Kaktüs sukulent toprağı alırken perlit oranı bol, özel kaktüs kumu kullanmanız önerilir. Kaktüs toprağında birbirinden farklı maddeler yer alır. Kum, taş parçaları, odun kömürü gibi malzemeler suyun uzun süre tutulmasını önler. Böylece kaktüs nemli toprakta kalır ve çürüme riski düşer.
Saksının tabanına çakıl taşları yerleştirdikten sonra, toprağı saksıya dökün. Kaktüsü dikkatli bir şekilde yerleştirin ve köklerini hafif toprakla örtün. Toprak değişimini her yıl Nisan ayında veya 2 yılda bir Nisan-Mayıs aylarında yapabilirsiniz. Toprak, kalın kumlu, torf ve pomzalı olmalıdır.
Eğer evinizde kaktüs yetiştirmek isterseniz arada bir mutlaka toprağını değiştirmeniz gerekir. Toprağı değişen kaktüs, çürüme ve kuruma gibi problemler yaşamaz. KAKTÜS TOPRAĞI NASIL OLUR? Kaktüsün bitkisinin diğer bitkilerden ayıran en önemli özellik suyu kendi gövdesinde depolama özelliğine sahip olmasıdır.
Kaktüsler bolca güneş ışığına ihtiyaç duyarlar. Kaktüslerin sağlıklı bir şekilde büyüyebilmesi için güneşlenme süreleri uzun tutulmalıdır. Bu nedenle kaktüsünüzü evinizin güney cephesinde en çok güneş alan yere koymalısınız. Güneş alan yerler kaktüsler için en ideal yerdir.
Kaktüsü dikmek istediğiniz saksının tabanına çakılları yerleştirin. Çakılların üzerine tercih ettiğiniz toprağı ekleyin. Saksının yarısına kadar gelseniz yeterli olacaktır. Şimdi kaktüsü toprağın üzerine yerleştirin.
İlgili 17 soru bulundu
Hayvan gübresi yerine kaktüs bitkinize çiçek açtıran veya çiçek coşturan vitamin olarak bilinen gübreleri verebilirsiniz. Gübre vermek için ise genellikle ilkbahar ayını tercih etmelisiniz. Kaktüs bitkilerine kıs aylarında gübre vermenize gerek kalmaz.
Kaktüsü çoğaltmak için yavru kökü ile birlikte çoğaltmanız gerekmektedir. Kaktüsü bir bıçak yardımı ile yavru kökünden ayırın. Bu ayırma işleminde olabildiğince hassas olmanızda fayda vardır. Kaktüs için uygun olan toprağı temin ettikten sonra elde ettiğiniz bu kökü iyice derine ekin.
Çok güneş alan bir yerde bakılan, toprağı kaliteli ve istediği gibi olan, suyu yeterli miktarda verilen ve budaması iyi yapılan bir kaktüs kısa sürede büyüyecek ve yavrulayacaktır. Ayrıca kaktüsün sağlıklı bir şekilde büyümesi için rüzgar almayan bir yerde durması gerekir.
Kaktüslerin besin ihtiyacı oldukça az sukulentlerin biraz daha fazladır. İlkbahar ve yaz ayları boyunca 2-3 defa Azot oranı az Fosfor ve Potas oranı daha yüksek bir gübre verilebilir. Piyasada bu oranlarda pek ürün bulunmadığı için hayvan gübresi veya solucan gübresi verilebilir.
Bir kaktüs dalı veya segmenti dikkatlice kesilir, birkaç gün boyunca kuruması için bekletilir ve daha sonra iyi drenajlı bir toprak karışımına dikilir. Kesilen parça kök salana ve yeni büyümeye başlayana kadar toprak nemli tutulur. Tohumlar: Kaktüsler ayrıca tohumlardan da yetiştirilebilir.
Kaktüs toprağının yüksek miktarda perlit içermesi öneriliyor. Özel kaktüs kumu, taş, kum ve perlit karışımı içerebiliyor. İçerisinde taş, odun kömürü parçaları ya da kum taneleri bulunan kaktüs toprağı, yetiştirilecek bitki köküne sıkıştırılmadan ekleniyor.
Dikenlerin Tehlikesi: Kaktüslerin dikenleri, özellikle çocuklar veya evcil hayvanlar için potansiyel bir tehlike olabilir. Bu nedenle, kaktüsleri konumlandırırken dikkatli olunmalıdır. Aşırı Su İhtiyacı Olmayan Bitki: Eğer su ihtiyacını göz ardı edilirse, kaktüslerde aşırı sulama sorunlarına yol açabilir.
Kaktüs tohumlarının ekimi yıl boyunca kolaylıkla yapılabilmektedir. Ancak yılın en soğuk ve en sıcak aylarında kaktüs tohumu ekimi önerilmemektedir. Kaktüs tohumlarının en iyi şekilde çimlenmesi için ilkbahar ve sonbahar ayları en iyi dönemdir.
Sıcaklık, ışık ve nem: Kaktüs, bolca güneş almayı ve sıcağı seven bir bitki olduğundan onu evin en çok güneş alan yerlerinde yetiştirmeye özen gösterin. Pencere pervazlarında ya da balkonlarınızda yetiştirebileceğiniz kaktüslerin yalnızca öğlen güneşine doğrudan maruz kalmasını engelleyin.
Kaktüs kışın nasıl bakılır? Evlerde yetiştirilen süs bitkisi kaktüsler sıcak iklim yapısına ayak uydururlar. Bu sebeple kaktüsler kışın sıcak yerlerde yetişebilir. Havadar yerlerde muhafaza edilmesi gereken bu bitkiler kapalı oda veya balkonda, arada havalandırmak şartıyla yetiştirilir.
Genellikle kaktüs bitkisinin boyutu ne kadarsa o boyuta uygun saksılar tercih edilmektedir. Ancak burada önemli olan kilit nokta tercih edilen saksının altının delikli olmasıdır. Bu yüzden bu bitki çeşidi için altı delikli olan saksıların seçilmesi önemlidir.
Tavşan kulağı, bol miktarda güneş ışığı almaktan çok hoşlanır. Bu yüzden günde en az 4 saat doğrudan güneş ışığı almalıdır. Mümkünse güneye bakan ve doğrudan güneş ışığı alan bir pencerenin yakınında konumlandırılmalıdır.
İlkbahar, yaz ve sonbahar aylarında kaktüs yetiştirmek için en ideal ortam balkondur. Kapalı yerde kaktüs yetiştiriyorsanız odayı gün içinde sık sık havalandırmanız gerekmektedir. Gübre: Sukkulent ve kaktüslere asla hayvan gübresi verilmemelidir. Halk arasında 'vitamin' olarak bilinen suni gübrelerden vermeniz gerekir.
Dikenli ve bodur yapısıyla çok fazla sulama gerektirmeyen bu yüzden de evlerde çok kolay yetiştirilebilen kaktüs için evde güneş gören bir bölgeyi tercih etmekte fayda var. Evde Kaktüs Yetiştirmek konusunda ilk dikkat edeceğiniz şey güneş ışınları olmalı.
Kaktüs toprağı yeni bir saksıya eklendikten sonra kaktüs saksının ortasında yerleştirilmelidir. Kök çevresi gevşek şekilde toprakla doldurulmalıdır. Kaktüs topraklarını her sene ilkbahar mevsiminde değiştirmeniz önerilir.
Eylül başına kadar 1-2 haftada bir sulanır. Tekrar azaltılarak ekim başlarında sulama kesilir. Çok spesifik birkaç tür dışında kışın sulama yapılmaz. Kaktüslere su verilirken tek şart iki sulama arasında toprağın tamamen kurumuş olmasıdır.
🌵🌵Kelle Uçurma Sonrasi Kaktüsün Yavru Vermesi. 🌵Kelle Uçurma Yöntemi Kaktüs Ve Sukulentlerde. Çoğaltma Amaciyla Veya Şekil Bozuklukları Sebebiyle. Uygulanir.
Çoğu kaktüs türü gibi, yılan kaktüs de sağlıklı gelişimi için güneş ışığına ihtiyaç duyar. Yeterli güneş ışığı almaması çiçek açmasını engellerken, bitkinin formunun bozulmasına da sebep olabilir. Yaz-kış gün içerisinde mutlaka ışık alan bir yere konumlandırılmalı.
Kaktüs Köklendirme Yöntemi. Bir bitkiden kök alıp, ondan bir tanede daha yetiştirme yaklaşımı bitki dünyasında oldukça yaygın şekilde tercih edilmektedir. Dünyanın her yerinde yaygın olarak tercih edilen bu yöntem kaktüs bitkisi içinde mümkündür. Yani kaktüs çoğaltma işlemi için kök alımı gerçekleştirilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri