktarı 5 porsiyondur ve kahvaltıda meyve yemek bu hedefe ulaşmayı kolaylaştırır.
Canan Karatay'ın ekmek yerine Maraş cevizi tüketimini önermesi yaptı. Ceviz, fındık, fıstık, badem gibi kuruyemişler, bol miktarda sağlıklı yağ içerir. Bu sağlıklı yağlar, karbonhidrata göre insülin seviyelerini fazla yükseltmediği için, ani gelen açlık krizleri de önlenmiş olur.
Karatay kahvaltı tarifi
Yumurta, peynir, zeytin, fıstık, ceviz, badem, yeşillik, havuç, soğuk köfte, kivi, avokado oluyor, ayrıca kaymağı sürülmüş kuru kayısı.
Özellikle geceleri düzenli olarak tüketilen bir kase yoğurt diş ve dişe bağlı hastalıklara yakalanmaz riskinizi azaltır. Yoğurt bağırsak enfeksiyonuna neden olan zararlı bakterilerin dışarı atılmasına yardımcı olur.Genel anlamda sindirim sistemi için faydalı bir besin kaynağıdır.
Yoğurtta triptofan vardır. Triptofan, uykuya yardımcı olan ve insanı rahatlatan kimyasallar olan serotonin ve melatonin üretimine fayda sağlayan bir amino asittir. Yoğurt, gece boyunca rahat uyumanıza yardımcı olmak için beyin üzerinde sakinleştirici etkisi olan bu kimyasalların üretimine yardımcı olur.
Kalsiyum bakımından zengin olan yoğurdun bir bardak kadarı günlük karşılanması gereken kalsiyumun yarı yarıya kazanılmasını sağlar. Vücutta fazlalık olarak biriken yağların yakılmasında etkili olan yoğurt içerisindeki amino asit ve kalsiyumların sayesinde toksinlerin dışarı çıkmasını sağlar.
Yüksek oranda doymamış yağ içeriğine sahip olan tahin mide ağrılarına iyi gelir ve bağırsak hareketlerini düzenler. Tahin faydaları Canan Karatay tarafından da ele alınmaktadır. Canan Karatay tahinin kan dolaşımını düzenleyerek damar tıkanıklığı tedavisine destek olduğunu belirtmektedir.
Kaçkar Akasya balı, diğer ballar arasında en iyi bal çünkü yerleşim alanlarına en az 10 km uzaklıktaki akasya ormanları içerisinde yer alan karakovanlardan elde ediliyor. Faydaları: Bu bal çeşidi özellikle sinir sistemini koruyucu ve güçlendirici özelliğiyle bilinir.
Halk dilinde 'deli bal', 'acı bal' ya da 'tutan bal' olarak bilinen orman gülü balının gereğinden fazla tüketilmesi ölümcül olabiliyor. Nedeni ise damar açıcı özelliği bulunan balın tansiyonu hızla düşürmesi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri