Taşikardi olarak da bilinen kalp çarpıntısı genellikle yüksek oranda egzersiz, kafein, yüksek ateş, stres, panik atak veya bazı ilaçların yan etkilerinin sebep olması sonucu kalp atış hızının dakikada 140'ın üzerine çıkmasıyla meydana gelmektedir.
Kalpte heyecanlanınca, eforla veya kan basıncı yükselince olan güçlü atımlar fizyolojik bir cevap olarak çarpıntı oluşturabilir. Ek olarak, kansızlık ve ilaç kullanımı gibi bazı etkenler güçlü kalp atım hissi doğurarak kişinin çarpıntı hissetmesine neden olabilir.
Kalp yetmezliği, kapak hastalığı veya koroner arter hastalığı gibi çeşitli kalp rahatsızlıkları nedeniyle oluşuyorsa yatınca başlayan kalp çarpıntısı şikayeti meydana gelebilir. Bazı taşikardi olgularında ise altta herhangi bir neden bulunmadan da hızlı kalp çarpıntısı ortaya çıkabileceği için dikkatli olunmalıdır.
Kişi efor yaptığında, bir heyecan yaşadığında kalp atışları hızlanabilir, şiddetlenebilir ve bu genelde kişiler tarafından hissedilebilir. Ancak kişinin herhangi bir efor yapmadan veya duygusal bir stres yaşamadan çarpıntı hissetmesi bir kalp ritim bozukluğunun belirtisi olabilir” diye konuştu.
Kalp ritim bozukluğu belirtileri
En sıklıkla çarpıntı ve bayılmadır. Çarpıntı, kalbin hızlı atması, arada teklemesi veya düzensiz atışlar şeklinde kendini gösterir. Bayılmalar ise çoğunlukla kalp hızının çok düştüğü durumlarda görülen bilinç kayıplarıdır.
İlgili 35 soru bulundu
Elektrik uyarısının kalp içinde yayılırken engellerle karşılaşması ve kalp kasının gereken şekilde veya sayıda uyarılamaması haline genel olarak “blok” adı verilir. Çok çeşitli blok türleri vardır; bunların büyük çoğunluğu sadece EKG tetkikinde ortaya çıkar ve genelde müdahale gerektirmez.
Kalp çarpıntısı, kalbin anormal derecede hızlı, yavaş, sert veya düzensiz attığı hissidir. Psikolojik kalp çarpıntısı ise bireylerin yoğun stres, kaygı, korku veya panik dönemlerinde yaşadıkları yaygın bir semptomdur. Bu durum hızlı, düzensiz veya anormal kalp atışlarının algılanması ile karakterize edilir.
Kalbe kan gönderen bir arterin duvarındaki kasların geçici olarak daralmasına koroner arter spazm denilmektedir. Bir anlamda kalp spazmı, kalbi besleyen damarlarda ani büzülme (vazospazm) sonucu ortaya çıkan geçici kalp damar tıkanmasıdır. Spazm, kalbin bir kısmına kan akışını azaltabilmekte veya engelleyebilmektedir.
Kalp ritim bozukluğuna iyi gelen en önemli etkenler arasında egzersiz vardır. Her gün tempolu yürüyüş yapmak kalp sağlığı için oldukça faydalıdır. Bunun dışında lahana, ıspanak, roka ve pazı gibi yeşil yapraklı sebzelerin tüketilmesi kalbin sağlıklı çalışmasına yardımcı olur.
Kalp atım sayısı dakikada 100'leri geçtiğinde risk başlar. Kalp atış sayısı dakikada 60'ın altına inince de bir anormallik başlar. Özellikle düzensiz kalp vuruşları ile Baygınlık, baş dönmesi, baygınlık, dengesizlik gibi sıkıntılar yaşanır. Ritim bozukluklarını sakın hafife almayın.
Çünkü nabız normal seyrinde yüksek olduğunda felç ve kalp krizi gibi hayatı tehlikeye sokan durumlara sebebiyet verebilir. Kalbiniz dakikada 50-70 arasında atıyorsa çok iyi, 70-85 arasında atıyorsa normal nabız, 85 ve üzeri atıyorsa yüksek nabız olduğu söylenebilir.
Kalp ritim bozukluğu ne zaman tehlikeli olur? Düzen dışı kalp ritmi olarak bilinen kalp ritim bozukluğu; bayılma, geçici görme kaybı, baş dönmesi, kalbin yerinden çıkacakmış hissi gibi semptomlar gösteriyorsa birlikte seyrediyorsa vakit kaybetmeden mutlaka bir kardiyoloji uzmanına başvurmak gerekir.
Soğuk su ile yüzü yıkamak. Yüksek nabız için ilaç kullanmak. Nabzı düşürmek için belirlenen karotis ve valsalva manevralarını yapmak. Nefes alma sıklığını düşürmek ve derin nefesler alıp vermek.
Uykudan Uyanırken Kalp Çarpıntısı Neden Olur? Genellikle fiziksel aktivite, heyecanlanma ve korkma gibi hislerle gündüz vakti ortaya çıkan kalp çarpıntısı, bazı kişilerde uykudan uyanırken de görülür. Bunun sebebi düzensiz beslenme, egzersiz yapmama veya kullanılan ilaçların yan etkisi olabilir.
Özellikle kalp kapaklarında çökme olan hastalarda az su içme tansiyon düşüklüğüne yol açarak çarpıntı ve ritim bozukluğunu tetikleyebilir. Vücutta dolaşan sıvı azalmasına yol açarak kalp yetersizliğini tetikleyebilir. Az su içen ve tansiyon ilacı kullanan kişilerde tansiyon değerlerinde aşırı iniş ve çıkışlar sıktır.
Ritim Bozukluğu, Panik atak ile karıştırmamalıdur.
Ritim bozukluğuna bağlı çarpıntıyı panik ataktan ayırt etmek önemlidir. Ritim bozukluğuna bağlı çarpıntılar çoğunlukla ani başlayıp ani sonlanır. Panik atak ise bu şekilde olmaz.
Üzüm suyu, limonlu suyla veya sütle karıştırılmış balın düzenli tüketimi çarpıntıyı azaltmaktadır. Taze meyve, sebze tüketimi arttırılmalıdır. Sebzeler çiğ yada az pişmiş olarak tüketilmelidir.
Kalp krizi ile sonuçlanabilecek 12 belirtiyi sıralayan Boztosun, “Göğüste sıkışma ve ağrı, bulantı, hazımsızlık, mide yanması ve ağrısı, kola yayılan ağrı, baş dönmesi, çabuk yorulma ve bitkinlik, horlama, terleme, bacaklarınız ayak ve bileklerin şişmesi, bitmeyen öksürük veya düzensiz kalp atışınız varsa vakit ...
Elektrokardiyografi, kalbin elektrik aktivitesini gösterir. Kalpte oluşan sorunları tanımamızda bize yardımcıdır. Kalp damarlarındaki tıkanıklıklar, ritim bozuklukları, kapaklardaki sorunlar, hipertansiyonun etkileri, elektrolit bozuklukları ve kalp zarı hastalıklarında değerli bilgiler verir.
Kalp krizinin 12 belirtisi
Göğüs duvarının ardında hissedilen bu ağrı, sanki göğüs kafesine biri oturmuş hissi veren ağırlık ve baskı yapıcı tarzda künt bir ağrıdır. Sol kola, boyuna, omuzlara, karın, çene ve sırta yayılabilir. Genel olarak 10-15 dakika kadar sürer.
Eğer vücuttaki gaz miktarı artar ve dışarı atılamazsa sindirim sisteminde oluşan fazla hava, organların duvarlarında gerilime neden olur. Bunun sonucunda kişi nefes darlığı, çarpıntı, geğirme isteği, kontrolsüz gaz çıkarma, karın ağrısı, patlayacakmış hissi gibi şikayetler yaşayabilir.
Anksiyete, günlük hayatınızı zorlaştırır. Anksiyete bozukluğuemptomlar arasında gerginlik, panik ve korku hissinin yanı sıra terleme ve hızlı kalp atışı bulunur. Tedaviler arasında ilaçlar ve bilişsel davranışçı terapi yer alır.
Anksiyete, hafif, orta ve şiddetli olarak yaşanabilecek şu belirtileri gösterebilir: Gergin, huzursuz ve endişeli hissetmek. Kalp çarpıntısı ve hızlı nefes alma. Soğuk soğuk terleme.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri