Tırnak Batması Ameliyatı Diyabeti olan hastalarda tırnak batması iltihabına bağlı komplikasyonlar görülebilir. Hastalardaki kan akışı yavaşlayabilir ve ayakta bulunan sinir dokusu hasar alabilir. Kimi durumlarda kangrene bile yol açabilir.
Tırnak batması, tırnağın tırnak yatağına doğru uzandığı acı verici bir sağlık sorunudur. Genellikle ayak baş parmağında görülür ve ayak tırnağı köşesi veya kenarının kıvrılıp çevredeki cilde gömülmesi sonucu oluşur. Ayak tırnak batması ağrılı olabilir ve zamanında tedavi edilmezse enfeksiyonla sonuçlanabilir.
Yara Bakım Hemşiresi Deniz Yahcı, bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde tırnak mantarı enfeksiyonunun kangren gibi çok önemli sağlık sorunlarına bile davetiye çıkardığını vurguladı Çok basit sorunlar olarak görülen tırnak mantarları, tedavi edilmediği takdirde ciddi sağlık problemlerine yol açıyor.
Tırnak batması, tırnağın boyuna uzaması yerine tırnak etinin içine doğru girerek yanlara doğru uzaması durumudur. Tırnak batmasına; tırnak mantarı, tırnakların yanlış kesilmesi, sivri uçlu ve dar ayakkabılar giyilmesi, parmak deformiteleri neden olur.
Çoğu zaman tırnak batması kendi kendine düzelir. Ağrı şiddetliyse veya yayılıyorsa, doktorunuz rahatsızlığınızı gidermek için adımlar atabilir ve tırnak batmasının komplikasyonlarından kaçınmanıza yardımcı olabilir.
İlgili 31 soru bulundu
Tırnak batması, tırnağın ayak parmağına doğru büyüdüğü yaygın bir sorundur. Enfekte tırnak batmasında tırnaklarını tedavi etmek için kullanılan antibiyotikler ampisilin, amoksisilin ve vankomisindir. Enfeksiyonu önlemek için Asetaminofen, polimiksin ve neomisin gibi topikal krem uygulalanmalı.
Tırnak batması için hangi bölüme gidilir? Tırnak batması için öncelikle ortopedi bölümüne gidilir fakat ortopedi bölümü yoksa genel cerrahi servisine de başvurulabilir.
Ayak tırnağı çekildikten sonra 4-5 gün içinde iyileşmeye başlar. Ağrı azalır. Ayak tırnağı çekildikten sonra pansuman tedavisi aksatılmadan yapılmalıdır. Tırnağın tamamen çıkması ise 4 ay gibi bir süreyi bulur.
Tırnak batmasının yaratmış olduğu probleme bağlı olarak farklı bölümlerde doktorlara başvurulur. Ancak bu doğrultuda öncelikle gerekli olan tetkik ve teşhis için dermatoloji uzmanı üzerinden destek alınır.
Parmağı sıkıştırmayan geniş veya ucu açık ayakkabı giymek gerekir. Bu sırada batma sebebiyle enfeksiyon varsa ağızdan veya merhem şeklinde antibiyotikler kullanılabilir. İleri olgularda ise cerrahi işlem yani anormal dokunun alınması ve tırnak kökünün kısmi olarak kazınması uygun bir işlem olacaktır.
Kangrenin en yaygın belirtileri şişlik, kızarıklık, iltihap ve kötü kokulu akıntıdır. Bu belirtilerin meydana geldiği durumlar kangren işareti sayılabilir ve vakit kaybetmeden doktor tarafından kontrol edilmelidir.
Başlangıçta deride kızarıklık, şişlik ve iltihaplanma ile kendini gösterir. İltihap nedeniyle sıklıkla kötü kokulu bir akıntı vardır. Bu belirtilere genellikle şiddetli ağrı ve cilt bölgesinde yabancı cisim hissi ve his kaybı eşlik eder.
Kangrenin ilk evrelerde kızarma, şişlik ve iltihap gibi belirtileri bulunmaktadır. Bir süre sonra iltihaba bağlı olarak kötü kokan akıntılar meydana gelmeye başlar. Bu süreçte yoğun ağrılar ve his kaybı yaşanmaya başlar. Yaş tür basitçe, kırılgan ve ince bir yapıya sahip siyah renkli çıban benzeri olarak anlatılabilir.
Eğer tırnak batması yapılan ev tedavisine yanıt vermezse, ağrı kötüleşirse, yürümekte veya diğer aktivitelerde zorluk çekiliyorsa doktora başvurulması gereklidir. Aynı şekilde tırnak batması evde yapılan tedavilere yanıt vermezse veya bir enfeksiyon meydana gelirse, bir cerrahi müdahale yapılması gerekebilir.
Fenol İle Tırnak Batması Tedavisi (Ameliyatsız Tedavi)
Yanığın pansumanı hastaya veya yakınına öğretilir ve yara iyileşene dek günlük pansuman yapması önerilir. Bu yöntemde iyileşme batmanın derecesi, hastanın yaşı ve bünyesine göre çoğunlukla 7- 20 gün sürebilir. Nüks oranımız %4'tür.
TIRNAK BATMASINA BİLİMSEL ÇÖZÜM
Yatağından daha dar çıkan tırnak hiçbir zaman batmayacaktır. Siz rahat bir şekilde uzanırken ayak parmağınız lokal anestezi ile tamamen uyuşturulur. Artık hiç acı duymazsınız. 10 dakikayı geçmeyen bir müdahale ile batan tırnağın kökü daraltılır ve parmak basit bir pansumanla kapatılır.
Tırnak batmasına doğal çözüm: Evde, batık olan tırnağa sıcak su banyosunu uyguladıktan sonra, cımbız yardımı ile hafifçe batık tırnak kaldırılır ve tırnak ile etin arasına pamuk yerleştirilir. Bu yöntem ile tırnağın etin içerisine doğru değil dışa doğru uzaması sağlanır ve tırnak batması sorunu ortadan kalkar.
Tırnak batması ameliyatında kaç gün rapor verilir? Hastanın isteğine ve yaptığı işe göre değişiklik gösterir. Çoğunlukla 8-10 gün yeterligelir, 10 günden daha uzun rapor verdiğimiz son derece nadirdir.
Batık tırnak için öncelikle dermatoloji uzmanına başvurmak gerekir.
Tırnak batması durumunda tırnağın bir bölümü ya da tamamı çıkarılır. Bu ameliyat genel anestezi ya da çoğunlukla lokal anestezi altında gerçekleştirilir. Hastalar ameliyat sırasında hiçbir şekilde acı, ağrı ya da tırnak sızısı hissetmez.
Tırnak batması ameliyatı yapılmadan önce, bakım, basınçtan kaçınma, doğru tırnak kesimi gibi uygun yöntemler uygulanır. Kimi zaman hastayı antibiyotik verilerek ilaç tedavisi yöntemine gidilir. Herhangi bir düzelme görülmediğinde hasta ameliyata alınır.
Tırnak ile ilgili oluşan tüm rahatsızlıklar, hastanede yer alan Ortopedi, doktorları yardımcı olmaktadır.
Sıcak su kullanarak iltihabı kurutmak en etkili yoların başında geliyor. Sıcak su içerisine elma sirkesi ekleyebilir ve iltihaplı bölgeyi koruması sayesinde iltihaplanmadan kurtulabilirsiniz. Öte yandan tırnak batması iltihabı için sarımsak ve soğan yardımı ile de bu sorunları kolayca halledebilmeniz mümkündür.
Tırnak batması ameliyatı en etkili tedavi yöntemlerinden birisidir. İşlem lokal anestezi altında yapılmaktadır. Anestezi sonrası tırnağın batan kısmı çıkarılmakta ve tırnağın batan kısmını üreten matriks bölümü özel kimyasal maddelerle yok edilmektedir.
Tırnağın tabanındaki deri olan kütikül, tırnak kıvrımı, deri ve tırnağın birleştiği yer olarak bilinir. Enfeksiyonu yok etmek için antibiyotiklerle tedavi edilerek irin (bir yara etrafında oluşan kalın, enfeksiyöz sıvı) boşaltılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri