. Bu tür isimler, sıfat-fiil eklerinden zamanla oluşan ve kullanıla kullanıla ka- lıcı bir hâle gelen isimlerdir.
Günlük yaşamda kalıcı isimler çok fazla kullanılmaktadır. Bu İsimler aynı zamanda kalıcı ad olarak ifade edilirler. Aldıkları eylem fiil üzerinden bambaşka bir anlam yakalarlar ve isim olarak tamamen kalıcı hale gelirler. Örneğin at fiili, herhangi bir eşya ya da farklı bir maddeyi fırlatmak biçiminde anlama sahiptir.
Kılış özelliğini yitirip kalıcı isimler yapan –mAk'lı kelimelerden daha ziyade nesne isimleri oluşmuştur: Ekmek, çakmak, başmak, ırmak, ilmek, oymak, yemek gibi (Korkmaz 2003: 171).
"dokuma", "görüş", "dondurma", "sarma" gibi bazı sözcükler fiil kökenli olmakla birlikte kalıcı olarak isme dönüşmüşlerdir.
”me-ma” isimfiil eki olumsuzluk eki ile karıştırılmamalıdır. Fiilimsi olan “-me-ma” fiile olumsuz anlam katmaz. Kazma, deneme, dondurma kavurma, sarma gözleme danışma kelimelerini de hem isim-fiil hem de kalıcı isim olarak kullanabiliriz.
İlgili 38 soru bulundu
A seçeneğindeki “kavurma” kelimesi ise bir yemek adıdır ve kalıcı isimdir. “-me, -ma” ekiyle olumsuzu yapılmaz.
Fiil+Ma = Kalıcı İsim
Bu kitabı okuma! “Oku” sözcüğü cümlede fiil görevinde. Bu yüzden –mA eki olumsuzluk ekidir. Bugün okuma dersinde yeni bir hikaye okuduk.
1. görüş: Okul kelimesi, Türkçe oku- fiiline “-l” fiilden isim yapma eki getirilerek türetilmiştir.
Ayrıca tü- kenmez kalem ifadesindeki -mez sıfat-fiil eki ise çok doğal olarak dolma kalem ifadesindeki -ma eki de sıfat-fiil ekidir. tükenmez'deki ifade tükenmeyecek olduğunu gösterdiği gibi dolma'daki ifade ise dol- muş olduğunu gösterir.
Fiilimsi ya da eylemsi, fiillerden türemelerine karşın fiilin bütün özelliklerini göstermeyen; cümle içerisinde isim soylu sözcükler gibi kullanılan fiil soylu kelimelerdir.
"Döner kebap" kelime grubunun kısaca "döner" diye kalıcı bir isim hâlini alması, kullanılış özelliğinden doğan bir tasarruftur.
Fiiller; iş, durum ve oluş fiilleri olmak üzere üç gruba ayrılır: yürümek, düşünmek, yazmak (iş fiili) büyümek, eskimek (oluş fiili) uyumak, durmak (durum fiili)
Bu örneklerde diye, sözcük türü olarak zarf-fiil olup belirgin bir şekilde “ah, bom, cırt, cork, cup, çıt, gaak, hart, hop, hüp, küt, löp, lüp, pat, pır, pıt, şak, şap, şıp, tak, tık, zart, zınk, zırt” gibi ses taklidi sözcüklerle bir araya gelmektedir.
Özet. ÖZET: Sıfat-fiil ekleri hem kalıcı isim yapmakta hem de isme gelebilen iyelik ve hal eklerinden dolayı fiilden isim yapmaktadır.
Cins isimlerin özel isimlerden farkı ise: Aynı türden olan varlıkların ve kavramların ortak isimleridir. Örnek verecek olursak: ev, anne, sevgi, dergi, su, ceket, saat, mavi, daire, edebiyat, kulak, kol vb...
Not: Kalıcı isim haline getiren fiilimsi ekiyle diğer ekleri karıştırmayalım. “-ma” eki olumsuzluk eki olursa, “-ş” eki bir işin karşılıklı veya birlikte yapıldığı anlamını taşıyan çatı eki olursa kelime fiil olabilir. O durumda kalıcı addan söz etmek yanlış olur.
Dünya, Güneş ve Ay kelimeleri astronomi terimi olarak kullanılıyorsa özel isim olduğu için büyük; deyim içerisinde veya mecazî anlamlarda kullanılıyorsa cins isim olduğu için küçük harfle başlar.
(okumak: isim-fiil). İsim-fiiller, sıfat-fiiller, zarf-fiiller belirli isim-fiil ekleri, sıfat-fiil ekleri ve zarf-fiil ekleri ile yapılır. Fiil kök ve gövdelerine isim-fiil ekleri gelerek isim-fiiller yapılır.
"Çalışmak" sözcüğü isim-fiildir yani [fiil soylu]dur, ancak cümlede fiil yoktur.)
Rüya ismi Arapça kökenli bir isimdir.
1- Yankı kelimesi soy isim olarak da kullanılmaktadır. Örneğin: Semiha Yankı. 3- İsmin fiil hali ''yankılanmak'' şeklinde yazılır.
-A: Eski Anadolu Türkçesi döneminde, gereklilik ifadesi için yaygın olarak kullanılan fiil şekillerinden biridir. Bu yapıda, istek eki alan fiil unsuru başta, gerek kelimesi sondadır, ancak bunun yanında, gerek kelimesinin başta, istek eki alan fiil unsurunun sonda bulunduğu biçimlerle sıklıkla karşılaşıyoruz.
Zarf-fiiller, fiil kök ve gövdelerine getirilen eklerle geçici olarak zarf oluşturur ve çekim eki almaz. Çoğunlukla yükleme yöneltilen "nasıl" veya "ne zaman" sorularının yanıtıdır.
Olumsuzluk eki “-mA” ile ilgili de araştırmacıların farklı görüşleri bulunmaktadır. Fiil kök ve gövdelerine gelen “–mA” eki Muharrem ERGİN'in Türk Dil Bilgisi; Zeynep KORKMAZ'ın Türkiye Türkçesi Grameri Şekil Bilgisi kitaplarında olumsuzluk anlamı katan fiilden fiil yapma eki olarak değerlendirilmiştir.
Bu nedenle bu sözcükler isim fiil olarak nitelendirilmezler. Örneğin: ekmek, çakmak, kavurma, dolma, sarma, dokuma, gözleme, yarışma, buluşma, uçurtma, tartışma kelimeleri bu durumdaki sözcüklerden bazıları olmaktadır. - Olumsuz eki olan -me ve -ma eki isim fiil eki olan -me ve -ma ile karıştırılmaması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri