İki bellek türünden birisi olan ROM, RAM'in aksine üzerindeki bilgiler kalıcıdır. Standart ROM üzerindeki bilgiler hiçbir yol ile değiştirilemez veya silinemez. ROM birimine bilgi kalıcı olarak yerleştirilmiştir ve içerik kesinlikle değiştirilemez.
2) Kalıcı bellekler: İçindeki bilgilerin bilgisayar kapandığında ya da elektrik kesildiğinde kaybolmadığı bellek türüdür.
Bilgisayar açıldığında işletim sistemi ve gerekli programlar RAM'e yüklenir. Bu bellekler verilerin geçici olarak kaydedildiği yerdir. Bilgisayar açık olduğu sürece programlar burada çalışır.
Salt Okunur Bellek (Read Only Memory) - ROM
Bazı uygulamalar içinse veriler hiç değişmez. Bilgisayar oyunları, hesap makineleri, mikro dalga fırınlar üzerindeki kontrol programları gibi değişmeyen programlar ROM üzerinde saklanır. ROM basit bir cihazdır.
Bilgisayarda bellek tipleri ROM, RAM, PROM, EPROM, EEPROM, Flash Bellek, Ön bellek olarak tanımlanmıştır.
İlgili 35 soru bulundu
RAM geçici hafıza birimidir. ROM ise kalıcı hafıza birimidir. Cihazınızı kapattığınızda RAM'deki veriler silinir ancak ROM'daki veriler silinmez.
RAM, "Random Access Memory" (Rastgele Erişimli Bellek) kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. RAM bilgilerin geçici olarak depolandığı bir hafıza türüdür.
Bellek, yürütücü bir program tarafından en sık erişilen veri ve talimatları tutmak için kullanılır. RAM ise, ana kart üzerine yerleştirilmiş kalıcı belleği ve tüketicinin tahsis edilmiş yuvalara veya ek yerlerine takabileceği bellek modüllerini içerme eğilimindedir.
Uzun süreli belleğe aktarılmayan kısa süreli bellekteki bilgiler yok olur, hiçbir şekilde geri getirilemez. Uzun süreli bellekteki bilgilerde ise geri getirmede başarısızlık (unutma) olabilir. Unutma, bu çalışmada tartışılacağı üzere öğrenme kaybı olarak nitelendirilebilir.
Hızla eksilen belleğin kısmi bir içeriği kısa süreli belleğe taşınır. Kısa süreli bellek, duyusal bellek gibi büyük bir kapasiteye sahip değildir, ancak bilgileri birkaç saniye veya dakika daha uzun süre tutar. Sonuncu bellek, çok büyük bir kapasiteye sahip ve kişinin ömrü boyunca bilgi tutabilen uzun süreli bellektir.
Bilginin içeriği, hatırlanış biçimi (hatta depolandığı yer) açısından Öyküsel bellek (Episodik bellek, Otobiyografik bellek) ve Anlamsal bellek (Semantik bellek) olarak ikiye ayrılır. Bilginin depoda kalış süresi açısından da en az Kısa Süreli bellek ve Uzun Süreli bellek diye (hatta daha çok) bölümlere ayrılır.
Geri getirmenin bilinçli olduğu açık belleğe karşılık örtük bellek, bilinçli farkındalık olmadan önceki yaşantıların davranışta kendini göstermesidir. Klavyeyi on parmak kullanmak örtük belleğe, sınavda soruların cevabını hatırlamak açık belleğe birer örnektir.
İşlemci önbelleği, CPU'nun hafızadaki verilere ulaşma süresini azaltan bir donanımdır. Ana belleğe(RAM) kıyasla küçük, hızlı ve işlemci çekirdeğine yakındır. Sık kullanılan veriler ya da en güncel veriler işlemci önbelleğinde saklanır.
RAM Bellekler
PC performansına doğrudan etki eden bu donanım, yükseltme durumlarında değiştirilmesi gereken ilk donanımların başında gelir. Yine de RAM'ler arıza bakımından anakartlar gibi son derece dayanıklı parçalardan biridir. Arıza oranları %1 seviyelerinde olan bu parçaların ömürleri de en az 10 yıl sürebilir.
İnternette gezinmek, ofis programlarını çalıştırmak, basit fotoğraf ve video düzenleme işlemleri için 4GB RAM gayet yeterli. Birden fazla işlemi aynı anda yapıyor ve düşük sistem gereksinimleri oyunları oynuyorsanız, 8GB RAM sizin için yeterli.
Günlük kullanım için 4 GB RAM miktarı bile fazla olabilir. Ancak video düzenleme gibi daha ağır işlemler için bilgisayar almak isteyen kullanıcıların en az 8 GB RAM tercih etmeleri gerekmektedir. Bilgisayarı kullanım şeklinize göre RAM miktarını uzun vadede artırıp azaltabilirsiniz.
RAM ve ROM Arasındaki Fark Nedir? En temel fark; RAM'lerin silinebilen, yazılabilen bir hafızası varken, ROM'ların sadece okunabilir hafızaya sahip olmasıdır. Bir diğer fark ise RAM'lerin geçici hafızalı bir bellek olması, ROM'ların ise verilerini sonsuza kadar saklayabilen bir yapıya sahip olmasıdır.
Açılımı 'Read only Memory' yani 'Sadece Okunan Bellek' olan bu RAM çeşidinde elektrik kesildiğinde dahi içindeki bilgiler silinmez. ROM'larda harddisklerin aksine tüm bellek bölümlerine ulaşmak aynı süreyi aldığı için işletim sisteminin içerikleri genelde burada saklanır.
DDR4 RAM Nedir? DDR4 bellek “dördüncü nesil çift veri hızı” anlamına gelmektedir. DDR3 ve DDR2 olarak bilinen eski Dinamik Erişim RAM'lerine göre daha yüksek modül yoğunluğu ve düşük voltaj gereksinimleri sağlayabilen daha hızlı halef olarak karşımıza çıkmaktadır.
Flaş bellekler otobiyografik belleklerin bir türüdür.
➢Uzun süreli belleğin kapasite ve süresi hemen hemen sonsuzdur.
Uzun Süreli Bellek: Kapasitesi sınırsız olan, bilgilerin uzun süre kaldığı bellektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri