TAVUĞUN CİNSİ ANA ETKENDİR Yumurtanın rengini belirleyen etken ise tavuğun cinsidir. Beyaz renkli olan tavuklar beyaz yumurta üretirler. Tüy renkleri kahverengi veya kırmızı olan tavuklar ise kahverengi yumurta üretirler.
Beyaz yumurtaya göre daha pahalı satılmasındaki temel neden, yine tavuklar. Kırmızı-kahverengi tavuklar beyaz tavuklardan daha yaygındır. Bu yüzden çiftçiler onları beslerken daha fazla harcama yapar. Bu da kahverengi yumurtaların daha pahalı satılmasına yol açar.
Ancak Belçikalı yetiştirici Paul Geens'e göre beyaz yumurta daha çevreci. Geens, iki yumurta arasındaki farkı şu şekilde açıklıyor; "Beyaz tavuk beyaz renkte, kahverengi tavuklar ise kahverengi yumurtlar, bu kadar basit. Beyaz tavuklar daha verimli canlılar.
2-Lohman Brown Tavuğu: Yumurta verimi yüksek olan bir tavuktur. Yıllık 280-320 arasında değişkenlik göstermektedir. Kahverengi yumurta elde etme amaçla da tercih edilen bir hayvandır. Ayrıca Lohman Brown, farklı türdeki tavukların çiftleşmesi sonucu meydana gelebilen bir türdür.
Renk farkının sebebinin kaynağı tavuklar
Beyaz kulak memesi (evet yanlış duymadınız) olan beyaz tüylü tavuklar kuluçkaya yattığı zaman ortaya beyaz yumurtalar çıkarken kırmızı kulak memesine sahip ve kahverengi-kırmızı tüylü olan tavukların yumurtası çoğunlukla kahverengi oluyor.
İlgili 29 soru bulundu
TAVUĞUN CİNSİ ANA ETKENDİR
Tüy renkleri kahverengi veya kırmızı olan tavuklar ise kahverengi yumurta üretirler. Şurada Paylaş! Tavukların yumurtalarının renklenmesini sağlayan pigmentler vardır. Kahverengi yumurta kabuğunu sağlayan pigmente IX protoporfirin denir.
Organik yumurtaların sarısı, genelde geleneksel yumurtalara göre daha küçük olur. Ancak renk olarak daha koyu bir tonu vardır. Sarısı açık renkli bir tonda olan yumurtanın, yeteri kadar sağlıklı ve iyi beslenmeyen, yeteri kadar ışık görmeyen tavuklardan elde edildiği varsayılır.
Siyah tavuklar yumurtalarını krem ile hafif pembe bir ton arası yumurtlar. Her bir yumurtanın ağırlığı ortalama 80 ila 115 gram arasında değişmektedir. Siyah tavuklar yılda ortalama 60 ila 80 adet yumurta arası yumurtlarlar.
Yumurtanın Üzerindeki Kod 0 İle Başlıyorsa;
0 numaralı kod, yumurtanın tamamen organik bir şekilde yetiştirildiğini ve tavuğa hiçbir şekilde hormon uygulanmasını gösterir. 0 kodlu yumurtalar en sağlıklı ve en pahalı yumurtalardır.
Bu kirler normal su ile yıkamayla çıkmaz. Köy yumurtalarının sarıları açık sarı veya az koyu sarı olur.
Tavuk yumurtasının rengi kahverengi, beyaz, mavi ve yeşil olabilir. Tavukların yumurtalarında renklenmeye neden olan pigmentler vardır. Yumurtanın kabuğunda kahverengi rengine sebep olan ana pigmente protoporfirin IX denir. Mavi ve yeşil renge sebep olan ana pigmente ise, biliverdin denir.
Beyazı, toplam proteinin yarısını (3-4 gram protein) ve bolca da sodyum, potasyum içeriyor. Bu rakamlar dikkate alınınca beyazı mı, sarısı mı gibi bir tartışmaya girmenin gereği bile yok. Lezzet bakımından da besin değeri yönünden de yumurtanın sarısı beyazından iyidir.
Şüphelendiğiniz yumurtayı baş parmağınız ve işaret parmağınızla yutun ve kulağınıza yakın olacak şekilde hafifçe sallayın. Eğer yumurtadan ses gelmiyorsa bu, yumurtanızın taze olduğu anlamına gelir, gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.
50.00 ₺ Mavi yeşil yumurda yüksek miktarlarda demir, çinko, kalsiyum, folik asit ve protein içerir. Kansızlık rahatsızlığına demir içermesinden dolayı faydalıdır.
Mavi yumurta normal yumurtalara göre farklı bir renge sahiptir. Bu yumurtaların rengi, tavukların beslenmesi ve genetik yapılarından kaynaklanır. Mavi yumurtaların kabuğu, normal beyaz veya kahverengi kabuklu yumurtalardan daha ince ve hassastır.
-- Organik yumurtayı anlamak için yumurtanın iç kısmının koyu sarı renkte olması gerekiyor. İç kısmı kırmızı renkte olan yumurta çeşitlerinden ise kesinlikle uzak durulması gerekiyor. Kırmızı renkli yumurtalar yumurtanın katkı maddesi içerdiğinin kanıtı.
Firmanın web sitesinde verdiği bilgiye göre, helal yumurtadan kasıt; ekolojik olarak temiz, uyarıcı ve antibiyotik içermeyen ürünlerle beslenmiş tavuklardan elde edilen yumurta imiş. Ayrıca tavuklar, islami geleneklere göre haram olan ürünlerle beslenmiyorlarmış.
Denetimin sonuçları nedir? Tayvan'a gönderilen yumurtaları kimin ürettiği aslında ortaya çıktı. Gıda Dedektifi'nin paylaşımına göre yumurtaları üreten İzmir Kemalpaşa'dan Işık Yumurta adlı firma.
1 numaralı kod, gezen tavuk yumurtası kodudur. Bu kodlu yumurtalar kümeste değil de çiftliklerde yetiştiriliyor. 1 kodlu yumurta markaları organik yumurtalardan sonra en sağlıklı kabul edilen yumurtalardır. 2 numaralı kod, kümes tavuğu yumurtası olduğunu gösterir.
Araucanas ve Araucana tavuklarının yumurtalarının mavi ya da yeşil tonlarında olmasının sebebi Araucana tavuklarının genlerinde bulunan pigmentler sayesindedir. Ayrıca vücutlarında bulunan ocyanin maddesinden dolayı da yumurtaların renkleri farklıdır.
Mavi yumurta hem besin değeri hem de lezzeti ile kahvaltı sofralarında çokça tüketiliyor. Son yıllarda oldukça popüler hale gelen bu yumurtaların faydalarına uzmanlar tarafından da dikkat çekiliyor.
Son zamanlarda ünlenen yeşil yumurta, merkezi Şili olan 'Araucana' ırkına ait tavuklardan çıkıyor. Kolesterol değerinin asgari miktarda olması, kalori değerinin çok yüksek olması, boyutu ve rengiyle diğer yumurtalardan farklı olan yeşil yumurta ülkemizde Bursa İnegöl'de üretiliyor.
Genellikle Avrupa ülkelerinde kahverengi yumurtalar makbul sayılırken ABD'de durum tam tersidir. Oysa her iki görüş de yanlıştır. Besin değeri, lezzet ve pişme karakteristikleri bakımından her iki renk yumurtanın da içi aynı değerdedir.
Organik yumurtayı test etmek için öncelikle aldığınız yumurta paketini incelemelisiniz. Paket üzerinde “Türkiye Cumhuriyeti Organik Tarım” damgası varsa bu yumurtanın organik olduğunu göstermektedir. IMO ya da Ecocert gibi ulusal damgalar da organik yumurtayı ayıran damgalardır.
Eğer bir tavuk, bir horoz tarafından döllenecek olursa, yine yumurtanın genel görünümünde hiçbir fark olmaz; sadece yumurtanın sarısındaki o beyaz leke çok daha düzgün bir şekilde, daha belirgin ve daha yuvarlak olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri