Ilık duş almak, klasik müzik veya Türk Müziği (Bazı makamları dinlendirici etki yapar.) dinlemek de beyni dinlendirmenin yolları arasındadır. İşinizde başarılı olmak, kariyer yapmak, uzun yıllar verimli ve zinde kalmak istiyorsanız beyninizi dinlendirmeye dikkat etmelisiniz.
Bu dönemde roman okumak, spor yapmak onların performansını daha çok artırır. Klasik müzik detox yapar: Klasik batı müziği ve Türk müziğinin bazı makamları beyni dinlendirir, konsantrasyonu artırır. Rock ve pop ise yüksek sesle dinlendiği için beyni daha çok yorar.
Vücudunuzu dinlendirmek, beyin işlevlerinizi ve hafızanızı geliştirmekle birlikte, ruh halinizin düzelmesine yardımcı olur. Günde sadece 15 dakikalık şekerleme yapmak bile beyninizde oldukça büyük bir fark yaratabilir.
İlgili 44 soru bulundu
Normal koşullarda beynin tek enerji kaynağı glikoz yani şekerdir. Şeker düzeyinin beyinde azalmasına bağlı olarak, şuur kaybından komaya kadar birçok belirti oluşabilir. Bunun yanında beyinde şeker düzeyinin artması da tahribata yol açar.
Ilık duş almak, klasik müzik veya Türk Müziği (Bazı makamları dinlendirici etki yapar.) dinlemek de beyni dinlendirmenin yolları arasındadır. İşinizde başarılı olmak, kariyer yapmak, uzun yıllar verimli ve zinde kalmak istiyorsanız beyninizi dinlendirmeye dikkat etmelisiniz.
Beyin yorgunluğunda en çok karşılaştığımız şikayetler, unutkanlık, odaklanamama, konsantrasyon eksikliği, algılama eksikliği, öğrenme ve ezberleme zorlukları, beyinde ağırlık hissi, dikkatsizlik, tahammülsüzlük ve çabuk sinirlenme gibi belirtilerdir.
Karbonhidrat, şeker, yağ ve hazır gıdalardan zengin, B1, B6, B12, D, folik asit gibi vitaminler veya demirden eksik beslenmek, egzersiz yapmamak, alkol-sigara kullanmak gibi hatalı alışkanlıklar beyinde zamanla hasara yol açıp erken yaşlanmasına neden olur.
Beyin yorgunluğu yaşamamak için düzenli beslenmek ve öğünleri atlamamak gerekmektedir. Zihin yorgunluğu yaşayan kişilerde unutkanlık görüldüğü unutulmamalıdır. Bununla başa çıkabilmek için ceviz, fındık, damarlı yeşil sebzeler ve zeytinyağlı yiyecekleri tüketmek önemlidir.
Beynin kendisini temizlemesinin en doğal yolu uykudur. Uykuyu öncelik haline getirin. Wylde, "Beynimiz temizlik işleminin çoğunu uyku sırasında yapıyor. Uyku sırasında beyin hücreleri arasındaki boşluklar genişler ve biriken atıklar temizlenebilir.
Yeterli ölçüde muz, yağsız süt ve yoğurt tüketin. Hafıza ve zeka gelişimi açısından B vitaminlerini içeren yiyecekler birinci sırada gelmektedir. B vitamini özellikle beyin ve sinir sisteminin sağlığını korumak açısından önem taşımaktadır.
Beyin neye ihtiyaç duyar
Beyin, ilk olarak enerjiye ihtiyaç duyar. Enerji kaliteli değilse beyin bazen iyi bazen kötü çalışır. Enerji elde etmek için beynin iyi besine ihtiyacı var, kalori elde etmeli oksijene ihtiyacı olmalı. Yakıt, oksijen ve besin varsa enerji üretilir enerji adı ATP'dir.
Beyninizin en aktif olduğu saatler sabah 09.00 ile 11.30 arasıdır. Yüksek kortizol hormonu nedeniyle sabahki dikkat seviyeniz ve stresle baş etme beceriniz daha yüksektir. Önemli toplantılarınızı, sınavlarınızı ve buluşmalarınızı sabah saatlerine ayarlayın.
Tekrarlanan stres, kronik inflamasyon, diyabet ve kalp hastalığı da dahil olmak üzere bir dizi sağlık sorununa yol açabilir. Beyin normalde kan-beyin bariyeri ile dolaşan moleküllerden korunur. Ancak tekrarlanan stres altında, bu bariyerde sızıntı oluşur ve dolaşan iltihaplı proteinler beyne girebilir.
Ne yazık ki ölen beyin hücreleri, vücuttaki diğer hücrelerin aksine yenilenmiyor. Ancak nöroplastisite dediğimiz tedavi yöntemi komşu hücrelerin ölen beyin hücrelerinin yerine görevi üstlenmesini sağlıyor. Komşudaki 1 beyin hücresi 2 kat çalışarak onun da işlevini yerine getirebiliyor bu sayede.
Stres, kronik hale geldiğinde beyin işlevlerinin bozulmasına sebep olarak sağlığınızı olumsuz etkileyen ve ciddiye alınması gereken bir durumdur. Stres mekanizması devreye girdiğinde vücudunuzda şunlar olur: Gözler: Daha iyi görüş için gözbebekleri genişler. Kulaklar: İşitme daha net hale gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri