Türk kahvesi demlendiğinde yanında küçük bir bardak su sunulur. Bu suyun amacı, kahve tadını daha net bir şekilde deneyimlemektir. İçilen su, ağızda oluşan tatları temizler ve kahvenin zengin aromalarını vurgular. Aynı zamanda kahve yanında su sunumu, Türklerin paylaşımcılığını ve misafirlere saygıyı simgeler.
Sebebini biliyor musunuz? Osmanlı döneminde eve bir misafir geldiğinde kahve ikram edilir yanına da su konurmuş. Eğer misafir önce suyu içerse karnının aç olduğu anlamına gelirmiş, yemek ikram edilirmiş. Eğer önce kahveyi içerse “Karnım tok” demek istermiş.
Kahveden önce birkaç yudum su içmek, ağzı temizliyor ve diğer tatlardan arınmasını sağlıyor. Bu sayede kahvenin saf tadı daha iyi bir şekilde alınabiliyor. Kahveden sonra su içmek ise, kahvenin yoğun tadının hafifletilmesini sağlamak ve ağzı telvelerden arındırmak için tercih ediliyor.
Kahvaltı sonrası keyif için içilen sıcak bir Türk kahvesinin yanında elbette ilk olarak su verilebilmektedir. Fakat tercihe bağlı olarak bu suyun içerisinde birkaç damla gül suyu eklenebilir. Ayrıca karanfilli su da seçilebilecek içecekler arasındadır.
Bu ikili arasındaki uyum ilk neden olarak gösterilebilir. Doğru kahve ile doğru çikolata birlikte tüketildiği zaman, büyük bir tat uyumu yakalanır. Ağır kahve tüketirken yoğun lezzetli bir çikolata ile kahvenin acılığı bastırılabilir ve daha yumuşak bir içim deneyimi kazanılmış olur.
İlgili 43 soru bulundu
Rivayete göre, Türk kahvesinin yanında lokum ikram etmek ağırlamadan memnun kalınıp kalınmadığını sorma amacı taşırdı. Misafir, içtiği kahvenin ardından lokumu yerse bu ağırlamadan memnun kaldığını anlamına gelirdi. Eğer lokumu yemezse memnun kalmadığı anlamını taşırdı.
Kahveden önce içilen birkaç yudum su ağzın içini temizliyor, diğer tatlardan arınmasını sağlıyor ve böylelikle kahvenin tadı daha saf bir şekilde alınabiliyor. Kahvenin üzerine su içmek ise acı kahvenin tadını hafifletmek ve ağzı telvelerden arındırmak için, tahmin edebileceğiniz üzere.
Soda ve kahve birleşiminin lezzetinin yanı sıra tonik olarak değerlendirilme özelliği de bulunuyor. Kahve telvesi, ciltteki ölü gözenekleri bertaraf etme ve vücuttan atma özelliği taşır. Soda da içerdiği antioksidan materyaller nedeniyle doğal bir cilt temizleyici ürün olma konusunda oldukça başarılıdır.
Maden Suyu
Türk kahvesinin yanında su ikram edilmesinin nedeni, hem ağzı temizleyerek kahvenin tadını daha iyi almak, hem de böbrek taşı oluşumunu önlemek. Ancak sade su yerine maden suyunu da tercih edebilirsiniz.
KAHVE İÇİN GÜNÜN EN İDEAL SAATLERİ
Sinir hastalıkları uzmanı Steven Miller, kortizol seviyesinin yüksek olduğu saatlerde kahve içilmemesini öneriyor. Kortizol seviyesinin yüksek olduğu saatler ise sabah 8-9 arası, öğleden sonra ise 13.00 ve akşamüstü 17:30-18:30 arası.
Öncelikle kahvenizi demleyerek işe başlayın ve kahveyi demleyip bir köşede ılımaya bırakın. Ardından köpürttüğünüz sütü yavaşça, önce süt sonra süt köpüğü bardağa dolacak şekilde kahvenin üzerine ilave edin.
Kahve içme ritüelinde su kahveden sonra değil, kahve ile birlikte gelir, kahveden önce bir yudum su içilir. Kahvenin yanında suyun mutlaka istenmeden getirilmesi gerekir. Önce sudan bir yudum almak damağı diğer tatlardan temizler ve sonrasında kahvenin tadının doğru biçimde alınmasını sağlar.
Kurukahveci Mehmet Efendi, 1871 yılında, ilk kez dolaplarda kavurup değirmende öğüttüğü kahveyi halkın tüketimine sundu. Günümüzde Türk Kahvesi, Türkiye'de ve dünyada Kurukahveci Mehmet Efendi adıyla anılmaktadır.
Sadrazam Özdemiroğlu Osman Paşa'nın babası olan Memlûk Çerkeslerinden Osmanlı'nın Yemen valisi Özdemir Paşa, lezzetine hayran kaldığı kahveyi İstanbul'a getirdi. Yeni hazırlama yöntemi ile kahve, güğüm ve cezvelerde pişirilerek Türk kahvesi adını aldı.
Kahvenizi Yeterli Sürede Isıtın
Her ne kadar kahvenin kısık ateşte pişirilmesi gerektiği bilinse de, eğer kahvenizi cezvede yapacaksanız, kahvenizi ocağa koyduktan sonra, çok uzun süre ocakta kalmamasına dikkat etmelisiniz. Aksi durumda kahveniz daha acımsı bir tat alacaktır.
Bu kahvenin yanında klasik Türk kahvesinde olduğu gibi bir bardak soğuk su ve Türk lokumu konulur. Fakat bu ikramlık tercihe göre çikolata, hurma ya da başka tatlı bir şey ile değiştirilebilir.
Kahve, mide asidini artırabilir ve bazı insanlarda mide rahatsızlıklarına neden olabilir. Gazlı içecekler de mide problemlerine yol açabilir. Bu nedenle, kahve ile soda veya maden suyu içerken sindirim sisteminizi dikkate almanız önemlidir.
İşte Türk kahvesi ikramlıkları; lokum, çikolata, baklava, hurma, kuru incir, makaron, ekler, lokmalık kurabiye, kestane şekeri gibi birbirinden lezzetli yiyecekle kahve sunumlarınızı güzelleştirebilirsiniz.
Sahurda Kahve İçmenin Faydaları
Kahve, metabolizmayı hızlandırır ve zihni açar. Sahurda içilen bir fincan kahve, uzun sürecek oruç saatlerinde daha enerjik hissetmenize yardımcı olabilir. Ancak, kafein miktarına dikkat etmek önemlidir.
Bir kahve ve su hikayesi, Osmanlı döneminde başlayan kahvenin yanında su verme adetinin, misafirin açlık durumunu anlamaya yaradığını öne sürmektedir. Bu hikayeye göre, eğer misafir suyu önce içerse, bu karnının aç olduğunu gösterir ve ev sahibinin sofrayı hazırlaması gerekirmiş.
Suyunuzu koyarken içme suyu olmasına özen gösterin. Kahveyi yaparken doğru ölçü kullanmak çok önemlidir. Ölçülere dikkat edin. Türk kahvesi sıcak su ile yapılırsa çok daha lezzetli olur ancak bol köpüklü bir Türk kahvesi için soğuk su, çok daha çabuk köpürmesine etki eder.
Bilim insanlarına göre, kortizol seviyesi uyandıktan hemen sonra yüzde 50 oranında artıyor. Bu nedenle uzmanların tavsiyesi kahve içmek için bir saat beklemek.
Yeşil çayın kafein içerdiğini unutmayın. Günde 200 mg kafeini geçmemeye çalışın; mesela 2 Türk kahvesi artı 1 açık çay, 2 küçük boy americano/filtre kahve, 3-4 bardak demli çay… Saat 14:00'ten sonra kahve ve demli çay tüketmeyin. Kafeinsiz kahve, çok açık çay, bitkisel çayları tüketin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri