Katranı kaynatırsan çıkarmı Şeker.. Cinsini sevdiğim cinsine çeker.... Arı kovanına katran kokusu Arı kolonisin sevdiği tabi.
Arıların en sevdiği bitkiler lavanta, kekik, fesleğen, adaçayı, biberiye, melisa, yonca, karahindiba, bakla, acı bakla, hodan, nane, kabak çeşitleri, ayçiçeği, ıhlamur, iğde, kestane, erguvan, yalancı akasya...
Sakinleştirici, misler gibi kokusu ve nektar dolu mor çiçekleriyle lavanta arıların sevdiği bitkilerdendir.
Kekik ve okaliptüs çoğu insan için hoş kokuludur fakat eşek arıları bu kokulardan nefret eder. Eşek arılarını uzak tutmak için, evin etrafına bu bitkileri ekebilirsiniz.
Salatalık kabuğu: Salatalık kabuğu bulundurmak, belirli bir alan için arıları uzak tutmaya yarayan doğal yöntemlerden biridir. Nane: Nane kokusu, hatta taze nane kokusu arıları rahatsız eden kokular arasındadır. Bu şekilde arıları uzak tutabilirsiniz.
İlgili 17 soru bulundu
Nane : Arılar nanenin keskin kokusundan pek hoşlanmazlar ve yaklaşmazlar. Özellikle taze naneden bahsediyoruz tabii ki.
Çalışmada Varroa'dan ve kovan içi güvelerden korunmak veya yok etmek amacıyla kovanların içerisine ve çıtalar üzerine bir pamuk yardımı ile katran sürüldüğü, katranın tezek üzerine damlatılarak tütsüleme yolu ile kovanlara verildiği ve katranın su ile karıştırılıp arılar üzerine ve kovan içerisine bir pompa yardımı ile ...
Sinekler, arılar ve böcekler kahveden hoşlanmazlar bu yüzden de kahve kokusu olan yerlerden uzak dururlar.
Arının dikkatini çeken ve sokmasına sebep olan en önemli etken kokulardır. Kullandığımız deodorantlar, parfümler, saç spreyleri arıların dikkatini çeker.
Arıların sahiplerini tanıdığını ifade eden Yirmibeşoğlu, “İnsanlar bunun denemesini yapabilir, hava sıcak olduğunda ve öğlen vaktinde arının içerisinde girilebilir, bir şey yapmazlar. Arılar da beni tanıyor. Arılar insanın kokusunu anlar. Yabancı birisi girdiğinde arılar onları anlar.
Arıların duyargaları o kadar hassatır ki 2 km mesafeden balın kokusunu alırlar.
Her canlı türünde olduğu gibi bal arıları da yaşamlarını sürdürebilmek için besin maddelerine ihtiyaç duyarlar. Bal arılarının doğal besin maddeleri; nektar, bal ve polendir.
Tespit edilen 10 kilometrelik izole alanda çalışmalarımız devam etmektedir." dedi. Arıların vejetaryen olduğunu, arıya verilecek gıdalarda kesinlikle hayvansal ürünlerin olmaması gerektiğini belirten Muz, arının yediği her şeyin bitkisel kaynaklı olması gerektiğini vurguladı.
Tüm işçi arılar dişi olmasına rağmen bir arı kolonisindeki dişilerden sadece kraliçe arı (ana arı) çiftleşme kapasitesine sahiptir. Kolonide bunların haricinde, görevleri kraliçeyi döllemek olan, az sayıda erkek arı (dron) bulunur.
Bu noktada arıotu gibi nektar ve polen kaynağı olan bitkilerin önemi ön plana çıkmaktadır. Arılar için çok değerli besin kaynağı sağladığı için dünyanın en iyi 20 bal bitkisi arasında olan arıotu, İngiltere, Almanya başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde ekimi yapılmaktadır.
Bal toplama mevsiminin başladığı arıların kovana girişlerinden belli olur. Uçma tablasının üzerinde polen taşıyan arılardan başka, vücut hatları daha irice ve sanki birşeyden ıslanmış gibi rengi koyulaşmış olan arılar da görülür, işte bunlar bal özü taşıyan arılardır.
Arının oğul vereceği nasıl anlaşılır? Arının oğul vereceğinin en belirgin işareti, kovan açıldığı zaman peteklerin alt ve yan bölümlerinde gözüken ana memeleridir. Oğul verecek olan kovanların önünde arılarak toplanarak kovan gövdesinin üzerinde ya da uça tahtasının altında yığınak yapacaklardır.
Kaç çerçeve olursa olsun güneşin hareketleri ile beraber sabah saatlerinde doğu tarafında, akşam saatlerinde batı tarafında saat 12 sularında güneş tepemizde iken tam orta çerçevede ana arının var olacağı bilgisine sahip olursak ana arıları bulmamız çok daha kolay olur.
Duman arıların koku duyusuyla çatışıyor, bundan dolayı arılar feromonların düşük konsantrasyonlarını uzun süre saptayamıyorlar. Bu nedenle de saldırmıyorlar ve kaçışmıyorlar.
Arı bünyesinde parçalanan tuz sodyum ve klor iyonlarına ayrılır. Klor ise arılara zehirleyici etki yapar. Arıların tuzlu su tüketme isteği onların mineral madde gereksinimi duyduklarını gösterir. Bu durumda su, şerbet veya keke mineral maddeler katılmalıdır.
Arıların polen ve nektar toplama aktivitesi azalır. Kapalı petek göz üzerindeki sır tabakasının rengi matlaşarak içeriye doğru çöker. Ölü larvanın kıvamı önceleri sulu ve yumuşak, sonra sertleşerek hamur kıvamı alır. Ölü larvalar tabanın dibine yapışmaz Kovandan kokuşmuş et kokusu gelir.
Özellikle ülkemizde, arının sağlıklı olarak tüketebileceği arı yemi sektörü gelişmediği için, arı biyolojisine zararlı olabilecek bir çok madde arı yemi olarak kullanılmaktadır. Arı beslemesinde kullanılabilecek en sağlıklı ürün, şeker pancarı ya da şeker kamışından elde edilmiş, rafine toz şekerdir.
Kolonilere kış yiyeceği olarak bal ve polen depolanmış petekler bırakılır. Ancak petekler tamamen balla dolu olmayıp alt yarılarındaki gözler boş olmalıdır. Çünkü kışın arılar bal dolu gözler üzerinde değil, peteklerin balla dolu kısmının hemen altındaki boş gözler üzerinde salkım kurarlar.
Katran birçok alanda kullanılan bir üründür. Özellikle egzama hastalığına oldukça fayda sağlar. Düzenli kullanılmasıyla birlikte pek çok hastalığa şifa olur. Cilt ve saç sorunları yaşayan kişilere genellikle katran kullanılması önerilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri