Gözümüzde hiç pigment hücresi yoksa, o zaman mavi – yeşil gözlü oluruz. Laser ile boya hücrelerini toz haline getirip bunları iris üzerinden temizlemek mümkün. Bu durumda, kahverengi göz kendiliğinden mavi renge döner.
Sonuç: Kahverengi Gözlerin Gerçekten Yeşile Dönüşebilmesi
Ancak, bazı insanlar yaşlandıkça hafif bir değişiklik fark edebilirler. Bununla birlikte, bu değişiklik genellikle yeşil yerine kahverengi tonlarda olur ve oldukça hafiftir.
Göz rengini ne belirler? Göz rengi, bir kişinin genlerindeki varyasyonlarla belirlenir. Göz rengiyle ilişkili genlerin çoğu, melanin adı verilen bir pigmentin üretimi, taşınması veya depolanmasında yer alır. Göz rengi, irisin ön katmanlarındaki melanin miktarıyla doğrudan ilişkilidir.
Saç renklerinin genetiği henüz kesin olarak belirlenmemiştir. Bir teoriye göre, en az iki gen çifti insan saçı rengini kontrol eder. Bir fenotip (kahverengi / sarışın), baskın bir kahverengi alele ve resesif bir sarışın alele sahiptir.
Bebeğin göz rengi anne ve babasından gelen genlerle ilişkilidir. Ailelerden birinde renkli göz görülüyorsa bebeğin gözlerinin renkli olma ihtimali vardır.
İlgili 18 soru bulundu
Göz Rengi Zamanla Kendiliğinden Değişir mi? Bu sorunun cevabı kısaca 'Hayır' dır. Bir kişinin göz rengini belirleyen ana pigment melanin pigmentidir.Daha fazla melanin daha koyu renkli göz anlamına gelmektedir. Daha az melanin ise daha açık renkli gözlere neden olacaktır.
Göz rengi yaşla birlikte değişebilir. Bu, Kafkas nüfusunun yüzde 10 ila 15'inde (genellikle açık göz rengine sahiptirler) gerçekleşir. Mesela, bir zamanlar kahverengi olan gözlerin artık ela olması ya da ela gözlerin yaşlandıkça koyulaşması gibi.
Kadınlarda dedelerinden kalan cinsiyet kromozomu(Y) olmaz. Erkekler de ise annelerinin babasından(Y) ve babaannesinden(X) kalan cinsiyet kromozomu olmaz. Hem kız hem oğlan çoğunun bir X kromozomu mutlaka anneanneden gelirken kızdaki bir X kromozomu babaanneden, erkekteki Y kromozomu babasının babasından gelir.
Dünyadaki en yaygın göz rengi kahverengidir ve yüksek melanin seviyesi sayesinde kahverengi gözler göz hastalıklarına karşı daha dayanaklıdır. Açık kahverengi gözler en çok Amerika, Batı Asya ve Avrupa'da, koyu kahverengi gözler ise en sık Afrika, Güneydoğu Asya ve Doğu Asya'da bulunur.
Yani bebegin annesinden açık renk babasından koyu renk geni aldığı durumda göz rengi koyu olacaktır. Bebeğin göz renginin açık renk olması için hem anneden hem de babadan açık renk göz geni alması gerekmektedir.
Görünüşte aynı göz rengine sahip iki ebeveynin aslında kalıtımsal olarak dışarıdan görünenden farklı göz renkleri özelliklerini içeride, yani hücre içindeki kalıtım materyali olan DNA'larında saklıyor olabilirler. Bu da onların neden farklı göz rengine sahip çocukları olabileceğini açıklar.
Doğduktan 1 ay sonra da yavaş yavaş değişmeye başlar. Genellikle 6 ile 9 ay arasında göz rengi değişimi durur. Ancak göz bebeği rengi kesinleşme süresi ise 12 ay hatta ileriki yaşlara kadar sürebilir. Bu kesinleşme süresi her bebeğin gelişimine bağlı olarak değişir.
Koyu Kahverengi en sık görülen göz rengidir. Siyah olarak tanımlanan gözler aslında tamamen koyu kahverengindedir. Bazı kişilerde melanizm gibi bir şey olabilir.
Düzenli soğan tüketimi göz renginde hafif bir değişiklik yapar.
Göz rengi yaşla da değişebilir. Bu, Beyaz popülasyonunun (genellikle daha açık göz renklerine sahip insanlar) yüzde 10 ila 15'inde görülür. Örneğin, bir zamanlar çok kahverengi olan gözlerim artık kahverengi, yeşil ve elanın bir kombinasyonu. Ancak, bazı Ela Gözler aslında yaşlandıkça koyulaşır.
Genelde genlerin yarısı anneden, yarısı babadan gelmesine rağmen babadan gelen genler, %60 aktif iken anneden gelen genler ise %40 aktif oluyor. Bunun nedenlerinden biri de, kadın vücudunun yabancı olarak gördüğü bebeği yok etmemek için bazı tavizler vermesi ve hatta kendi genlerini pasif tutmasıdır.
Cilt rengi, poligenik bir kalıtımdır. Siyah ten karakteristiği baskın gen kaynaklıdır. Bu yüzden siyah tenli bir baba ile beyaz tenli bir annenin çocuğu da yüksek ihtimalle koyu ten ile doğacaktır. Ancak koyu ten ile açık ten allellerinin sayısı birbirini dengeliyorsa doğacak çocuklar, melez ten rengi ile doğarlar.
Bu duruma bir anlam veremeyen aileler, yeni doğduklarında bebeklerinin fiziksel özelliklerinden endişe duyabilir. Bu durum geçici bir süreçtir ve yenidoğan bebekler daha sonra fiziksel özelliklerini anne-babalarından alır.
Genelde babaya benziyor olduğu söylenir böyle durumlarda ki; kafalarda soru işareti olmasın. Bu durum sadece görüntüye bakarak bazen doğru olsa bile, bebekler anneye genetik açıdan daha fazla benzer.
Babalar Boşuna Böbürlenmeyin: Çocuklar Zekâlarını Annelerinden Alıyor! Araştırmalar, zekâ genini taşıyan X kromozomunun babada yalnızca 1, annede ise 2 adet bulunması nedeniyle, çocukların IQ'larını annelerinden alma olasılığının daha yüksek olduğunu ortaya koydu.
Erkekler X kromozomlarını annelerinden, Y kromozomlarını babalarından alırlar 1 .
Her ne kadar öldükten sonra iris bölgesinin rengi değişmese de (melanin üretimi dursa da iristeki melanin konsantrasyonu değişmez) göz, gözyaşı üretmeyi ve göz kırpmayı durdurur. Göze kan dolaşımı durur. Gözün oksijen tutabilmesi için de nemli olması gerekmektedir.
Anne veya babadan sadece birinden koyu renk gen gelmesi durumunda bebeklerin göz rengi koyu renkli olur. Bebeklerin göz rengi yeşil ya da mavi gibi açık renkler ise, çekinik genlerle taşınır. Yani bebeğin açık renkli göze sahip olması için hem anne hem de babadan bu geni alması şarttır.
Gözümüzde hiç pigment hücresi yoksa, o zaman mavi – yeşil gözlü oluruz. Laser ile boya hücrelerini toz haline getirip bunları iris üzerinden temizlemek mümkün. Bu durumda, kahverengi göz kendiliğinden mavi renge döner. kahverengi olan göz rengi, tedaviden sonra mavi-yeşil bir tona bürünmüş durumda.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri