Kalp pili cihazı ya da kalp pili, kalp atışının kontrol altına alınmasını sağlamak için cerrahi bir işlemle göğse yerleştirilir ve kalbin düzenli atmasını sağlamak için kullanılır. Aritmi sırasında kalp çok hızlı, çok yavaş ya da düzensiz bir ritimle atabilir.
Yaşamın devamlılığının sağlanması açısından en önemli organ olan kalp, tüm vücuda kan pompalamaktadır ve bunu yaparken vücut içerisinde elektriksel dalgalanmalar oluşmaktadır. Kişinin herhangi bir neden ile kalp atışlarının yavaşlaması ya da düzensizlik görülmesi durumunda ise kalp pilinden yardım alınmaktadır.
Kalp Pili Hangi Durumlarda Takılır? Kalp pili genel olarak kalp ritim bozukluğu ve kalpte iletim bozukluğu yaşayan kişilere takılmaktadır. Bu sorunları yaşayan kişilerde nabız normale kıyasla çok daha yavaş veya hızlı olabilir, aynı zamanda kişinin kalbi yeterli miktarda kan pompalamakta da zorlanabilir.
Değiştirilebilir mi? Kalp pillerinin hastanın ihtiyacına ve pilin özelliğine göre değişmekle birlikte ortalama 5-6 yıl (genellikle 4-10 yıl arası) bir ömrü vardır.
Kalp Pili Takılması İşlemin Riski Nedir? Kalıcı kalp pili uygulaması küçük ölçekli bir cerrahi işlemdir. Komplikasyon dediğimiz istenmeyen durumlar ortaya çıkabilir. Ancak bu işlemlerde komplikasyon riski oldukça düşüktür ve çoğu kez hayati önem taşımaz.
İlgili 39 soru bulundu
Tek odacıklı ve iki odacıklı kalp pillerinin kalbi güçlendirme özelliği bulunmamaktadır. Kalp yetmezliği durumunda üç odacıklı kalp pili olan Kardiyak Resenkronizasyon Tedavisi (CRT-KRT) tipi pillerin uygun hastalarda kalp güçlendirici etkisi olabilmektedir.
Sık görülen problemler aşağıda sıralanmıştır. Kalp pili takılması sonrası erken dönemde yapılması ve dikkat edilmesi gereken durumlar nelerdir? Pilin takıldığı bölgedeki yara iyileşmesi ilk 7-10 günde büyük oranda tamamlanır ancak tam iyileşme için sıklıkla 1.5-2 ay bir süre gereklidir.
Hastalar hiçbir zaman çalışır durumdaki bir araba motoruyla uğraşmamalıdır. Telsiz bilgisayar ekipmanları (wireless modem, bluetooth), telsiz mikrofon, telsiz telefon, radyo kontrol vericilerinin antenleri (uzaktan kumandalı araba, uçak vb.) kalp pilinden en az 15 cm uzakta tutulmalıdır.
Kalıcı kalp pili takılan hastaların % 8'inde cinsel aktivitede azalma olurken, kalp defibrilatörü (ICD) takılan hastaların %41'inde cinsel yaşamlarında bozulma görülmektedir.
Kalp Pili Nasıl Takılır? Bir kalp pilinin yerleştirilmesi hastaya göre değişmekle beraber genelde bir ile üç saat arasında sürebilir. Kesi alanını uyuşturmak için lokal anestezi alacaksınız.
Kalp pilinin bittiği nasıl anlaşılır? Kalp pillerinin hastanın ihtiyacına ve pilin özelliğine göre değişmekle birlikte ortalama 5-10 yıl (genellikle 5-15 yıl arası) bir ömrü vardır. Düzenli takip edilen hastalarda kalp pili ömrü azaldığı dönemde uyarı verir.
Görüntü alan ve pildeki elektrotların nasıl ilerlediğini izlemeye yarayan bir sistemdir. Sedasyon adı verilen anestezi ile damardan ilaç verilerek hasta uyutulur. Sol köprücük kemiğinin hemen altına bir kesi açılır. Bu bölgede bulunan toplardamarlar sayesinde pilin elektrotları kalbe iletilir.
Yerleştirilen kalp pilinin yaklaşık (devreye girme oranına göre) 4 ile 10 yıl arasında ömrü vardır. Batarya tükendiğinde yine lokal anestezi altında küçük bir kesi ile eski pil çıkarılır, yeni pil takılır, mevcut kablolar yeni pil jeneratörüne bağlanır.
Kalp Pili Kartı ve Ameliyat Sonrası Epikriz Raporu Kabul Edilmemektedir. Durum Bildirim Raporu Olmayan Kalp Pili,Platin-Protez Bulunduran Ziyaretçiler Raporları Uygun Olmadığı İçin Kuruma Giriş Yapamayacaklardır. İstenilen Rapor Aşağıdaki Rapor Gibi Olmalıdır.
En sık kalp yetmezliği sebebi kalp kasının kalp krizi nedeniyle zarar görerek kasılamamasıdır. Ancak uzun süren hipertansiyon, kalp kapak hastalıkları, doğumsal kalp kas hastalıkları gibi sebepler ile de kalp yetmezliği gelişmektedir. Kalp yetmezliği kronik, ilerleyici bir hastalıktır.
Uzun sürede bazen elektrod tellerin uygulandığı toplar damarlarda tıkanma ve buna bağlı sorunlar (yüzde, kollarda şişme; göğüs ön kısmında toplar damar ağlarının görünür hale gelmesi gibi) oluşabilir. Yine nadiren kalp pili takıldıktan bir süre sonra, pil jeneratörü veya kablolar kendiliğinden cilt dışına çıkabilir.
Kalp pili, kalbin kendi ritmi olmadığında, düzensizleştiğinde veya çok yavaşladığında kalbin hızının normal olamasını ayarlar. Kalp pili, aynı zamanda kalbin doğal elektrik aktivitesini algılar (izler). Bu algılama sayesinde pil, kalp ritminin çok düşük olduğunu anladığında uyarı gönderir.
Kardiyoloji uzmanı kalp damar sistemi hastalıklarının tanı ve tedavisinde uzmanlaşmıştır. Kardiyoloji uzmanı , kalp damar hastalıkları ile ilgili tetkikleri ve koroner anjiyografi,daralmış kalp damar ya da kapaklarının balon ve stentle açılması ve kalp pili gibi işlemleri yapar.
Kalp pili taşıyan hastalar uçak yolculuğu rahatlıkla yapabilir. Ancak seyahat öncesi manyetik kontrol noktalarından geçerken dikkatli olmaları önerilir. Bu kişiler kalp pili kimliklerini yanında taşımalı ve manyetik kapıdan geçmemek için görevlilere göstermeleri gerekmektedir.
Karna ya da omuz altına yerleştirilen ana pilden kalbe uzanan kablolar, anormal ritimleri hissederek pile sinyal gönderiyor. Eğer pil tehlikeli bir ritim bozukluğu tespit ederse, elektroşok vererek kalbi normal ritmine döndürüyor. Elektroşok can yakıyor.
Araba kullanabilir mi? Pil takılma işlemi sonrası ilk 15 günde araba kullanımından kaçınılmalıdır.
Görünür tuz içeren, tuzlu krakerler, cipsler, tuzla kavrulmuş yağlı kuruyemişlerden uzak durun. Salamura gıdalar yüksek oranda tuz içerir. Bu yüzden zeytin, turşu, salamura edilmiş balık, konserve ürünler, salça, hazır çorbalar ve et-tavuk suyu tabletlerinden uzak durun.
Bu cihazlardan kaynaklanan problemler nadir rapor edilmesine rağmen, kalp pili olan hastaların alışveriş güvenlik kapısında oyalanmamaları önerilir. 2- Röntgen (X) ışınları pacemaker fonksiyonlarını etkilemez. Bu nedenle hastaların röntgen veya bilgisayarlı tomografi çektirmelerinde sakınca yoktur.
Kalp Pili Olan Hastaların Uzun Süreli İzlemi
Kalp pili takılan hastalarda birçok sorun olabilir. Başlıca sorunlar; Enfeksiyon: Pil cebi ve kablolarda olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri