Ahtapot; yumuşak gövdeli, sekiz kollu, Octopoda takımında sınıflandırılan yumuşakçaların genel adı. Kabul görmüş 300 civarında türü bulunan ahtapotlar kalamarlar, mürekkep balıkları ve nautiloidler ile birlikte kafadan bacaklılar (Cephalopoda) sınıfında gruplandırılırlar.
Kalamar çeşitleri yaklaşık 300 tane farklı türden oluşmaktadır. Bu sebeple de ahtapot veya mürekkep balığı ile sıkça karıştırılır. Aynı aileden olan ahtapot, mürekkep balığı ve kalamar üç farklı deniz canlısıdır dolayısıyla kalamar ahtapot mu? sorusunun yanıtı hayır'dır.
Ahtapot, kalamar ve mürekkepbalığı "yumuşakçaların üç kardeşi" olarak adlandırılır Birçok kişi bu üç kardeşin arasındaki farklılıkları söyleyemez; aslında kural biliyorsanız, onları kolayca ayırt edebilirsiniz. Ahtapotların sekiz bacağı vardır, ancak kalamar ve kesme balıkların on bacağı vardır.
Kalamar yaklaşık 300 farklı türü barındıran Teuthida takımında ve kafadanbacaklılar (Cephalopoda) sınıfında yer alan bir deniz canlısıdır. Kalamar, diğer kafadanbacaklılar gibi belirgin bir kafaya, çift taraflı simetrik bir yapıya, manto ve kollara sahiptir. Gözleri kafasıyla vücudunun tam ortasında yer almaktadır.
Kalamar balığı uzun ömürlü olmayan etçil bir balık türü olarak belirtilmektedir. Bu balıklar su içerisinde oldukça hızlı bir şekilde yüzmektedirler. Kalamar balığı herhangi bir tehlike ile karşılaştığında renk değiştirme özelliğine sahip olmaktadır.
İlgili 16 soru bulundu
Kabuksuzlar sınıfına giren balıklar; Deniz Balıkları ve Tatlı Su Balıkları olmak üzere 2 gruba ayrılır. Diğer kabuksuzlar da; Yumuşakçalar olarak Ahtapot, Sübye, Kalamar; Kabuklulular olarak İstakoz, Midye, Böcek ve Karides olarak sınıflandırılır.
Kafadan bacaklılar familyasından gelen kalamar, mürekkep balığı türü olmakla birlikte, yumuşak dokusu ve ovalimsi görüntüsüyle Türkiye denizlerinde sıklıkla rastlanılan bir deniz canlısıdır.
Teuthida veya Kalamar, Decabrachia üsttakımına bağlı uzunca, ovalimsi bedenli deniz canlısı takımıdır.
Kalamar, kafadan bacaklılar sınıfında yer alan bir deniz canlısıdır. Çoğu kişi tarafından balık sanılsa da, aslında 300 farklı türü barındıran Teuthida takımına ait bir canlıdır. Tuzlu ve soğuk sularda yaşayan kalamar, çift taraflı simetrik bir yapıya, kollara ve mantoya sahiptir.
Ahtapotların, uçlarına kadar uzanan hassas emicilere sahip sekiz kolu varken, mürekkep balıklarının sekiz kolu ve sadece uçlarında emici olan ek bir çift uzuvları vardır. Bunlar, bir bukalemunun dili gibi, avını yakalayıp sürüklemek için fırlattıkları dokunaçlardır.
AHTAPOT YEMEK HARAM MI? Yengeç, ıstakoz, karides, kalamar, midye, kurbağa vs. gibi deniz ürünleri yenir mi?. Kur'an-ı Kerim'de, denizden elde edilen yiyeceklerin helal olduğu bildirilmiştir (Mâide, 5/96; Fâtır, 35/12).
Bunların dışında kalan midye, kalamar, ıstakoz, karides gibi deniz ürünlerinin yenmesi ise helaldir (Remlî, Nihâyetu'l-Muhtac, 8/113,150-152).
Kolesterole iyi gelen kalamar kalp ve damar dostudur. Kalp rahatsızlıklarını önlemede önemli rol oynayan kalamar, kalp krizi ve damar tıkanıklığı riskini de engelliyor. Kalamar kas ve kemik sağlığına katkıda bulunuyor. İçeriğindeki yüksek oranda protein sayesinde kasların hızlı gelişimine yardımcı oluyor.
Deniz ürünleri mezeleri içinde de en popüler olanlarından biri kalamar tabağıdır. Kalamarla özellikle tarator sos ile enfes bir uyum yakalar. Balık olarak görülse de aslında kalamar bir deniz canlısıdır. Ülkemizde en çok Akdeniz'den kalamar çıkarılır.
Ahtapot, dünyanın hemen her yerinde tüketilebilen bir besindir. Özellikle Akdeniz ülkelerinde daha fazla tüketilir. İtalya ve İspanya mutfağında ahtapot tüketimi oldukça fazladır.
Kalamar ve Ahtapot
Ahtapotun toplamda 3 kalbi vardır. Sistematik kalp işlevi görür. Kalamarın da 3 kalbi vardır.
Düzensiz kum parçalarının bulunduğu taşlık zeminler ve büyük kayaların bulunduğu bölgeler otların yetişebileceği ve kalamarın doğasına uyan yerlerdir. Kalamar, avını pusuya düşürmek için kaya köşelerinde ve otluk zeminlerde gezinecektir. En iyi sonucu bu tür yerlerde elde edeceksiniz.
Ayrı bir kapta maden suyu, yumurta un ve tercih miktarda tuz ilavesi ile koyu kıvam mayi elde edilir. Yıkanan kalamarlar bu yumurtalı karışıma batırılarak kızgın sıvı yağda kızartılır. Kızartma işlemi 15 -20 saniye ile sınırlı olmalı fazlası kalamarları sertleştirir. Afiyet olsun.
Kalamar yedim ben tip ve kıvamı soğan halkası tadı da normal balık gibi. Allah'u teala c.c.'nun yarattığı doğa harikası balığa sümük demek nasıl bir hayal gücünün ürünüdür anlamıyorum.
Bir zamanlar efsanevi yaratıklar olduğu sanılan dev kalamarlar, derin okyanuslarda yaşayıp, çok büyük boyutlara ulaşabilen "Architeuthidae" familyasına ait deniz yumuşakçalarıdır. Erkek kalamarların boyu 10 metreye kadar ulaşabilirken, dişiler için bu oran 13 metreye kadar çıkmaktadır.
Kalamar bacaklarını tuz ve şeker ve karbonat ile ovup, limon suyu ilave ederek bu sosun içerisinde 1 saat bekletin. Zeytinyağı, kimyon, karabiber ve ince doğranmış sarımsak ile karışım hazırlayın. Kalamar bacaklarını ince çöp şişlere geçirin ve kimyonlu yağ karışımına iyice bulayın. Izgarada 5-6 dakika pişirin.
Kalamar Karadeniz haricinde Marmara, Ege ve Akdeniz'in hemen hemen tüm bölgelerinde bulunur. Büyük ölçüde teke, karides ve minik balıklarla beslenen ve yemini pusuya düşüren bir balık olduğundan zeminin kayalık ve türlü otlarla kaplı olduğu bölgelerde yaşarlar.
"Deniz canlıları sadece suda yaşayabiliyor ve sudan çıktığında boğazlanmış hayvan gibi kısa sürede ölüyorsa, şekline ve ölüm durumuna bakılmaksızın yenmesi helaldir.
Özellikle, mevsimine uygun, yüzeyde yüzen, küçük balıklar gebelikte çok yararlıdır. Karides, somon balığı ve kalamarı temiz yapıldığına emin olduğunuz bir yerde veya evde hazırladığınızda tüketebilirsiniz.
Kalamar Balığı Kılçıklı mıdır? Kalamar balığında kılçık bulunmaz. Kalamar balıkları yumuşakçalar ailesine ait olduğu için kemik gibi işlev gören daha yumuşak haldeki kıkırdaklara sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri