Kaktüs çoğaltma işlemi için mümkünse ilkbahar ve yaz aylarını tercih etmeli, havaların çok soğuk olmadığından emin olmalısınız. Evde kaktüsünüz varsa ama üzerinde yavru bitkiler oluşmuyorsa endişelenmeyin, bir kaktüs bitkisi ortalama 1,5-2 yıl sona yavru bitkiler vermeye başlayacaktır, aklınızda bulunsun.
Kaktüsü çoğaltmak için yavru kökü ile birlikte çoğaltmanız gerekmektedir. Kaktüsü bir bıçak yardımı ile yavru kökünden ayırın. Bu ayırma işleminde olabildiğince hassas olmanızda fayda vardır. Kaktüs için uygun olan toprağı temin ettikten sonra elde ettiğiniz bu kökü iyice derine ekin.
Bir kaktüs dalı veya segmenti dikkatlice kesilir, birkaç gün boyunca kuruması için bekletilir ve daha sonra iyi drenajlı bir toprak karışımına dikilir. Kesilen parça kök salana ve yeni büyümeye başlayana kadar toprak nemli tutulur. Tohumlar: Kaktüsler ayrıca tohumlardan da yetiştirilebilir.
Kaktüs çiçeklerinin kış aylarında sulanmasına gerek yoktur. Eğer çok kuru olduğu düşünülüyorsa, az bir su verilebilir. Kaktüsler genellikle yaz aylarında gelişme gösteren çiçeklerden biridir. Yaz aylarında havanın ısınmasıyla birlikte sulama işlemlerine başlanabilir.
Kaktüsler senede bir kez çiçek açmaktadır. Kaktüslerin çiçeğinin ömrü ise 3 ile 4 hafta arasında değişmektedir.
İlgili 37 soru bulundu
Kaktüs bitkileri güneşi seven ve bolca güneş ışığına ihtiyaç duyan bitki türleridir. Kaktüs yetiştiriciliğinde kaktüslerin sağlıklı bir şekilde büyütülmesi için güneş ışığında uzun süre durdurulmalıdır. Bu nedenden dolayı kaktüs sahibi olan kişiler kaktüslerini evin güney cephesine en çok güneş alan yere koymalıdır.
Yaz sıcaklarında haftada 2 defa su isteyen kaktüs, kış soğuklarında haftada 1 defa sulama ile yaşayabilir. Sulamadan önce saksı tabağında kalan su varsa, suyun dökülmesi gereklidir.
Stres ve Gerginliği Azaltma: Kaktüs bakmak, gözleri yormadan uzak nesnelere odaklanma imkanı sağlayarak stresi ve gerginliği azaltabilir. Oksijen Üretimi ile Solunum Sağlığına Katkı: Kaktüsler, fotosentez sırasında oksijen üretirler, bu da iç mekanlardaki hava kalitesini artırarak solunum sağlığına katkıda bulunabilir.
Bu nedenle kaktüsünüzü evinizin güney cephesinde en çok güneş alan yere koymalısınız. Güneş alan yerler kaktüsler için en ideal yerdir. Mümkün olduğunca pencereye yakın yere koyabilirsiniz.
Kaktüsünüzü diker dikmez can suyu da dediğimiz ilk sulama işlemini yapmayın. İlk sulama işlemini 1-2 gün sonra yapın. Sulama: "Kaktüs nasıl sulanır?" sorusunun cevabına gelince, sulama yapmadan önce kaktüs saksısının altındaki tablanın boş olduğundan emin olun, değilse mutlaka boşaltın.
Gübredeki en uygun N: P2O5:K2O oranı 6:4:6 şeklinde olmalıdır. Kaktüslerde ve diğer sukkulent bitkilerde ise 4:7:5 oranı daha uygundur. Yani bu bitkilere daha az N, buna karşılık daha fazla P ve K verilmelidir.
Uygun koşullar sağlanan bir kaktüs 150 ila 200 yıl arasında yaşayabilir. 1750 tane bilinen türü vardır. Kaktüs ismi Yunancadan gelmiştir ve Yunanca dikenli demektir. Kaktüsler sıcak ortamlarda, sıcak iklimlerde yetişir.
Çok güneş alan bir yerde bakılan, toprağı kaliteli ve istediği gibi olan, suyu yeterli miktarda verilen ve budaması iyi yapılan bir kaktüs kısa sürede büyüyecek ve yavrulayacaktır. Ayrıca kaktüsün sağlıklı bir şekilde büyümesi için rüzgar almayan bir yerde durması gerekir.
Kaktüs kışın nasıl bakılır? Evlerde yetiştirilen süs bitkisi kaktüsler sıcak iklim yapısına ayak uydururlar. Bu sebeple kaktüsler kışın sıcak yerlerde yetişebilir. Havadar yerlerde muhafaza edilmesi gereken bu bitkiler kapalı oda veya balkonda, arada havalandırmak şartıyla yetiştirilir.
Kaktüs toprağı yeni bir saksıya eklendikten sonra kaktüs saksının ortasında yerleştirilmelidir. Kök çevresi gevşek şekilde toprakla doldurulmalıdır. Kaktüs topraklarını her sene ilkbahar mevsiminde değiştirmeniz önerilir.
#cactus #kaktüs #plant merhaba arkadaşlar, sizlere suda köklendirdiğim kaktüsleri paylaşıyorum, köklendirme gayet başarılı oldu sonra toprağa ektim ben tuttu herhangi bir sorun oluşmadı, sizlerde bu yöntemi deneyerek kaktuslerinizi çoğaltabilirsiniz.
Kaktüsler, yoğun güneş ışığına ve sıcaklığa sahip çöl ortamlarında gelişir ve çok az suya ihtiyaç duyar. Bu nedenle, kaktüslerin doğal olarak çiçek açtığı koşullar da bu şekildedir. Evlerimiz genellikle bu kadar sıcak veya kuru olmadığı için, kaktüslerin çiçek açması için onlara yardımcı olmanız gerekmektedir.
Yılbaşı kaktüsü ya da yılbaşı çiçeği olarak bildiğimiz bu bitki de yatak odalarında bulunması faydalı bitkilerdendir. Kırmızı, pembe veya beyaz çiçekleri olan bu bitkiyi balkon veya pencere önlerinde büyütebilirsiniz. Ancak havaların soğumaya başlaması ile birlikte evlerinize, yatak odalarınıza almalısınız.
Son dönemlerde sıkça talep göre dikensiz kaktüsler 'skulent' olarak adlandırılmaktadır. Kaktüslerin doğal ortamı çöl olsa da evlerde daha uzun yaşamaları ve çürümemeleri için evde de bakılabilecek halde üretildiklerinden güneşe direkt olarak maruz kalmaları halinde tepki verdikleri görülmektedir.
2) Stresi Azaltır
Stresten arınmak için kaktüs çiçeği faydaları ile tanışmalısınız. Kaktüsün tüketilebilir çiçekleri çay olarak içildiğinde zihnin rahatlamasını sağlıyor. Oda içinde de enerjiyi yenilediği için pek çok kişinin daha sakin ve kaygıdan uzak şekilde zaman geçirmesine yardım ediyor.
Bu bitkinin Stapelia, Orbea, Huernia, Piaranthus ve Tavaresia cinsleri güzel çiçeklere sahip olmaları nedeniyle süs bitkisi olarak yetiştiriliyorlar. Etrafa yaydıkları çürük et kokusu nedeniyle leş bitkisi olarak bilinirler.
İlkbahar, yaz ve sonbahar aylarında kaktüs yetiştirmek için en ideal ortam balkondur. Kapalı yerde kaktüs yetiştiriyorsanız odayı gün içinde sık sık havalandırmanız gerekmektedir. Gübre: Sukkulent ve kaktüslere asla hayvan gübresi verilmemelidir. Halk arasında 'vitamin' olarak bilinen suni gübrelerden vermeniz gerekir.
Kaktüsler her ne kadar güneş ışığını çok seviyor olsa da bu bitkilerin öğle sıcağına direkt olarak temas etmemesi gerekir. Saksı bakımına alışan ve fazla ısınan kaktüs sağlığını kaybedebilir. Kaktüs bakımında dikkat edilmesi gereken bir diğer püf nokta ise bulunduğu ortamın ısı değeridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri