Bitter çikolata ayrıca, polifenoller ve teobromin bileşikleri sayesinde de kötü kolesterolü (LDL) düşürürken iyi kolesterolü (HDL) yükseltebilir.
Kötü kolesterol yani LDL üzerinde yapılan çalışmalarda bitter çikolata ürünlerinin lipit kolesterol seviyesini düşürdüğü gözlemlenmiştir.
Çikolata: Güçlü bir antioksidandır. Kolesterolün düşmesine yardımcı olan flavonoid içerir. En az %70 kakao içeren bitter çikolata tercih edilmelidir. Bitter çikolataya diyetinizde yer vererek hem kolesterolünüzü düşürür hem de tatlı ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.
Kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı olan omega-3 bileşenlerini içeren balık, ceviz, semiz otu gibi besinlerin tüketimine önem verilmelidir. Kolesterol düşürücü ilaçlarla benzer etkiye sahip olan probiyotik ve prebiyotik besinler (yoğurt, ayran, kefir vb.) bol miktarda tüketilmelidir.
Aynı şekilde sade tüketilen ya da az sütlü kahvelerin yanında da bitter çikolata tüketilebilmektedir. Haftada 3-4 kere en fazla bu şekilde tüketilmelidir, her gün tüketilmemesinde yarar vardır.
İlgili 31 soru bulundu
Bitter çikolata
Çikolata her ne kadar mutluluk hormonu salgılamaya yardımcı olsa da uyumadan önce tercih etmemeniz gereken yiyeceklerden biridir. İçerdiği fazla kafein uyku öncesi sinir sistemini uyararak ve kalp atışını hızlandırarak uykuya dalmanızı zorlaştırır.
Daha koyu, daha iyi! Yüksek kakao içerikli çikolata yiyin - %70 ila %85. Sade bitter çikolata daha sağlıklıdır.
Günde 2 litre sıcak su içmek, günde 1 saat yürüyüş yapmak ve gece dolu mideyle yatağa girmemek de kolesterolü düşürür. Ayrıca bütün narenciyelerin (portakal, mandalin, limon, greyfurt) gibi içindeki beyaz kısmının iyi bir kolesterol düşürücü olduğunu unutmayın.
Doymuş yağların yirmiden fazla çeşidi var. Bunların hepsi aynı derecede zararlı değil. LDL kolesterol düzeyini yükselten doymuş yağlar en çok tereyağında tam yağlı sütte ve diğer tam yağlı süt ürünlerinde (peynir, yoğurt, ayran, dondurma) bulunuyor.
Konuyla ilgili yayınlar, stanol' içeren yoğurtların LDL kolesterol dediğimiz kötü kolesterolü, 21 günlük kullanım sonucunda %9-10 kadar düşürdüğünü gösteriyor.
Bitter çikolata antioksidan içeriği ile aslında cilt sağlığı için faydalı bir yiyecektir. Ancak her besinde olduğu gibi bitter çikolatanın da fazla tüketimi cilt sağlığı üzerinde olumsuz etkilere yol açar. Bitter çikolata için tüketilmesi önerilen çikolata miktarı 2 ya da 3 parçayı geçmemelidir.
Hem tatlı hem sağlıklı “Çikolata”
Bitter çikolata ve kakao, LDL kolesterolü düşürmede en etkili besin kaynaklarındandır. Yapılan araştırmalar günde iki defa kakaolu içecek tüketmenin LDL kolesterolünü düşürdüğünü ve HDL kolesterolünü ise artırdığını göstermiştir.
Yumurta kolesterolü yükseltir mi? Yumurta yağının üçte biri doymuş, %10 kadarı çoklu doymamış, kalanı tekli doymamış yağ asitlerinden oluşur. Yumurta sarısı yüksek kolesterol içermesine karşın doymamış yağları içerdiğinden kolesterol yükseltici etkisi kırmızı etten düşüktür.
Tahıl, taze sebze ve meyve tüketimi artırılmalıdır. Tam yağlı süt ve süt ürünleri yerine daha az yağlı ürünler tercih edilmelidir. Pasta, krema, margarin, fırın ürünleri, kızartma yiyecekler ve fast food türü gıdalardan uzak durulmalıdır.
Özellikle doymuş yağlardan zengin; tereyağ, margarin, krema, kaymak, süt, peynir ve etlerin bileşiminde bulunan yağlar, hayvansal kaynaklı ya da yüksek kalorili gıdalar kolesterolü yükseltir. İlerleyen yaş: Kolesterol düzeyi yaşla birlikte artış gösterir.
Kalp Sağlığını Destekler
Oleik asit zengini zeytin, LDL kolesterol (kötü kolesterol) seviyesinin düşmesine yardımcı olarak kolesterol seviyelerinin düzenlenmesine destek olur. Araştırmalar zeytinin kan basıncını düzenleyerek kalp krizi riskini de düşürdüğünü gösteriyor.
Hayvansal kaynaklı olduğu için peynirin doymuş yağ oranı yüksektir ve bu da kolesterolü yükseltmek için bir nedendir.
Harvard'ta yapılan başka bir çalışma ise kalp krizi riskini % 44 oranında azaltabileceğini göstermiştir. Kötü kolesterol dediğimiz LDL kolesterol seviyesini ise % 11 oranında düşürebilir.
Nefes darlığına iyi gelmektedir. Keçi boynuzu pekmezi kolesterolü düşürür, tansiyonu dengede tutar. Kalp sağlığını korumada oldukça etkilidir.
Yapılan bilimsel çalışmalar maden suyunun, magnezyum ve potasyum içeriği sayesinde kötü kolesterolü düşürücü etkisini olduğunu ortaya koyuyor.
Kolesterol içermez Pirinç yemek çok basit bir sebeple sağlık için son derece yararlıdır çünkü zararlı yağ, kolesterol veya sodyum içermez.
Sağlık açısından en faydalı çikolatanın bitter çikolatadır. Bitter çikolatanın kakao oranı yüksek. Kakaonun içerisindeki fenolik bileşenler sağlık açısından destekleyici. Bunlar vücuda destek sağlayan bileşenler.
Araştırmalara göre, çikolata flavonoidler (prosyanidin) denilen antioksidan maddeler içeriyor ve bunlar LDL kolesterol adını verdiğimiz kötü kolesterolün damar sertliği yapmasını önleyebiliyor. Bu nedenle uzmanlar çikolata yiyecekseniz kalp sağlığı açısından siyah (bitter) çikolatayı tercih etmenizi öneriyor.
Bitter çikolata seçerken mümkün olduğu kadar az sayıda başka madde içermesi ve içerisinde en fazla bulunan şeyin kakao olmasına dikkat edilmelidir. Kakao tozu, kakao yağı da kabul edilebilir katkılardır. Şekersiz bitter çikolata bulmak güç olsa da şeker miktarı ne kadar düşükse genellikle kakao oranı o kadar yüksektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri