Genellikle 7-14 günde çift koltuk değneğinden, dirsek destekli tek koltuk değneği ile yürümeye geçilir. 3 Veya 4 hafta dolunca desteksiz yürüme önerilir. Kalça protezi yapılan hastaların herhangi bir gıda sınırlaması yoktur. Banyo yapmak; ameliyat bölgesi korunmak kaydı ile, yürümeye başlama ile mümkündür.
Genç hastalar için ise ameliyat sonrasında ilk 3 hafta boyunca yakın bakıma ihtiyaç duyulmaktadır. Kalça protezi uygulaması sonrasında 3 ay sonra hastalar normal günlük yaşamlarına tamamen dönebilmektedir. total kalça protezi uygulanan hastalar ise ağır iş gücü gerektiren işlerde çalışamamaktadır.
Ameliyattan sonra 3 - 4 saat sonra yemek verilir. İlk gün istirahat edilir. Genellikle 3 gün hastanede kalınır.
Kalça protezi ameliyatından sonra ilk gün koltuk değneği yada wolker yürüteç ile yürümeye başlanılabilir. Düzgün ve desteksiz yürüme 4. Haftadan sonra başlamalıdır.
Genellikle 6. haftada tüm kalça fonksiyonları geri döner. Kalçada şişlik ve protezin varlığını hastalar 3-6 ay hissedebilirlerse de, yürüme ilk haftadan sonra ağrısızdır. Hastalar 3-6 ay içinde protez varlığını tamamen unutmaktadırlar.
İlgili 26 soru bulundu
Protez ameliyatlarının tamamen iyileşmesi için ise yaklaşık 6-12 aylık bir sürenin geçmesi gerekmektedir. Kalça kırığı ne kadar sürede iyileşir? Kalça kırığı, kırık kemiklerin kaynaması ortalama sekiz haftalık bir zaman dilimi içinde gerçekleşmektedir.
Doğru şekilde uygulanan kalça protezi sonrasında hastaların yüzde 90-95'i protezlerini 15 yıl süre boyunca sorunsuz kullanabilirler. Bu süre 20 yıla geldiğinde yüzde 80'lere inebilir. Gevşeme olması durumunda mevcut protezlerin çıkarılarak yenilerinin uygulanması yani kişinin yeniden ameliyat olması gerekir.
Belirli uyku pozisyonlarından kaçınmanız veya yatarken bacaklarınızın arasına yastık koymanız gerekebilmektedir (Resim 5). Kalça protezi ameliyatından sonra en iyi yatış pozisyonu genellikle bacaklarınızın arasında bir yastıkla sırt üstü yatmaktır.
Kalça protezi ameliyatı sonrası hastalar genellikle 4-5 gün içerisinde taburcu edilir. Hasta ameliyattan çıktıktan sonra aynı gün içerisinde birkaç adım atabilir. Ameliyattan sonraki ilk 5 gün boyunca da hastanın yürümesi önemlidir.
Ayrıca çift taraf kalça protezi iyi durum 19+19 %38 dir. Ötv siz araç için ayaklarınızda kısıtlılık varsa dr. değerlendirmesi sonucu rapor alırsınız. Kalça protezi ile araç için ötv alanda var alamayanda.
Kalça protezi özel bir maddeden yapılmaktadır ve günümüzde uygulanan protezlerin insan dokusuna herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Kalça protezi ameliyatı öncesinde gerekli tetkikler uygulanmalı, hastanın genel sağlık durumu gözetilmeli ve tecrübeli cerrahların tercih edilmesi gerekmektedir.
Kalça protezi ameliyatı; bilhassa gelişimsel ''kalça displazisi'' adı verilen kalça çıkığı veya ''avasküler nekroz'' adı verilen femur başının kanlanması gibi durumlarda 20-40 yaş grubundaki kişiler için kesin çözümler sunmasıyla bilinen bir ameliyattır.
Protez Ameliyatı Sonrası Topallama Normal mi? Kalça protezi ameliyatı sonrası topallama oldukça yaygın bir durumdur. Bu durumun nedeni, ameliyat sonrası kalça kaslarının zayıflaması ve protezin yeni olmasıdır. Topallama genellikle ameliyattan hemen sonra başlar ve iyileşme süreci boyunca azalır.
Kırık ve ameliyatlardan sonra, gerek travmanın etkisiyle gerekse uzun bir süre hareketsizliğe bağlı olarak gelişen, toplar damar tembelliğine bağlı olarak ayak veya bacaklarda ödem ve şişme görülür. Bu durum ayakta kalındığında daha da artar. Bunun önlenmesi için, bandaj uygulamaları yapılır.
Ameliyat bitiminde giydirilen varis çorapları 6 hafta boyunca giyilmelidir. Ameliyat sonrası odanızdaki yatağınıza alındıktan sonra nefes egzersizine başlayın. Yatak içinde ayak bileklerinizi ileri geri hareket ettirerek bacak kaslarınızın çalışmasını sağlayabilirsiniz.
Kalça protezin doğal aşınması ve yıpranması genellikle ağrı veya rahatsızlığa neden olmaz. Ancak protezde gevşeme başladıktan sonra şikâyetlere sebep olur.
Protez cerrahisi , eklem içindeki hasarın son aşamaya gelmesi sonucunda bozulan eklemin çıkarılarak, yerine aynı işlevi görecek yapay-metal eklem / implant (platin) yerleştirme işlemidir.
Uluslararası yayınlarda ilk kalça protezi ameliyatı (primer) olanlar için kalça protez çıkığı oranlarının %0.2 ile %10 arasında değiştiği bidirilmiştir. Herhangi bir nedenle ikincil bir kalça protezi ameliyatında ise kalça protezi çıkığı ile karşılaşılma oranları %28'lere kadar çıkabildiği gösterilmiştir.
Sindirim sisteminin kendi salgıları da gaita atılır ve ilk gaz-gaita çıkışı biriken salgıların dışarı atılması demektir. Hareket eden vücutta ödem (sıvının damar dışına kaçışına bağlı doku şişliği) daha çabuk atılır. Bu nedenle de ameliyat sonrasında ilk fırsatta hastaların yürütülmesi önemlidir.
Kalça protezi ameliyatı sonrası hastaların iyileşmesi açısından önemli olan 6 haftalık bir süreç vardır. Bu 6 haftalık süreç içerisinde hasta kendine çok dikkat etmelidir. Bu süreç tamamlandıktan sonra hasta artık tam anlamı ile kendi işlerini yapmaya başlayabilir.
Normalde ortalama 7-10 gün antiembolik çorap kullanmaya devam etmenizi öneririz.
Kalça Protezi Ameliyatı Sigorta şirketleri ve SGK kapsamında mıdır? Cevap: Evet. Sigorta şirketleri bu ameliyatı karşılar ama SGK protez ameliyatlarını 55 yaş üzeri kişiler için karşılamaktadır.
Kalça protezi ameliyatından sonra hastaların sandalyede namaz kılması önerilmektedir. Kalça protezi ameliyatından sonra il 6 ay alaturka tuvalete izin verilmemektedir. Bacak bacak üstüne atma 2 ay önerilmemektedir.
Kalça protez materyallerini de 4.000 TL civarında ödemektedir. Bu rakam SGK ile protez markaları arasında protokolle tespit edilmektedir. Özel hastaneler SGK tarafından sınıflandırılarak ek ücret alabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri