Sırt üstü yere uzanın, dizlerinizi bükün ve ayak tabanlarınızı yere koyun. Kalça kaslarınızı sıkıştırın ve daha sonra kalçanızı yerden yukarı kaldırarak yaklaşık 5 saniye bu şekilde durun. Ardından yavaşça kaslarınızı gevşetin ve kalçanızı yere indirin. Egzersiz sırasında nefes almayı ihmal etmeyin.
Kalça ağrısının bulunduğu bölgeye buz kompresi uygulamak ağrıyı durdurmada etkili olabilir. 2-3 saatte bir 10-15 dakikalık buz uygulaması ağrıyı hafifletebilir. Ağrının olduğu bölgeye masaj yapılması da oldukça etkilidir. Eller yardımıyla dizden başlayarak kalçaya doğru yapılan masaj kasların rahatlamasını sağlar.
Eğer siz de kalça ağrısı ile nasıl uyunur sorusuna cevap arıyorsanız yatış pozisyonunuzu gözden geçirmenizde fayda var. Kalça ağrısı nedeniyle uyku uyumakta zorlanan kişiler cenin pozisyonunda rahat edebilir. Bu pozisyon kalça, bel, bacak ve omurga kaslarındaki basıncı azaltır ve uykuya dalmayı kolaylaştırır.
Kalça ağrısı her zaman ciddi bir sorunu işaret etmez. Bazı durumlarda uzun süre boyunca sabit şekilde oturmaya veya yapılan ters bir harekete bağlı olarak da kalça kemiği ağrısı ortaya çıkabilir. Bu nedenle ağrıların birçoğu herhangi bir tedavi gerektirmeksizin birkaç gün içinde kendiliğinden iyileşir.
Kalçada ağrılarında en sık görülen ağrı sebebi kireçlenmedir. Kireçlenme, doğuştan gelen kalçada gelişim bozukluğu, artritler yani iltihaplı romatizmal hastalıklar ve geçirilmiş travmalar ya da kırıklar sonucu oluşabilmektedir.
İlgili 30 soru bulundu
Çok çeşitli faktörlerin neden olabileceği kalça ağrısı, kalçanın iç ve dış kısmında ağrıya neden olabileceği gibi kasık, bel ve diz bölgesine kadar yayılan ağrı da meydana getirebilir. Çoğunlukla ciddi bir sorunun habercisi olmayan kalça ağrısı, hareketsiz bir yaşam ve ters bir hareketin bedeli olarak görülebilir.
Kalça iltihabında, genellikle medikal tedavi yapılarak belirtilerin rahatlaması hedeflenir. Cerrahi dışı tedavilerde ilk olarak güçlü antiinflamatuar ve steroidler içeren iltihap giderici ilaçlar kullanılır. Ek olarak eklemin hareket açıklığını arttırmak için fizik tedavi yapılır.
Sağaltımında dinlenme, sıcak ve fizik sağaltımı yapılır; ağrı kesici ilaçlarla birlikte özellikle B vitamini ve kortizonlu ilaçlar verilir.
Siyatik ağrısına yürüyüş iyi gelir mi diye de merak edilmektedir. Bu tip ağrılara yürüyüş, hafif egzersizler ve fizyoterapistlerin önerdiği hareketler iyi gelir. Siyatik ağrısına masaj iyi gelir mi sorusunun cevabı da evettir. Yumuşak ve dairesel hareketlerle masaj yapılması ağrı olan bölgeyi rahatlatabilir.
Sağ kalçadan bacağa vuran ağrısının hissedildiği bölgeye buz kompresi uygulamak ağrıyı durdurmada noktasında oldukça etkili olabilir. Ağrı hissedilen sağ kalçadan bacağa vuran ağrı 2-3 saatte bir 10-15 dakikalık buz uygulaması ağrıyı hafifletebilen bir unsur oluşturabilir.
Kalça kaslarında bulunan ağrı için fizyolojik açıdan rahatlatıcı kas hareketleri de fayda sağlar. Kasılmalar sonrasında görülen ağrılar için kas gevşetici kremler ya da ilaçlar kullanılmalıdır. Yorulmalar sonrasında görülen ağrılar için sıcak su ile masaj yapmak fayda sağlamaktadır.
Gençlerde ve orta yaşlı bireylerde özellikle dinlenme sonrası artan, gece hissedilen, tutukluk hissi ile seyreden kalça ağrılarında iltihaplı eklem romatizmaları akla gelmelidir. İleri yaşlarda kalça kireçlenmesi, travma ile ilişki olabilen kalça kırıkları akılda tutulmalıdır.
Tedavi ilk olarak istirahat ile ağrıya yol açan faaliyetlerin azaltılmasıdır. Ardından bu bölgedeki kasları esnetip güçlendirecek egzersizler ve fizik tedavi önerilir. Ağrıların önlenmesi içinde kısa süre ağrı kesici ilaçlar verilebilir. Tüm bunların yeterli olmadığı durumda ise cerrahi müdahale gerekebilir.
Sıcak uygulama, eklem tedavisi için en önemli seçeneklerden biridir. Sıcak tedavisinin özellikle ağrılı kas spazmlarında ve kronik eklem ağrılarında kullanılması gerekmektedir.
Bu durumun iki nedeni vardır. Biri bel fıtığı diğeri de siyatiktir. Bel fıtığı belde oluşan sorundan kaynaklanır. Siyatik ise sinirlerde gerilme, sıkışma veya hasar sonucunda oluşur.
Kalça eklemlerinin yapısındaki kıkırdak dokuda kayıp meydana gelmesiyle birlikte, başlangıç aşamasında kalça hareketlerinde ağrı, tutukluk ve topallama meydana gelmektedir. Genellikle hasta şikayetleri, kasık bölgesinden başlayarak dize vuran ağrılar oluşması şeklindedir.
Beş sinir kökü bir araya gelerek sağ ve sol siyatik sinirini oluşturur. Vücudun her iki tarafında da birer siyatik siniri, kalçadan ve bir bacaktan aşağı doğru geçerek dizin hemen altında son bulur.
Yoga ve pilates gibi bazı egzersiz programları siyatik tedavisinde önerilir. Esneme hareketleri, hastanın rahatlamasına ve sinir kökü sıkışmalarının azalmasına yardımcı olur. Düzenli egzersiz yapmak vücudun endorfin salgılamasını sağlar; salgılanan endorfin de ağrı kesici görevi görür.
Siyatik ağrısına sıcak iyi gelir mi? Sıcak uygulama özellikle bacaklardaki kas sertliği/spazm durumlarında geçici bir rahatlama sağlayabilmektedir. Fakat siyatik sinir sıkışmasında kalıcı bir çözüm değildir.
Diz altına koyulan yastık bel ağrısının hafiflemesini sağlar. Cenin pozisyonunda yatmak: Bel ve boyun sağlığı için en ideal yatış pozisyonu yan yatış pozisyonudur. Bu pozisyonda iken belin basıncını azaltmak amacıyla dizlerin arasına yastık koyulabilir ve bacaklar karına doğru çekilebilir.
Siyatik ağrısında en etkili egzersiz piriformis kasını germe hareketidir. Bunun için sırt üstü uzanın hangi bacağınız ağrılıysa onu karşı ayağın dizinizin üzerine çapraz bir şekilde koyun ve ardından diğer dizinizi kendinize doğru çekin kalçanızın gerildiğini hissedin, birkaç saniye bekleyin ve yavaşça indirin.
Söz konusu ağrılar genellikle çok önemsenmez ve çoğunlukla kendiliğinden geçer. Fakat bu bel ve bacak ağrılarının altında bel fıtığı ya da siyatik gibi nedenler yatıyor olabilir. Bu yüzden teşhis ve tedavi için bir doktor kontrolü gereklidir.
Klasik bulgusu eklem ağrısıdır. Kalça inflamatuar artriti kasıkta ve uyluğun yan kısmında sertlik, ağrı ile karakterizedir. Ağrı genellikle sabahları kötüleşir ve gün içerisinde aktiviteyle azalır. Ağrı hareketleri sınırlar ve yürüyüşü zorlaştırır.
İltihaplanma ağrı, kızarıklık, şişlik ve sıcaklık artışı gibi belirtilerle kendini gösterir. Bununla birlikte, bazı durumlarda iltihaplanma süreci kontrolsüz hale gelebilir ve kronik rahatsızlıklara yol açabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri