Palstik maddeler,sigara izmaritleri,sakızlar deodarant kutuları yani aliminyum kaplar,cam şişeler çevrede sürekli ve kalıcı kirliliğe neden olur.Cevremizi korumak geri dönüşüm kutusuna atmalıyız ve bunları çeşitlerine göre ayırmalıyız.
<<< Plastik maddeler, cam şişeler, evsel atıklar piller çevrede sürekli kalıcı kirliliğe neden olan bazı maddelerdir.
Karbondioksit, atmosferin kalıcı bir sakinidir.
Palstik maddeler,sigara izmaritleri,sakızlar deodarant kutuları yani aliminyum kaplar,cam şişeler çevrede sürekli ve kalıcı kirliliğe neden olur.Cevremizi korumak geri dönüşüm kutusuna atmalıyız ve bunları çeşitlerine göre ayırmalıyız.
Düzensiz şehirleşme, ormanların zarar görmesi, erozyon, doğal bitki örtüsünün tahribi, kirlilik oluşturan kara ve deniz araçları, çevreye zarar veren kimyasallar, zirai mücadele ilaçları, artan çevre kirliliğinin en önemli nedenleri arasında yer alıyor.
İlgili 41 soru bulundu
Yerleşim alanlarından çıkan atıklar, egzoz gazları, endüstri atıkları, tarımsal mücadele ilaçları ve kimyasal gübreler toprak kirliliğine sebep olan en önemli etkenlerdir.
Çevresel gazlar, fabrika atıkları, kimsayasal gübreler, yerleşim atıkları, toprak kirliliğine neden olan en önemli etmenlerdir. Endüstriyel atıklar, kurşun, karbonmonoksit vb. gibi maddeler rüzgarlar aracılığı ile taşınarak toprak ve suya karışmaktadırlar.
Çevre kirliliğinin en önemli nedenleri:
» Hızlı nüfus artışı, » Plansız kentleşme, » Plansız endüstrileşme, » Doğal kaynakların ölçüsüz kullanılması olarak sıralanabilir.
Gürültü kirliliği yaratan diğer etmenler arasında özellikle acil durum sirenleri, çeşitli beyaz eşyalar ile ev âletlerinin gürültüleri, fabrika-makine sesleri, yapım ve onarım çalışmaları, ses çıkaran hayvanlar, ses sistemleri, hoparlörler, maç, eğlence, dini-sosyal faaliyetler sayılabilir.
Atık maddeleri aktiviteleri sonucu doğrudan veya dolaylı olarak çevre kirliliğine neden olan kuruluşa kirleten adı verilir. Doğal hayatın dengesini bozan her türlü madde “kirletici” ve her türlü müdahale “kirlenme”dir. Çevre kirliliği, ekosistemlerde doğal dengeyi bozan ve insanlardan kaynaklanan ekolojik zararlardır.
Tehlikeli atıklar; bileşiminde insan sağlığı ve çevre için tehlikeli olan ve zararlılık potansiyeli taşıyan maddeleri içeren, maden ve petrol üretiminden, tarımdan, endüstriden, evsel faaliyetlerden, arıtılmış veya arıtılmamış çamurlardan kaynaklanan atıklardır.
Su Kirliliğinin En Yaygın 6 Nedeni: Kanalizasyon ve atıksu, tarımsal akıntı, endüstriyel atıklar, petrol sızıntısı, denizlerdeki çöp yığını ve plastik kirliliği, radyoaktif atıktır.
Netice itibariyle hangi ülkelerin doğaya en çok zarar verdiklerini ve insan sağlığına en yüksek seviyede tehdit oluşturduklarını tespit edebilmişler. Inhabitat'ın bildirdiğine göre en yüksek hava kirliliği seviyeleriyle Suudi Arabistan, dünyanın en zehirli ülkesi olarak birinci sıraya oturmuş.
Ayrıca gelişigüzel çevreye dökülen çöp, ev ve küçük işletme artıkları da toprağı kirletmektedir. Ev atıkları denilen yemek, sebze, kâğıt, plastik, kumaş artıkları, küçük işletme ve endüstri atıkları, ahır, mezbaha, kombina gibi yerlerin atıkları bilhassa yerleşim birimleri ve civarında toprak kirliliği yaratmaktadır.
Toprak kirlenmesi, hava ve suları kirleten maddeler tarafından meydana getirilebilir. Örneğin, kükürt dioksit oranı yüksek olan bir atmosfer tabakasından geçen yağmur damlacıkları asit yağışları halinde toprağa gelir.
İklim değişikliği, çölleşme, biyolojik çeşitlilik kaybı, ormansızlaşma, ozon tabakasının tahribatı, hava, su ve toprak kirliliği, tehlikeli ve plastik atıklar, deniz ve okyanus kirliliği gibi çevre sorunları sürdürülebilir kalkınmayı tehlikeye atmakta; insanların güvenliği, sağlığı ve üretkenliği, diğer canlı ...
Hava Kirliliği Nedenleri
Kalitesiz yakıt kullanımı Egzoz gazları Soba ya da kalorifer gibi ısıtıcıların, uygun koşullarda yakılmaması Olumsuz hava koşulları
Hava kirliliğinin pek çok sebebi vardır. Nüfusun hızlı bir şekilde artması, çarpık kentleşme, tarım ilaçları, kimyasal kullanımının artması hava kirliliklerine sebep olmaktadır. Bunun yanında otomobillerden çıkan egzoz gazları ile fabrika bacalarından çıkan dumanlar da hava kirliliğine neden olur.
Plastik şişeler, metal kutular, lastikler, kontaminasyon ve suya atılan her türlü atık su kütlesinin kirlenmesine neden olur. Aynı zamanda fabrikalardan, arabalardan, hava kirliliğinden, çiftliklerden, kanalizasyonlardan ve arıtma tesislerinden su yoluna karışan kimyasallar da su kütlesini kirletir.
Tehlikesiz atıklar genellikle insan sağlığına ve çevreye herhangi bir zararı bulunmayan atıkları kapsar. Bunlar genellikle son kullanma tarihleri gelen, geçen atıklar, kullanma ömürlerini tamamlayan plastik kablo vb atıklardır.
Kirlilik, hava, su veya toprak gibi bir ortamı insanlara veya doğaya zarar verecek şekilde değiştirir. Farklı kirletici türleri arasında kimyasallar, toz, gürültü ve radyasyon bulunmaktadır. Bu kirleticilerin birçok farklı kaynağı vardır.
Atıkların çevreye verdikleri zararlar; hava kirliliği, küresel ısınma, yer altı suyu kirliliği, bitki örtüsünün zarar görmesi, yangın ve patlamalar olarak karşımıza çıkmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri