Sürekli olarak kaktüslerin sulanması onlara zarar verecektir. Kaktüsler susuzluğa uzun süre dayanabilen bitkilerdir. Susuzluğa karşı dayanıklı olan kaktüsler, sıcak yaz aylarında belirli zaman aralıklarıyla sulanmalıdır. Kış döneminde kaktüs çiçeklerinin sulanmaması gerekir.
Kaktüs yetiştiren kişilerin merak ettiği bir diğer konu ise "Kaktüs kaç gün susuz kalabilir?" sorusudur. Uzun süre suya gereksinim duymayan kaktüs, dayanıklı yapısını koruyabilir. 3 ay boyunca sulanmazsa bile yaşamaya devam edebilir. Susuz kalan bir kaktüs uyku hâline geçer. Su kaybı yaşadığı için buruşabilir.
Kaktüs yetiştirilirken ilkbahar, yaz ve güz mevsimlerinde haftada bir olarak düzenli sulama yapmak gerekir. Kış aylarında ise uzun güncel boyunca kaktüs suya gereksinim duymaz. Bu açıdan 3 ay boyunca susuz olarak canlı kalabilir.
Yaz sıcaklarında haftada 2 defa su isteyen kaktüs, kış soğuklarında haftada 1 defa sulama ile yaşayabilir. Sulamadan önce saksı tabağında kalan su varsa, suyun dökülmesi gereklidir.
Diğer sukulentler gibi, kaktüsler de fotosentez yaparak bu su kaybını azaltır.
İlgili 26 soru bulundu
Kaktüsler Susuz da Yaşar | Dipnot Yayınları
Sıcaklık, ışık ve nem: Kaktüs, bolca güneş almayı ve sıcağı seven bir bitki olduğundan onu evin en çok güneş alan yerlerinde yetiştirmeye özen gösterin. Pencere pervazlarında ya da balkonlarınızda yetiştirebileceğiniz kaktüslerin yalnızca öğlen güneşine doğrudan maruz kalmasını engelleyin.
Kaktüs çiçeklerinin kış aylarında sulanmasına gerek yoktur. Eğer çok kuru olduğu düşünülüyorsa, az bir su verilebilir. Kaktüsler genellikle yaz aylarında gelişme gösteren çiçeklerden biridir. Yaz aylarında havanın ısınmasıyla birlikte sulama işlemlerine başlanabilir.
Hayvan gübresi yerine kaktüs bitkinize çiçek açtıran veya çiçek coşturan vitamin olarak bilinen gübreleri verebilirsiniz. Gübre vermek için ise genellikle ilkbahar ayını tercih etmelisiniz. Kaktüs bitkilerine kıs aylarında gübre vermenize gerek kalmaz.
Nem, kaktüslerde yumuşama başlatır. Bu yüzden ilk yapılması gereken şey, kaktüsleri toprağından çıkarmak ve kuru zeminde 5-10 gün arası bekletmektir. Kaktüsün bol suya ihtiyacı yoktur. Ancak düzgün büyümesi için düzenli aralıklarla su verilmesi gerekir.
Kaktüsler bolca güneş ışığına ihtiyaç duyarlar. Kaktüslerin sağlıklı bir şekilde büyüyebilmesi için güneşlenme süreleri uzun tutulmalıdır. Bu nedenle kaktüsünüzü evinizin güney cephesinde en çok güneş alan yere koymalısınız. Güneş alan yerler kaktüsler için en ideal yerdir.
Kaktüsü sulamayı akşam saatlerinde yapmalısınız. Kaktüs öğlen sulandığı vakit su daha çabuk kuruyacak ve bitki gereksinim duyduğu suyu emmeden, toprak kurumaya başlayacaktır. Ayriyeten, sulama esnasında bitkinin üstünde kalan su damlacıkları hiç gitmeyecek yanıklara neden olabilir.
Kaktüs kışın nasıl bakılır? Evlerde yetiştirilen süs bitkisi kaktüsler sıcak iklim yapısına ayak uydururlar. Bu sebeple kaktüsler kışın sıcak yerlerde yetişebilir. Havadar yerlerde muhafaza edilmesi gereken bu bitkiler kapalı oda veya balkonda, arada havalandırmak şartıyla yetiştirilir.
Bitkinin susuz kalıp kalmadığını anlamak için kontrol edebilecekleriniz; Yavaş yaprak büyümesi, Kahverengi ve kuru yaprak kenarları, Alt yaprakların sararması ve kıvrılması bitkinin susuz kaldığı anlamına gelir.
Marketten veya internet üzerinden kaktüslerinizi aldınız ev içerisinde gayet mutlu bir şekilde yetiştiriyorsunu fakat birgün kaktüslerinizi görünce şok olduğunuz.Muhtemelen yaşadğınız çok kaktüs çürümesi, yumuşamasıdır.
Kaktüsünüzün ölme sebebi aşırı sulama olabilir. Kaktüsler klasik ev bitkilerinin aksine oldukça az sulama isteyen bitkilerdir. Kaktüsünüzü ihtiyacından fazla sulamanız çürümesine ve sonucunda ölmesine neden olabilir.
Isı: Kaktüsler ve bütün sukkulentler sıcağı sever. Yazın 40 dereceye kadar büyümeye devam ederler ancak daha sıcakta büyüme durur. Kışın sulanmamak kaydıyla soğuğa da dayanıklıdırlar. Sıcaklık -15 derecenin altına düşmemelidir ve çok nadir de olsa biraz su verilmelidir.
Stres ve Gerginliği Azaltma: Kaktüs bakmak, gözleri yormadan uzak nesnelere odaklanma imkanı sağlayarak stresi ve gerginliği azaltabilir. Oksijen Üretimi ile Solunum Sağlığına Katkı: Kaktüsler, fotosentez sırasında oksijen üretirler, bu da iç mekanlardaki hava kalitesini artırarak solunum sağlığına katkıda bulunabilir.
Doğru bilinen yanlışlardan biri de çiçeklere yalnızca şekerli su vermektir. Küp şekerleri ezerek bitkinizin toprağına yerleştirebilirsiniz. Fakat şekerli suyu asla yapraklara ve çiçeklere fısfıs ile spreylememelisiniz.
Toprağın tamamen kurumasını bekleyin ve daha sonra bitkiyi sulayın. Su, saksının altındaki deliklerden akmalıdır. Bu, toprağın tamamen ıslanmasını ve köklerin suyu emmesini sağlar. Ayrıca, kaktüsünüzü yılın hangi zamanında olduğuna bağlı olarak haftada bir veya ayda bir sulamanız gerekebilir.
Çok güneş alan bir yerde bakılan, toprağı kaliteli ve istediği gibi olan, suyu yeterli miktarda verilen ve budaması iyi yapılan bir kaktüs kısa sürede büyüyecek ve yavrulayacaktır. Ayrıca kaktüsün sağlıklı bir şekilde büyümesi için rüzgar almayan bir yerde durması gerekir.
Tavşan kulağı kaktüsü, çok fazla suyu sevmez. Bu yüzden toprak tamamen kuruduğunda sulama yapmanız yeterli olacaktır. Kış aylarında 3 haftada bir, yaz aylarında ise toprak kurudukça sulamanız gerekir. Eğer sulama işlemini çok fazla yaparsanız, kökleri çürüyebilir.
Son dönemlerde sıkça talep göre dikensiz kaktüsler 'skulent' olarak adlandırılmaktadır. Kaktüslerin doğal ortamı çöl olsa da evlerde daha uzun yaşamaları ve çürümemeleri için evde de bakılabilecek halde üretildiklerinden güneşe direkt olarak maruz kalmaları halinde tepki verdikleri görülmektedir.
Yılbaşı kaktüsü ya da yılbaşı çiçeği olarak bildiğimiz bu bitki de yatak odalarında bulunması faydalı bitkilerdendir. Kırmızı, pembe veya beyaz çiçekleri olan bu bitkiyi balkon veya pencere önlerinde büyütebilirsiniz. Ancak havaların soğumaya başlaması ile birlikte evlerinize, yatak odalarınıza almalısınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri