Namaz kılmak, kalbi temizler. Günahların affedilmesine sebep olur.
1- Gurur, kibir ve kendini beğenmişlik duygularından arınmak, tevazu sahibi ve alçak gönüllü olmak. 2- Hakperest ve başkalarının haklarına saygılı olup haksızlık ve yanlışlıktan taraf olmamak. 3- Şefkat ve acıma duygusuna sahip olup zalimlikten uzak olmak. 4- Gösterişi terk edip Allah rızasını her şeyin önünde görmek.
Lâ ilâhe illallah zikri kalbi temizler ve nefsi terbiye eder... / Kerem Önder - YouTube.
Evliyanın büyüklerinden Zünnun-i Mısri hazretleri buyurdu ki: Kalbin kararmasının dört alameti vardır: 1- İbadetin tadını duymaz. 2- Allah korkusu hatırına gelmez. 3- Gördüklerinden ibret almaz. 4- Okuduklarını, öğrendiklerini anlayıp kavrayamaz.
Şarkı, çalgı dinlemek, uygunsuz resimler ve görüntüler seyretmek, bu sevgiyi kalbde yerleştirir. Bunların hepsi, insanı Allahü teâlâdan uzaklaştırır. Kalbin hasta olması, Allahü teâlâyı unutmasıdır. Allahü teâlâya kavuşmak isteyenlerin, bunlardan sakınması, nefsi kuvvetlendiren, azdıran her şeyden sakınması lazımdır.
İlgili 30 soru bulundu
Kalbin en büyük düşmanları sigara, stres, hareketsiz yaşam ve yanlış beslenme. Sağlıklı bir kalp için düzenli egzersiz, yeterli uyku, sigarasız bir hayat, stresten uzaklaşmak, omega değeri yüksek gıdalar tüketmek ve düzenli kalp kontrolü yaptırmak önemli."
Özellikle erken yaşta sigaraya başlamak ve uzun süre sigara kullanmak, kalp ve dolaşım sistemi hastalıklarına neden olabilmektedir. Sigara içmiş ve bırakmış kişilerde, kalp krizi ihtimali yıllar geçtikçe azalmaktadır. Aşırı yağlı ve hayvansal gıdalar da kalp hastalıklarına sebep olabilmektedir.
Sual: Bir kalpte imanın bulunup bulunmadığının alameti, işareti var mıdır, varsa bu alamet nedir? Cevap: Allahü teâlânın emirlerini yapmamak, günahlardan sakınmamak, kalbin bozuk olmasındandır. Kalbin bozuk olması, İslâmiyete tam inanılmamasıdır. Mümin olmak için, yalnız kelime-i şehadeti söylemek yetişmez.
Miyokard infarktüsü veya kalp krizi kalp kasının ölümü demektir ve ölü kas alanları infarkt olarak adlandırılır. Ölü kalp dokusu fonksiyon göremez. Eğer infarkt küçükse kalbin hasar görmemiş bölümü vücudun gereksindiği kan hacmini pompalayabilir.
Yapılan çalışmalara göre, doymuş yağdan fakir; lif, antioksidan, tekli doymamış yağ ve balıktan zengin bir diyet, kalp damar hastalıkları üzerine olumlu etki yapıyor.
Kelime-i tevhidi bir süpürge olarak nitelemekte, nasıl ki süpürge bir ev ya da ortamı temizleme aracı olarak kullanılmaktaysa “Lâ ilâhe illâllah” zikri de aynı şekilde kalbi temizleme aracı olarak gö- rülmektedir.
Ayakta, oturarak veya yatarak Allah'ı anmakta, dua edilmesinde bir sakınca yoktur.
İşte sizler için derlediğimiz bilgiler; *"Sıkıntılı iken "Hasbünallah ve ni'mel-vekîl" deyiniz!"
Tüketilen besinler, sigaradan uzak durmak, egzersiz yapmak, stresten kaçınmak en çok bilinenler. Ancak son zamanlarda trend olan, üzerine akademik çalışmalar da yapılan nefes egzersizleri, kalp yogası, kalp meditasyonu kalp sağlığına iyi gelebiliyor ve kalbi rahatlatabiliyor.
İdeal nabız yetişkinlerde istirahat halindeyken 60-100 atıştır. Bu kalp atışı, boyunda ve bileklerde hissedilir. Örneğin; kalbiniz 70 defa kasılırsa yani atarsa, nabzınız 70 demektir.
Kalp çarpıntısına iyi gelen şeyler arasında; muz, yoğurt, yulaf ezmesi, fıstık ezmesi, yeşil yapraklı sebzeler, çiğ kuruyemişler, kabak çekirdeği ve bitter çikolata başta yer alır. Bunların dışında tarçın tüketimi de kalp çarpıntısına iyi gelir ve kalp sağlığını korur.
Tasavvuf yoluna girenlerin nefsin emrettiği kötülüklerden sakınabilmeleri için ölümü hiçbir zaman unutmamaları ve onunla düşünsel bağlantı kurmaları gerekmektedir. Tasavvufta ikilikten kurtulup birliğe ulaşmaya da “ölmeden önce ölmek” denmiştir. Bu tür bir ölümü gerçekleştiren “fena fillah”a ermiştir.
Kalp ve damar hastalıkları kader değil, önlenebilir hastalıklardır. Sağlıklı beslenme ile egzersizin başrolde olduğu bir yaşam tarzını benimseyerek ve düzenli sağlık kontrollerini ihmal etmeyerek riskleri kontrol altına alabilirsiniz.
Ani kalp durması kalbin normal şekilde çalışmasını sağlayan elektriksel sisteminde meydana gelen bir bozukluk nedeniyle olur. Kalp durunca vücudun geri kalanına çalışması için gerekli kan gitmez. Bazı kalp hastalığı tipleri AKD ve AKÖ ile sonuçlanabilir.
İlâhî emirlere uymakta gevşeklik gösterip isyana yönelme kalbin hakka ve hayra karşı daralmasına sebep olurken bâtıla ve şerre karşı genişlemesine yol açar, böylece kalp kararır. Bu davranışı sürdüren kişinin gözlerine ve kulaklarına perde çekilir, ardından kalbi mühürlenir.
Yüce Allah'a iman demek onun varlığına, birliğine inanmak demektir. Yaşadığımız dünyayı en güzel bir biçimde muhteşem bir nizamla sadece onun yaratmış olduğuna inanmak demektir. Ondan başka hiçbir yaratıcının olmadığını kabullenmek, eşi ve benzerinin olmadığını ve olamayacağını bilmek ve bunu tasdik etmek demektir.
Bu hadis-i şeriften ve âyet-i kerimeden anladığımıza göre, kalbi karartan en büyük siyahlık şirk, yani Allah'a ortak koşmaktır. Bir insan, şirki dava eder ve bu hususta müminlerle mücadeleye girişirse, her geçen gün kalbindeki bu siyahlık daha da koyulaşır ve genişlenir. Git gide bütün kalbi sarar.
Yapılan kontrollerde sessiz kalp krizi tespiti yapılabilir. SESSİZ KALP KRİZİ NASIL ANLAŞILIR? Kalp krizi belirtileri arasında mide bulantısı ve kusma, ani soğuk ter basması, baş dönmesi, sıkıntılı genel durum, çabuk yorulma, nefes darlığı ve kalp ritim bozukluğu da yer almaktadır.
Sadece yürüyüş yaparak kalp sağlığına olumlu katkı sağlanabileceğini belirten Kardiyolog Prof. Dr. Mehmet Kabukçu, “Sağlıklı bir insanın egzersiz yapması, kalp hastalıklarına yakalanma riskini büyük ölçüde azaltıyor. Önerimiz genellikle 45 dakika veya 1 saat biraz tempolu bir yürüyüş.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri