Eğer ki yoğurt mayalamakta kullanacak olduğunuz süt hazır yani pastörize edilmiş bir süt ise yoğurt mayası tutmaz. Ya da kullanacak olduğunuz mayalama yoğurdu hazır yoğurt ise yoğurt yine tutmaz. Kesinlikle köy yoğurdu kullanmaya dikkat etmelisiniz, en son ihtimal süzme yoğurt kullanmalısınız.
Sütaş Yoğurt yapılırken yoğurttan mı mayalanıyor? Hayır, Sütaş Yoğurt her seferinde yeterli miktarda taze, canlı ve güçlü maya ile yapılıyor.
Elimiz hafif yanacak kıvamda soğuyunca 2 kaşık yoğurdu süte ekleyip karıştırıyoruz. Kullandığınız yoğurt ne kadar sert olursa mayaladığınız yoğurtta o kadar kıvamlı olur. Kapağını kapatıp üstünü kalın bir bezle örtüp 9-10 saat kadar bekletiyoruz. Afiyet olsun.
Süzme yoğurtla maya yaparken yine ılık sütle mayayı açmanız gerekiyor. Önerilen yoğurt mayalarından hiçbiri elinizde yoksa süzme yoğurtla sütü mayalandırıp ev yoğurdu elde edebilirsiniz. Dinlendirme aşamasının ortalama 5 saat olduğunu ardından buzdolabında beklemesi gerektiğini unutmayınız.
1. Yoğurt yapacağınız sütü, 10-15 dakika karıştırarak kaynatın. 2. Kaynama sonra mayalama sıcaklığına 45°C'ye gelene kadar soğutun. 3. Mayalama sıcaklığındaki sütten yarım çay bardağı süt ayırarak 1 paket mayayı içerisinde eritin ve 15-20 dakika bekletin.
İlgili 19 soru bulundu
Ne var ki marketlerde satılan yoğurtların çoğunun içinde üretim teknolojisinin doğal neticesi olarak yeteri kadar probiyotik bakteri bulabilmek mümkün değil. Durum böyle olunca da tercihi öncelikle ev yoğurdundan yana kullanmanız daha iyi netice verir.
Sütün sıcaklığını mutlaka kontrol edin
Yoğurt mayalarken ideal süt ısının 40 derece olması gerekir. Aynı zamanda yoğurdun sulanmasını önleyen bir diğer detay da yoğurdun mayası süte katılırken yarım çay kaşığı tuzu mayaya ekleyip öyle süte karıştırın. Az miktarda da olsa tuz yoğurdun sertleşmesine yardımcı olacaktır.
Özellikle yağ oranı az olan sütler geç mayalanır. Böylece istenilen kıvam yakalanamaz ve yoğurt yumuşak hale gelir. Ancak manda ve keçi ile beraber koyun sütlerinde yağ oranı daha yüksektir. O yüzden bu sütlerden gerçekleştirilen yoğurt çok daha sert ve taş gibi olur.
Kalıp gibi yoğurt yapmanın bir başka sırrı, farklı süt çeşitlerini birlikte kullanmak. Sütünüzün yarısını manda, yarısını keçi sütü, kalanını ise inek sütü olarak tercih ederseniz daha kıvamlı bir yoğurt elde edersiniz. Tüm bu püf noktalarından sonra yoğurdunuzu artık afiyetle tüketebilirsiniz!
Mayalanma süresi kışın 6-7 saat- yazın 4 saatten fazla tutulursa da sulanma olur. Mayalanan yoğurdun üstüne kapak yerine süzgeç konulmazsa kapakta oluşan buhar su damlacığına dönüşüp tekrardan yoğurdun üstüne damlar ve sulanmaya neden olur.
uht sütler ile olmaz. çünkü maya ile etkileşime girip sütü yoğurda dönüştürecek olan bakteriler uht tekniğinde tamamen yok olur. ama pastörize günlük sütler ile pekala da mümkün.
Yoğurdun Sünmemesi ve Sulanmaması İçin Ne Yapılır? Yoğurdun sünmemesi ve sulanmaması için mayalama esnasında sütün çok yüksek sıcaklıkta veya düşük sıcaklıkta olmaması gerekmektedir. Sütün düşük ısıda olması yoğurdun sünmesine neden olurken yüksek ısıda olması ise yoğurdun sulanmasına sebep olmaktadır.
Güvenilir taze bir yoğurt maya olarak kullanılmalıdır. İlk mayalanma sırasında 35-42 C derece sıcaklık korunmalıdır. Her kaşıklandığında sulanmaması için, yoğurt küçük kavanozlarda parça parça mayalanmalıdır. Her yapılan yoğurttan bir sonraki yoğurda maya olarak kullanmak için bir miktar ayrılmalıdır.
5 Litre sütü kaynatıyoruz. Üzerindeki kaymağı alıyoruz. Sütümüze parmağımızı batırdığımızda ılık derece olacak. Mayası için 1-1,5 yemek kaşığı yoğurt alıyoruz.
1 litre süt. 1 yemek kaşığı yoğurt (mayalamak için)
Genelikle kaynatılıp ılık hale getirilen süte az miktarda eski yoğurdun eklenmesiyle yapılır. Peki ilk yoğurt nasıl yapıldı? Yoğurt, süt proteinlerinin fermentasyonla çökelmesi sonucu oluşan pıhtıdan ibarettir. Genelikle kaynatılıp ılık hale getirilen süte az miktarda eski yoğurdun eklenmesiyle yapılır.
Mayalanan sütün bulunduğu tencerenin ağzının hava almayacak bir şekilde iyici kapatılması gerekmekte ardından havlu ya da bir örtü ile sarılması gerekmektedir. Eğer yoğurt yapılan kap iyi bir şekilde sarılmaz ise kurulan yoğurt sıvı olur.
Sütün üzerine 2 yemek kaşığı yoğurdu ekleyin ve tahta kaşık ile karıştırın. Ardından bu karışımı ılınan süte ilave ederek karıştırın. Sütlü karışımı koyduğunuz kabı temiz bir tülbent ile örtün. Sütün mayalanması için örtü ile alt ve üst kısımlarını örtün.
Evde yoğurt mayalarken eğer önce ev yoğurdundan kalmış ise maya olarak kullanabilirsiniz yoksa hazır yoğurtla mayalayabilirsiniz.
Yoğurt mayalama sırrı ve püf noktaları
Leziz bir yoğurt için, 1 litre süte en fazla 1 tatlı kaşığı maya kullanın. Oda sıcaklığındaki yoğurdu cam biz kavanoza aldıktan sonra üzerine 43 derece olan sütü ekleyin.
Göçebe bir biçimde yaşayan atalarımız ilk yoğurt bir karınca yumurtası kullanılarak elde edildi. Karınca yumurtası yoğurdun mayalanması için kullanılmış oldu. Yapılan araştırmalar sonucunda ise karınca toprağı ile birlikte yapılan mayalar en iyi şekilde yapılan mayalar olarak kabul edildi.
*Yoğurdunuz mayalandığı anda üstünü açmanız gerekiyor. Aynı şekilde bıraktığınızda yoğurdunuz mayalanmaya devam edeceğinden ekşir. *Yoğurdunuzda kaymağı seviyorsanız mayalarken kaymağı dağıtmamaya dikkat edin. Sütünüz soğuduğunda üstünde bir tabaka oluşur.
Küçük bir kapta yoğurt mayasını, şekeri ve yeteri miktarda tuzu karıştırın. Şeker kullanmak, mayayı aktifleştirir ve daha iyi bir kıvam almasını sağlar.
Dizdar, "Özellikle mide ve bağırsak hastalıklarına iyi gelen yoğurt, aynı zamanda sağlıklı beslenmeye de yardımcı oluyor. Bazı farklı düşünceler olsa da uzmanların genel görüşü evde yapılan yoğurdun daha sağlıklı olduğu yönünde" açıklamasında bulundu. Açık yoğurdun her zaman daha iyi olduğunun altını çizen Doç.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri