Katı maddelerin sertlik düzeyleri birbirinden farklı olabilir. Demir, taş ya da tahtadan yapılan ürünler daha sertken pamuk ve sünger gibi katı maddelerden yapılan ürünler daha yumuşaktır. Belli bir şekli olmayan ve bulundukları kabın şeklini alan maddelere sıvı madde denir.
Yumuşak maddeler; kolaylıkla şekil değiştiren maddeler yumuşak maddeler olarak tanımlanır. Oyun hamuru, yastık, pamuk gibi maddeler yumuşaktır.
Lastik, sünger, pamuk gibi yumuşak maddeler de katı hâl- dedir.
Pamuk şeker, pamuğa benzeyen bükülmüş şekerli bir şekerlemedir. Genellikle az miktarda aroma veya gıda boyası içerir. Pamuk şeker, şekeri ısıtarak ve sıvılaştırarak, şekerin hızlı bir şekilde soğumasını ve ince teller halinde yeniden katılaşmasını sağlayan küçük deliklerden merkezkaç döndürülerek yapılır.
Ayrıca sıvılar akışkandır. Akarak konum değiştirebilirler. Örneğin bir ırmağın akması ya da suyun bir kaptan boşalması gibi. Ancak sıvıların akışkanlıkları hayli değişkendir.
İlgili 39 soru bulundu
Su yeterince soğuduğunda donar, buz hâlini alır. Buz suyun katı hâlidir.
- Katıyı oluşturan tanecikler birbirine çok yakındır. - Şeker ve tuz ile kum gibi tanecikler konulduğu kabın şeklini alırlar. - Taş, tahta ve çelik gibi birçok farklı madde katıdır. Not: Kum, tuz ve şeker gibi katı maddeler tıpkı sıvı maddeler gibi bulundukları kabın şeklini alırlar.
Kimyasal yapısında; selüloz, hemiselüloz ve pektin, protein ve renkli madde, anorganik maddeler, vaks ve yağlar bulunur. Pamuk lifi %100'e yakın oranda selüloz içerdiğinden selülozun tüm kimyasal özelliklerini gösterir. Derişik ve kuvvetli asitlerle sıcakta ve soğukta bozunur.
Pamuk Kumaş Esner mi? En çok sorulan konulardan biri de; “Pamuk kumaş esner mi?” sorusu. Eğer kumaş pamuk polyester karışımıysa polyesterden kaynaklı esneme özelliğine sahip olabilir. Ancak %100 pamuktan imal edilmiş kumaşlar için esneme durumu söz konusu değil.
Şekerdeki (sakkaroz) oksijen ve hidrojen atomları arasındaki bağlardaki (O-H bağları) hidrojen kısmi pozitif ve oksijen kısmi negatif yükler alır. Bu nedenle şeker polar bir moleküldür. Polar su molekülleri sakkaroz molekülünün pozitif ve negatif kutuplarını çekip ayırır. Böylece sakkaroz (şeker) suda çözünmüş olur.
Havadaki su buharının sis veya bulut olarak yoğunlaşması, bulutlardaki su damlacıklarının birbirine bitişerek havanın dayanmasını yenecek kadar büyüyünce düşmeye başlamasıyla oluşan sıvı hâlindeki yağışa da yağmur adı verilir.
Hamur maddenin plazma hâlidir.
Ev ortamında bulunan kulağa girebilecek her türlü yabancı cisim (pamuk, kağıt, vida, oyun hamuru, silgi, boncuk, pil...), bitkisel maddeler (nohut, pirinç, fasulye...) ve böcekler en sık görülen yabancı cisimlerdir.
Cotton pamuk, vücut sağlığı açısından oldukça tercih edilen bir malzemedir. Yumuşak, nefes alabilen bir malzeme olması sayesinde derinin hava almasını sağlar.
Pamuk Linteri % 80'nin üzerinde saf selüloz içeren tek hammaddedir ve polimerizasyon derecesi 7000'in üzerine ekonomik olarak çıkartılabilir.
Sıvı hâldeki madde hacmini korur fakat bulunduğu kabın şeklini alır.
Doğal bir lif olarak geçen pamuk kumaş hafifçe ve gevşekçe örülmüş ince yapılı kumaşlardır. Pek çok alanda kullanılabilen ve doğal olan pamuklu kumaşlar diğer kumaşlar gibi ağır yapıda değildirler ve bakımları pratiktir. Kolay kolay kırışmayan bu kumaşlar tekstil alanında en çok kullanılan kumaş türüdür.
Ağacı yarı dik- yaygın, zayıf orta kuvvette gelişir ve çok verimlidir. Meyvesi orta iri-iri, yeşil zemin üzerine hafif donuk sarı renkli, silindirik- konik şekilli, sert, bol sulu ve kendine özgü ekşi bir tadı vardır.
Çocukların ve yetişkinlerin severek tüketmiş oldukları pamuk şekerler pamuk gibi yumuşak ve kolay şekil alabilen bir tür şekerleme çeşididir.
Pamuğun Kimyasal Yapısı ve Özellikleri
Kimyasal yapısında; Selüloz, Hemiselüloz ve pektin, Protein ve renkli madde, Anorganik maddeler, Vaks ve yağlar, bulunur. Pamuk lifi % 100'e yakın oranda selüloz içerdiğinden selülozun tüm kimyasal özelliklerini gösterir.
Pamuk (cotton), (Gossypium hirsitum) ebegümecigiller (Malvaceae) familyasından anavatanı Hindistan olan kültürü yapılan bir bitki türü. Pamuk bitkisi kök, sap, yaprak, çiçek ve tohumdan oluşmaktadır. Tür ve varyetesine göre 60-120 cm, ağaç halinde olanlar ise 5-6 m. boylanabilir.
Tohum, çiçek, yaprak, sap ve kökten oluşur. Pamuğun gövdesi çok tüylü olmakla beraber bolca dalları ve uzun saplı yaprakları bulunmaktadır. Pamuk esas olarak bitki yapısı için çok önemli olan çözünmeyen bir organik bileşik olan selülozdan oluşur ve yumuşak ve kabarık bir malzemedir.
Ekonomik bir değer taşıyan tuz kaynakları katı ve sıvı olarak ikiye ayrılmaktadır. Tuz sıvı halde denizlerde, göllerde, tuzlu su kaynaklarında ve tuzlu su kuyularında bulunmakta olup katı halde kaya tuzu şeklindedir.
Dondurma sıvı halde üretilir. Isı düşünce katılaşır.
Güneş de diğer yıldızlar gibi bir gaz küresidir. Atom sayısı bakımından %91,0 hidrojen ve %8,9 helyumdan oluşur. Kütle olarak, Güneş yaklaşık %70.6'sı hidrojen ve %27.4'ü helyumdur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri