Glikozun sıvı tüketimi kan şekerimizi, katı formundan daha çabuk yükseltmektedir. Aromalı kahve içecekleri bu bakımdan kan şekeri seviyelerini hızlıca yükselttiğinden tercih edilmesi önerilmez.
Kahve ve çay tüketimlerinde ise şeker kullanımı yerine doktorunuzun önerdiği yapay tatlandırıcı kullanmalısınız. Her ne kadar doğal olsa da bal, reçel, pekmez gibi tatlı gıdalardan da uzak durulması gerekmektedir. Margarin ve tereyağı da diyabet hastaları tarafından tüketilmemelidir.
British Journal of Nutrition'da Haziran 2020'de yapılan araştırma, sabahları aç karnına sade kahve içmenin insanların kan şekeri kontrolünü önemli ölçüde bozduğunu ortaya koydu. Önceden kahvaltı yapan kişilerde kan şekerinde bir artış görülmedi.
Tip 2 diyabet riskini azaltır
Araştırmalar her 1 kupa filtre kahvenin tip 2 diyabet riskini %6 daha düşürdüğünü vurguluyor. Bunun sebebi, kahvenin kan şekerini düzenlemek için insülin üretmekten sorumlu olan pankreasınızdaki beta hücrelerinin işlevini korumasıdır.
Alman bilim adamları, kahvenin kalp, dolaşım rahatsızlıkları ve kanser riskini artırmadığını, ayrıca tip-2 şeker hastalığı ihtimalini düşürdüğünü bildirdi.
İlgili 29 soru bulundu
Uzun süre aç kalmak kan şekerini yükseltir mi? 12 saatten daha uzun süren açlıklarda stres hormonları da artacağı için açlık durumu kan şekerinde yanlış yüksek sonuçlara neden olabilir.
Şekeri Yükselten Besinler ve Nedenler. Kahve içtikten sonra, içtiğiniz şey kalori içermeyen siyah kahve bile olsa, kan şekeriniz yükselebilir. Bunun nedeni kafeindir. Bu durum; siyah çay, yeşil çay ve enerji içecekleri için de geçerlidir.
Türk kahvesi çekirdekleri, güçlü bir antioksidan olan klorojenik asit içerir. Bu asit, vücuttaki iltihabı azaltarak, kan şekerini, kolesterol seviyesini ve yüksek tansiyonu düşürür.
Kahve tüketiminin insülin duyarlılığı üzerinde etkisi bulunmuyor.
Bunun iki açıklaması vardır. Gece uykuda salgılanan büyüme hormonu, kortizol ve adrenalin gibi hormonların aşırı salgılanması veya gece uykuda kan şekerinin düşmesi sonucu buna reaksiyon olarak kas, karaciğer ve yağ dokusundan şeker salınması sonucu sabaha kan şekerinin yükselmesidir.
Gazlı ve şekerli içecekler kan şekerini hızlı yükseltmekte. Ayrıca şeker yerine içeriklerinde yer alan fruktoz şurubu, insülin direnci, obezite ve non-alkolik karaciğer yağlanması ile yakından ilişkilidir. Trans yağlar, stabilitelerini artırmak için kimyasal olarak değiştirilmiş doymamış yağlardır.
Sadece endişe ya da üzüntü gibi duygusal ya da zihinsel stres değil, hastalık veya yaralanma gibi fiziksel stres altındayken de kan şekeriniz yükselebilir. Stresin kronikleşmesi kan şekeri seviyenizi yüksekte tutmaya devam edebilir ve diyabet hastalarında komplikasyon riskini artırabilir.
Çay kan şekeri seviyesini düşürebilir
Siyah çay, vücutta insülin kullanımını arttırmaya yardımcı olduğu bulunan moleküller içerdiğinden, tatlandırılmamış olarak içildiğinde kan şekeri üzerinde olumlu olan etkiler keşfedilmiştir.
Sabah aç karnına tüketilen kahve; mide rahatsızlıklarına, uykusuzluğa ve sinire neden olabilir.
Yemek yedikten 2 saat sonra yapılan tokluk kan şekeri testinde sonuç, diyabeti olmayanlar için 140 mg/dL'den az, diyabeti olanlar için ise 180 mg/dL'den az olmalıdır.
Kompleks karbonhidrat içeren besinler: Kurubaklagiller, sebze, meyve, bulgur, yulaf ve tam buğday unundan yapılmış gıdalar, keten tohumu, müsli, posa içeren besinler. Posa kan şeker dengesini en iyi sağlayan besindir.
Şeker hastası olan kişilerin kahvaltıda peynir, yumurta, yağlı tohumlar arasında yer alan zeytin ve fındık tüketimi aksatılmamalıdır. Buna ek olarak beyaz ekmek yerine kepek ekmeği tercih edilmelidir.
Mide beyni uyarır ve açlık hissederiz. Fakat sakız tek başına acıktırmaz. Sakızların içinde bulunan tatlandırıcılar vücuttaki insülin salınımına etki eder. Sakız çiğnendikçe vücut sanki şeker tüketiyor gibi insülin salınımına maruz kalır ve uzun vadede vücuttaki leptin duyarlılığı düşer.
Çocuklarda yaş ilerledikçe kan şekeri aralığı değişiklik gösterir. 2-8 yaş arası çocuklarda açlık kan şekeri 80-160 mg/dl iken 8 yaş üzeri çocuklarda 80-130 mg/dl'dir. Çocuklarda tokluk kan şekerinin normal aralığı ise 2-8 yaş arası 110-190 mg/dl iken 8 yaş üzeri 110-170 mg/dl'dir.
İnsanlar yemek yemeye başladıktan iki veya üç saat sonra kan şekerinin belirli bir oranda olması gerekiyor. Bu değerler 80 ile 140 arasında bulunuyorsa normal karşılanıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri