Elma Granny Smith, hafif ekşi tadı ve yeşil rengi ile bilinen lezzetli bir elma çeşididir. Sulu ve sert yapısı ile öne çıkan Granny Smith elma, ferahlatıcı bir tada sahiptir. Taze şekilde yenilebileceği gibi farklı tariflere de eklenebilir. Elma Granny Smith, özellikle tatlı çeşitlerinde sıklıkla kullanılır.
Yeşil elma C vitamini ve demir mineralini bünyesinde barındıran bir meyvedir. Düzenli tüketildiğinde demir eksikliğini önlemeye yardımcı olurken aynı zamanda tedavi sürecini destekler. Yeşil elma hafif yaşam idealinde destekleyici bir meyvedir.
Yeşil elmanın tadı ekşidir ve kabuğunun kalın olması onları daha gevrek yapar. Kırmızı elmalar ise tatlı, sulu ve ince kabukludur. Tatlılığından dolayı insanlar genelde yeşil elma yerine kırmızı elmaları tercih eder. Her iki elma türü de sağlıklı vitamin ve minerallerle doludur.
Bu gün dünyadaki elma çeşitlerinin sayısı 6500 açmaktadır. Türkiye'de ise kayıtlı 460 elma çeşidi bulunmaktadır.Bunlar arasında kalite, verim yönünden yüksek ve ticari anlamda yetiştiriciliği yapılanların sayısı çok azdır.
Elma Granny Smith, hafif ekşi tadı ve yeşil rengi ile bilinen lezzetli bir elma çeşididir. Sulu ve sert yapısı ile öne çıkan Granny Smith elma, ferahlatıcı bir tada sahiptir. Taze şekilde yenilebileceği gibi farklı tariflere de eklenebilir. Elma Granny Smith, özellikle tatlı çeşitlerinde sıklıkla kullanılır.
İlgili 33 soru bulundu
Ülkemizde elma yetiştiriciliği ile öne çıkan ilimiz Isparta ilidir. Elma Türkiye'de Isparta dışında Akdeniz kuşağında bulunan bütün illerimizde yetiştirilebilir. Ayrıca Ege Bölgesi ile Batı ve Doğu Marmara bölgelerinde de elma yetiştiriciliği yaygındır.
Yeşil elma doğal bir antioksidan zenginidir.
GALA: Meyve eti sarımsı, sulu ve serttir. Sürekli yüksek miktarda ürün elde edilir, seyreltme ile meyve niteliği artar.Kendine verimli olup iyi bir tozlayıcıdır. Erkenci bölgelerde temmuzun ortasından sonuna doğru diğer bölgelerde ise ağustos ayı ortalarına kadar hasat yapılabilir.Anaçları, M9, M26, M7, MM106dır.
Golden delicious elması, kışlık elma çeşididir. Meyvesi orta iri, yuvarlak koniktir. Sapı çok uzundur. Kabuğu donuk sarı-yeşil, çok paslı ve seyrek beneklidir.
Elma çözünen ve çözünmeyen lif bakımında zengin bir içeriğine sahip olduğu için tok tutar, iştahı keser, bağırsakları çalıştırır, bağırsak sağlığını destekler ve kabızlığı önler. Bağırsak sağlığını koruması bağışıklık sistemini de desteklemektedir.
K vitamini içeriği zengin olan yeşil elma, kanın pıhtılaşmasını yardımcı olur. Cilt hücrelerinin serbest radikallerden uzak kalmasına destek olan yeşil elma, çok önemli bir C vitamini kaynağıdır. A vitamini içeriği de zengin olan yeşil elma, görmeyi kolaylaştırır. Yeşil elma, yaşlanmanın gecikmesine imkan tanır.
Serinin üç romanı Kan Konuşmaz, Yeşil Elmalar (ve içinde Yaşamak Hakkı) ve Yaşamak Güzel Şey Be Kardeşim, Nâzım Hikmet'in çeşitli dönemlerdeki roman çalışmalarını oluşturuyor. Bunlardan özellikle sonuncusunda, otobiyografik yanlar da kendini gösteriyor.
Fuji elma fidanın meyvesi orta irilikte olup kabuk sarı zemin üzerine mat kırmızı renktedir. Orta dönem de çiçek açar. Meyve eti sulu, sert, lezzetli ve gevrektir. Soğuk hava tesislerin de 7-8 ay süre ile muhafaza edilebilen yeme kalitesi mükemmel ticari değeri yüksek bir çeşittir.
Elma sonbahar meyvesi olduğu için hasat zamanı da genel olarak sonbahar aylarında yapılmaktadır. Sonbahar mevsiminde Eylül ve Ekim aylarında hasat edilen elma Ekim, Kasım aylarında tüm market, manav ve tezgahlarda taze bir şekilde bulmak mümkündür.
Starking Elma Amerika merkezli eski bir çeşit olmasına karşın, ülkemizde en fazla yetiştirilen çeşitler arasında yer almaktadır. Starking Elma çeşidinin ağacı orta kuvvetli ve yarı dik gelişir. Arzulanan ürün kalitesinin alınması için tozlayıcı kullanılmalı ve yeterli miktarda meyve seyreltmesi yapılmalıdır.
Erkenci bölgelerde elma hasadı temmuz ortasından bu ayın sonuna kadar yapılabilir. Diğer bölgelerde ise ağustos sonu ve sonbahar başlangıcında hasat yapılır. Ancak genellikle elma meyvesi eylül sonunda olgunlaşır ve tam lezzetine ulaşır. Sonbahar meyvesi olarak tüketilen elmayı yaz ve kış reyonlarda görmek mümkündür.
Pink Lady Elma çeşidi Avustralya orijinli, ağaçları yarı dik ve kuvvetli gelişen çok verimi iyi olan bir çeşittir.Bodur ve yarı bodur anaçlar üzerimde gelişimi iyidir.
Tozlayıcıları Golden Delicious olup, eylül ayı sonunda hasat edilir. Anaçları, M9, M26, M7, MM106 dır. Ağacı orta kuvvette olup, yarı dik-dik gelişir, çok verimlidir. Eylül ortasında toplanır.
Yeşil elma göbek yağlarının yakılmasına yardımcı olan bir elma çeşididir ve aynı zamanda uzun süre tokluk sağlar. Yeşil elma en çok vücudun absorbe ettiği yağın azaltılmasına yardımcı olur ve bundan dolayı diyette olanların günde en az 1 en fazla da 3 tane tüketmesi önerilir.
Yalnızca 80 kalori olan bir adet yeşil elma içeriğinde bol miktarda karbonhidrat ve amino asit bulundurması sebebiyle oldukça enerji veren bir meyve olarak tercih ediliyor. Sağlıklı bir biçimde kilo vermek istiyorsanız her gün aç karnına yeşil elma tüketerek hem tok hem de enerjik kalabilirsiniz.
Gün içinde herhangi bir öğünden sonra yenebilir. İsterseniz sabah kahvaltısından, isterseniz öğle yemeğinden, isterseniz akşam yemeğinden sonra yiyin, fark etmiyor. Elmanın içinde bir çeşit protein olan 'pektin' maddesi bulunuyor. Bu madde hazmı ve sindirimi kolaylaştırıp, ürik asidi düşürüyor.”
Dünyanın en büyük elma dikim alanına ve üretimine sahip olan Çin'in 2019/20 üretim sezonunda üretimi bir önceki sezona göre %29 artarak 42,4 milyon ton olmuştur. 2020/21 sezonunda ülkelere göre elma üretiminin ise Çin'de 40 milyon ton, AB'de yaklaşık 12 milyon ton, ABD'de yaklaşık 5 milyon ton olarak öngörülmektedir.
Gül ailesinden gelmekte olan elmanın eski Türkçede bilinen adı “alma” dır.
Albinizm, canlılara renk veren melanin pigmentinin üretimini kısmen veya tamamen engelleyen, genetik değişimlerin sonucu olarak ortaya çıkan bir durum.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri