Türkiye'de gördüğümüz yaygın dans formları arasında halay, zeybek, bar, horon, hora, köçek, Kafkas dansı, karşılama gibi biçimleri sayabiliriz.
Geleneksel dans çeşitleri geçmişten bugüne kadar gelmiş olan oluşumlardır. Genellikle çıkış kaynağı bilinmeyen ve anonim olan türlerdir. Henüz modernleşme aşamalarını tamamlamamış topluluklardan, modernleşme açısından kendini geliştirmiş topluluklara kadar bütün toplumlarda geleneksel danslar görülebilir.
Konularını toplumsal, insani üretim ilişkilerinden alır. İnsan-tabiat-hayvan ilişkileri, toplumsal ilişkiler (aşk, sevgi, yiğitlik, kavga, savaş, kıskançlık, kız kaçırma, kardeşlik, dini öğeler vb...) ve ekonomik faaliyetler halk oyunlarının konusudur.
Zeybek havaları, ağır ve yürük türküler, barana havaları, semahlar, gelin ve kına havaları yörenin halk müziği ürünleridir. Genel karakter olarak Ege Bölgesi türküleri ile ortak özellikler göstermekle birlikte bazı ezgilerde Rumeli göçmenlerinin etkisi görülür.
İlgili 43 soru bulundu
Raks'a uygun yapıda, çeşitli oyunların figürlerine uygun ritm ve ahenkle bestelenmiş Anadolu ve Rumeli kaynaklı otantik Türk menşeli saz eserleridir. Lâz Havası, Çerkez Havası, Selâm Havası, Raks Havası, Çoban Havası, Anadolu Havası, Kasap Havası, Zeybek Havası, Kaşık Havası, vb. gibi çeşitler görülür.
Türkiye'de gördüğümüz yaygın dans formları arasında halay, zeybek, bar, horon, hora, köçek, Kafkas dansı, karşılama gibi biçimleri sayabiliriz.
Folklor olarak da bilinen halk oyunları türleri, 4000'in üzerindedir.
Karadeniz bölgesi denince akla gelen ilk halk oyunu ise horondur. Kendi içerisinde de farklı çeşitleri olan horon Karadeniz bölgesinde en çok oynanan yöresel oyun olarak ilk sırada yer alıyor. Karadeniz bölgesinde oynanan başlıca diğer yöresel oyunlar iseatabarı, orta Batum, kaşıklı zeybek ve bozkır halaydır.
Halay, Kürt ve Türk halk kültüründe tören dansıdır. Türkiye'de değişik bölgelerde oynanan halaylar arasında büyük farklılıklar vardır ve oynan halay türleri üçe ayrılmaktadır: Çukurova (Güney) Halayları: Adana ile Antep arasında oynanan halaylardır.
Breakdance, "sokak dansı" olarak da bilinen bir dans türüdür. Bu dansı yapan erkeklere "b-boy" ya da "break boy", kızlara ise "b-girl" ya da "break girl" denmektedir. Breakdans ayrıca breaking, b-boying ve b-girling olarak da adlandırılmaktadır.
Körebe, çelik, çelik-çomak, gömme çelik, kemik, saklambaç, kazık, dokuz kiremit, beş taş, dokuz taş gibi eğlenceye yönelik oyunlar, zekaya dayalı dokuz korgol veya dokuz kumalak gibi oyunların yanında orta oyunu tarzında düğün ve diğer özel gecelerde oynanan seyirlik oyunlar da bu kapsama girer.
Çeşitleri şunlardır: Laz Horonu, Rize Horonu, Tik Horon, Sera, Sera Atlama, Sallama, Titreme Horon Havası (Maçka), Kadın Dolay Horan Havası (Maçka), Yisera Havası (Akçaabat), Haçka Havası (Haçka bir köy adıdır).
Bunlardan başlıcaları, Sarı Zeybek, Serenler, Teke Zortlatması (Yayla yolları) Alyazma, Avşar, İğnem Düştü Yerlere ve Kabardıç'tır. Bu oyunlarda da tekenin hareketleri görülür.
Yörede 2 ,4 ve 9 zamanlı usuller yaygındır. Zeybek, teke, bengi, semai, türü oyun ve müzikleri icra edilip oynanır. Uzun hava olarak bozlak türü uzun havalar icra edilir.
İkili Güvende,Toplu Güvende,Bengi,Ağır Hava,Karşılama,Koca Arap,Kemeraltı, Sekme, Kayalcanın Taşları, Şıngır, Edremit Güvende, Yılanı Yılanı, Savaştepe Zeybeği, Alay Havası, İsmailler Zeybeği, Koca Kuş, Dada Zeybeği, Doğanlar Zeybeği, Aldı Dereleri, Koybatın Dereleri, Sabai Güvende, İsmailli, Tabancalı.
Güvende, sekme, bengi, hora, karşılama, zeybek, kaşık oyunları, bar ve horon türü oyun müzikleri icra edilip oynanmaktadır. Halk çalgılarından cura, zil, davul, zurna, tulum, bağlama yörede görülmektedir.
2.Ankara Zeybeği: Tüm zeybek oyunlarında olduğu gibi, her figürüyle yiğitlik ve mertlik anlatan Ankara Zeybeği, ağır bir zeybek olup bağlama ile oynanır.
Adana, Mersin ve Tarsus bölgelerinde karakterce bir kalan belli başlı iki oyun vardır: Mengi (Toros Mengisi) ile Adana Üç Ayak Halayı. İkisi de davul - zurnayla yürütülür. Mengi'yi 4 kadın, 4 erkek, Üç Ayak Halayı'nı da 3 kadın, 3 erkek oynarlar. Kadınlı - erkekli karma oyunlarında ayrı bir çekicilik vardır.
Başbar (Birinci bar, Sarhoş barı), Dikine (İkinci bar, Birinci aşırma), Hoşbilezik, Sekme, Koçeri, Dello, Temirağa, Tamzara, Aşırma, Yayvan, Köroğlu, Uzundere, Nare, Tavuk barı (Felek), Daldalan, Çingenler, Hançer barı (Atılcan, 1991: 44).
İnsanları birbirine yaklaştıran, ar kadaşlığı, dostluğu, sevgiyi, saygıyı öğreten milli birlik ve beraberlik duy gularının gelişmesini sağlayan halk oyunlarıdır ve insan hayatında önemli bir yeri vardır. Oyun; neşenin, sevincin ve haya tın kaynağıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri