Tüketilen besinler, sigaradan uzak durmak, egzersiz yapmak, stresten kaçınmak en çok bilinenler. Ancak son zamanlarda trend olan, üzerine akademik çalışmalar da yapılan nefes egzersizleri, kalp yogası, kalp meditasyonu kalp sağlığına iyi gelebiliyor ve kalbi rahatlatabiliyor.
Hareketsiz yaşam tarzı, kalp hastalıklarına zemin hazırladığından, fiziksel aktivite yapmayı alışkanlık haline getirmek, kalp sağlığı için önemlidir. Günde en az 30 dakika yürümek bile yaşam kalitesini artırır ve yaşam süresini uzatır. Egzersiz, yaşamın bir parçası haline getirilmelidir.
Önemli olan hareket etmeniz, tempolu olmanız ve bunu düzenli olarak sürdürebilmenizdir. Hangi sıklıkta egzersiz yapmalısınız? Kalp sağlığı için yararı kanıtlanmış hareket miktarı haftada en az 3 defa, her defasında en az 40 dakikayı bulan düzenli ve tempolu hareket / spordur.
Kalp çarpıntısı ile karşılaştığınızda panik yapmayın, gevşeyip, rahat bir yere oturup dinlenmeye çalışın. Derin nefes alın ve soğuk bir içecek için. Şiddetli öksürmek ellerinizi soğuk suya batırmak ve ıkınmak iyi gelecektir.
İlgili 16 soru bulundu
Tüketilen besinler, sigaradan uzak durmak, egzersiz yapmak, stresten kaçınmak en çok bilinenler. Ancak son zamanlarda trend olan, üzerine akademik çalışmalar da yapılan nefes egzersizleri, kalp yogası, kalp meditasyonu kalp sağlığına iyi gelebiliyor ve kalbi rahatlatabiliyor.
Gevşemeye, rahat bir yere oturup dinlenmeye çalışın. Derin derin nefes almaya başlayın. Soğuk bir içecek içmeyi deneyin. Eğer kalp çarpıntınız devam ediyorsa şiddetli öksürmeye, ellerinizi ve yüzünüzü soğuk su ile yıkamaya çalışın.
Balık: Protein, vitamin (B6, B12), selenyum ve demir kaynağı. Yüksek derecede Omega 3 yağ asidi içeren somon, uskumru, ton balığı gibi balıklar kalp sağlığına son derece yararlı. Balık, kan pıhtılaşmasını azaltarak ritim bozukluklarını engelliyor.
Gün içerisinde çok fazla stres yaşıyorsanız ya da sağlığınız için yeterli vakti bulamıyorsanız gün sonunda tüketeceğiniz yeşil çay sayesinde kalp ritminizi düzenleyebilirsiniz. Aynı zamanda yeşil çaya ilave olarak papatya çayı, rezene çayı ya da adaçayı gibi diğer çayları da tüketebilirsiniz.
Özellikle brokoli, ıspanak, lahana, havuç ve turpgiller gibi sebzeler, antioksidanlar ve flavonoidler açısından zengindir ve kan basıncını düşürerek damarlardaki tıkanıklık riskini azaltır. Bunun yanında yeşil çayın da damar sağlığı üzerinde olumlu etkileri olduğu bilinmekte.
Maden suyu, kalbin ve damarların çalışmasını düzenler
Tansiyon yüksekliği yapabileceğini düşünenlerin aksine tansiyon ilacı kullananlarda bile sıkıntı yaratmamaktadır. Kalp yetmezliği yoksa kalbin ve damarların çalışmasını düzenleyeceğinden dolayı, zarar yerine fayda sağlar.
Yoğurt kalp sağlığı için yararlı yağ asitleri sayesinde iyi kolesterolü artırır, kötü kolesterolü azaltır ve böylece kalp damar hastalıklarından korunmayı sağlar. Ayrıca British Journal of Nutrition'da yayımlanan önemli bir çalışmada yüksek kan basıncını düşürücü etki göstererek kalbi koruduğu da bildirilmiştir.
Yapılan kontrollerde sessiz kalp krizi tespiti yapılabilir. SESSİZ KALP KRİZİ NASIL ANLAŞILIR? Kalp krizi belirtileri arasında mide bulantısı ve kusma, ani soğuk ter basması, baş dönmesi, sıkıntılı genel durum, çabuk yorulma, nefes darlığı ve kalp ritim bozukluğu da yer almaktadır.
Kalbin dinlenilmesi dinleme aleti (steteskop) ile olur. Klasik steteskoplarda, dinlenecek odağa konulan çan kısmı ve kulağa yerleştirilen kısım bulunur. Son yıllarda sesleri yükselterek daha iyi duyulur hale getiren dijital steteskoplar da yapılmıştır.
Omega 3 ve E vitaminin yanı sıra magnezyum ve posa içeriği sayesinde ceviz, badem ve fındık kandaki kötü kolesterolün düşmesine, iyi kolesterolün artmasına fayda sağlar.
Kalbe giden damarların korunması ve yağlanmaması için gün içinde en fazla 2 fincan yeşil çay içmeniz önerilir. Yeşil çay kalp çarpıntısını ve ağrısını iyileştiren bitkisel bir destektir. Yeşil çayda yer alan antioksidan maddeler sayesinde, kalp sağlığı korunur ve ağrılar hafifletilir.
Günümüzde, kalp damar veya beyin damar hastalığı geçirmiş hastaların, her hangi bir engelleyici durumu yoksa, düşük doz aspirini ömür boyu kullanması tavsiye edilir. Bu hastalarda aspirin kullanılması ile damar hastalığına bağlı ölümlerde %15, öldürücü olmayan kalp krizi ve inme riskinde %33 azalma olmaktadır.
YANIT: Kalbimiz poşetten çıkan hazır gıdaları, aşırı soslu, kremalı yiyecekler, sakatat, sucuk, sosis, salam, patates kızartması ve brunch'ı, katı yağlarla pişen yiyecekleri, katı yağları, margarinleri ve kızartmaları sevmiyor. Hazır ve dondurulmuş gıdalar da kalbimizin sevmediği yiyecekler arasında sayılabilir.
Namaz kılmak, kalbi temizler. Günahların affedilmesine sebep olur.
SOLUNUM Ekşi limon, sıcak (sıkıntılı) kalp çarpıntısını giderir ve meramalatı boğaz ve akciğere çok yararlıdır.
Kalp Çarpıntısına Evde İyi Gelen Bitkiler
Bunun yanında, çarpıntı sorunu yaşayan kişilere genellikle melisa ve lavanta çayları önerilmektedir. Ayrıca ıspanak, balık yağı, fıstık ezmesi, kabak çekirdeği, badem, muz ve hatta koyu çikolata gibi magnezyum içeren gıdaları tüketebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri