Mutmain, İslam dini terimi. Tatmin olmuş, doyuma ulaşmış. İnsan'ın kalbi Rad suresinin 28 inci ayeti kerimesine göre ancak Allah'ı zikretmekle mutmain olur, tatmin olur, doyuma ulaşır.
Türk Dil Kurumu'na göre Mutmain kelimesinin anlamını ve doğru yazılışını araştırdık. MUTMAİN NE DEMEK? Mutmain, İslam dini terimidir. İnanmış, gönlü kanmış, emin olan.anlamına gelmektedir.
"İşte o Kitap; kendisinde hiç şüphe yoktur; müttakiler için yol göstericidir." İtminan, sözlükte sıkıntıdan sükûnete, karışıklıktan düzene ermek, sakin ve berkarar olmak, bir şey veya bir kimseye itimat etmek, rabt-ı kalb ile güvenmek ve onunla huzura ulaşmak gibi manalara gelir. gibi anlamlara gelmektedir.
Takdir edilmişse de meydana gelişi asla önlenemez. Bunu bilen için kader açısından bir itmi'nân hâsıl olur. Ayrıca bir belâ ve sıkıntıya uğrayan kimse, karşılığında bir sevap alacağına inanırsa kalbi sükûnete erip mutmain olur.
Arapçadan Türkçeye geçmiş olan bir kelime olarak mutmain, İslami bir terimdir. Bu Terim Allah'ı zikretmek ile beraber insanın kalbinin mutmain olacağını, yani her anlamda kendini çok daha mutlu ve huzurlu hissedeceğini bir yerde anlatmaktadır. Diğer bir deyişle kişi bu şekilde kendinden ve inancından emin olmaktadır.
İlgili 32 soru bulundu
Mutmain kelimesi emin sözcüğünden türetilmiştir. Emin, hem güvenli hem de rahat anlamına gelir. Bu kelime Hazreti Muhammed'i övmek için, Mekke ahalisi tarafından kullanılmış ve kendisine Muhammed'ül Emin denmiştir. Muhammed'ül Emin lakabı, sözüne güvenilen ve her daim dürüst olan Muhammed demektir.
Mutmain kelimesinin kökeni Arapça dilidir. Mutmain kelimesinin Arapça dilindeki karşılığı muṭmaʾin şeklindedir.
Kur'ân-ı Kerim'de 'Ey huzura eren nefs! '1 şeklinde hitâb edilen ve Hz. Peygamber'in (sav) 'Yâ Rabbi senden itmînâna ermiş bir nefs istiyorum'2 duâsıyla ideal bir hedef olarak mü'minin ulaşması istenen nefs mertebesine 'nefs-i mutmainne' denir.
Nefsin; nefs-i emmare, nefs-i levvame, nefs-i mülhime, nefs-i mutmainne, nefs-i razıyye, nefs-i merdıyye ve nefs-i kamile olmak üzere 7 mertebesi vardır. Bu mertebelere aynı zamanda “atvar-seb'a” da denmektedir.
Fecr suresinin 27-30. ayetleri Türkçe'ye “Ey huzura [nefs-i mutmainne] eren nefis! Razı edici ve razı edilmiş olarak Rabbine dön! Kullarım arasına gir! Cen- netime gir!” şeklinde aktarılabilir.
Araştırmada kadınların işlediği günahların sıralaması ise kibir, haset, kindarlık, şehvet düşkünlüğü, oburluk, cimrilik ve tembellik şeklinde belirtildi.
Nefsi emmare
Nefs-i emmare kötülüğü emreden ve bundan zevk alan nefise verilen isim. Nefis tezkiyesi kademelerinden ilkidir. İlk kademede nefsin temizliğine henüz başlandığı için nefiste bütün 19 afet mevcuttur. Onun için bu kademede nefis henüz arınmadığı için kötülüğü emreder.
(ﻣﻠﻬﻤﻪ) i. (Ar. mulhim “ilham eden”den mülhime) tasavvuf. (Nefs-i mülhime sözünden kısaltma yoluyle) Nefsin yedi mertebesinden üçüncüsü [Bu mertebede insan Cenâbıhak'tan ilham alacak seviyeye erişmiştir]: Tamâmen mülhime bâbında teslîm olmamıştır nefs / Zemîm ef'âl ve ahlâktan tamâmen geçmemiştir nefs (Ken'an Rifâî).
Nefs-i râzıye; Allah için ibadet ve zikir ve taat ile meşgul olarak dünyaya hiç gönül vermeyen, nefs-i hayvani`nin arzu ve isteklerinden tamamen vazgeçen, Allah`ın sevgi ve rızası dışında bütün arzu ve isteklerini terkeden kâmil kimsenin ruhudur.
Akıl ve nefs dimağımızda, kalb, yüreğimizdedir. Bunlar, madde değildir, yer kaplamazlar. Buralarda bulunmaları, elektriğin ampulde bulunması gibidir. Peygamberler ve veliler hariç, herkesin nefsi, çok kötüdür.
Fenafillah bir vahdet-i vücud kavramıdır. Kul bu makamlarda kendinden ve sıfatlarından fani olarak Hakk'ın sıfatlarıyla beka bulur. Tasavvuftaki en son mertebe olan salah makamının kapısıdır.
Tasavvuf düşüncesinde nefis, aslında bir tanedir. Ancak içinde bulunduğu durum göz önünde bulundurularak, emmâre, levvâme, mülhime, mutmainne, raziye, marziyye ve kâmile olarak yedi mertebede ele alınmıştır.
[1] (') Uyarıcı.
(ﻣﻮﺌﻟّﻢ) sıf. (Ar. te'lіm “ağrıtmak, acıtmak”tan mu'ellim) Üzücü, elem veren, acı veren: Bu komedya Nerîman'a ne kadar müellim geldi (Hüseyin R. Gürpınar).
münif - منیف
(ص .) بلند، مرتفع ، برآمده .
Nefis, lügat manası itibariyle kişi, zat ve ruh demektir.
Nitekim insan nefsini ''ben'' ile aynı gören Râzî, nefsin bedenden farklı bir cevher olduğunu da kabul etmektedir. Ona göre yaratılmış varlıkların mahiyeti zatından öncedir. Şu halde mahiyet olarak ön- ceden mevcut olan nefs, cevher ve arazdan oluşan bedenle ilişki içerisine girmektedir.
Nefs-i mülhime mertebesindeki sâlikin zikri "hû"¸ seyri "billah"¸ âlemi "ervâh"¸ hâli "aşk"¸ mahalli "ruh"¸ vâridi "hakîkat"¸ şâhidi "tevhîd-i zattır." Nuru ise kırmızı renktedir.
Nefsânî arzu ve eğilimleri ifade eden bir ahlâk ve tasavvuf terimi. Bir şeye karşı duyulan şiddetli arzu, tutku, nefsin arzu gücü, cinsel ihtiyacın uyardığı istek. İnsanın özü, kendisi, ilâhî latife, kötü huyların ve süflî arzuların kaynağı anlamında bir terim.
Ayrıca insanın nefs-i vâhideden yaratıldığını ifade eden dört âyetin üçünde eşinin de ondan (onun cinsinden) yaratıldığı belirtilmiştir. Müfessirlerin kahir ekseriyeti eşinin de ondan yaratıldığını belirten âyetlerde geçen “nefsin vâhidetin” ifadesinin Âdem, ondan yaratılan eşinin de Havva olduğunu ifade etmişlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri