Tüm yumuşak doku yaralanmalarında olduğu gibi kalça eklemi bursiti tedavisinde istirahat ve buz uygulaması yer alır. Kişi 2 saatten daha sık aralıklarla olabildiğince fazla seanslarda 20 dakikalık buz uygulaması yapmalıdır. Kişinin fazla kilosu varsa kilo vermesi gerekir.
İstirahatle birlikte genellikle birkaç hafta içinde iyileşme görülmektedir. Erken dönemde buz kompresi uygulamak da ağrıları hafifletmeye ve şişlikleri azaltmaya yardımcı olmaktadır.
İstirahat, aktivite modifikasyonu, buz uygulaması, ağrı kesiciler veya antiinflamatuar ilaçlar gibi semptomları hafifletmek için evde tedavi yöntemleri kullanılabilir. Fizik tedavi, kasları güçlendirme egzersizleri ve esneme hareketleri bursitin iyileşmesine yardımcı olabilir.
Eğer üzerine baskı yapmaktan sakınırsanız, genellikle birkaç hafta içinde kendi kendine geçer.
Gün iki kez 10-15 dakika boyunca ağrılı alanı buz uygulanabilir. İlaç: Ağrı devam ederse, steroid olmayan anti-inflamatuar ilaçlar (NSAİİ), genellikle aspirin, ibuprofen veya naproksen gibi ilaçlar gerekebilir. NSAİİ, topikal (cilde uygulanan) formları mevcuttur ve ağrı ve inflamasyonu azaltabilir.
İlgili 24 soru bulundu
Bursit ve tendinit uzun süren rahatsızlıklar oldukları için donuk omuz gibi eklem kısıtlılıkları gelişebilir. Bu durumlarda da fizik tedavi gerekir. Sıcak/soğuk uygulaması, masaj ve kişiye özel akıllı egzersiz programları ile oldukça iyi sonuçlar alınmaktadır.
Bursit genellikle omuz, diz, kalça eklemlerinde görülen bir enfeksiyon hastalığıdır. Eklemden gelen ve kimi zaman çevreye de yayılabilen ağrı ile karakterizedir. Tendon ile kemikler arasındaki içi sıvı dolu bursa dokularının enfeksiyonudur. Bursa adı verilen bu doku tendon ve kemikler arasında bir tampon görevi görür.
Kalça iltihabında, genellikle medikal tedavi yapılarak belirtilerin rahatlaması hedeflenir. Cerrahi dışı tedavilerde ilk olarak güçlü antiinflamatuar ve steroidler içeren iltihap giderici ilaçlar kullanılır. Ek olarak eklemin hareket açıklığını arttırmak için fizik tedavi yapılır.
– Bursit eklemlerde keselik iltihap şeklinde görülen bir hastalıktır. EKLEM AĞRILARINA HANGİ BÖLÜM BAKAR? Eklem ağrısı yaşayan kişiler öncelikle ortopedi bölümünden randevu alarak muayene olmalıdır.
Trokanterik bursit tedavisinde ağrı ve ödemi azaltmak, hareketleri normale getirmek amaçlanır. İstirahat (ağrıyı arttıran aktivitelerden kaçınmak), soğuk uygulama, kalça esneklik ve güçlendirme egzersizleri ilk basamak yaklaşımlardır. Ekleme binen yükü azaltmak için baston, kanadyen gibi yardımcı cihazlar önerilebilir.
Dizlerin yere veya başka bir yüzeye sürekli ya da sert şekilde teması sonrası o bölgede travma oluşması ile birlikte prepatellar bursit ortaya çıkabiliyor. Bu rahatsızlık, diz kapağının önündeki bursa kesesi iltihaplandığında oluşuyor.
Tendinit Hastalığının Tedavisi
Sıcak ya da soğuk kompres uygulamak da iltihabı azaltmada faydalıdır. İbuprofen ve aspirin gibi ilaçlar ağrının ve iltihabın azaltılmasında rol oynar.
Eğer sinoviyal membran herhangi bir nedenle zedelenirse bursit oluşur. Zedelenmeye bağlı reaksiyon sonucu membran kalınlaşır ve içindeki sıvı miktarı artar. Düzgün sınırlı şişlik ve ağrı yapabilir. Bursit, bursanın zedelenmesi veya iltihabı anlamına gelir.
Trokanterik Bursit Ameliyatı
Güncel olarak trokanterik bursitin tedavisi kapalı ameliyat ile yani artroskopik olarak yapılır. Kamera ile bursit tespit edilip, bozulmuş olan bursa dokusu çıkarılır. Eklem ile ilgili bir işlem yapılmadığından ameliyat sonrası hasta 1-2 hafta içinde günlük aktivitelerine geri döner.
İliopsoas bursa, kalça eklemi anteriorunda iliopsoas kası posteriorunda yerleşen normal anatomik bir yapıdır. İliopsoas bursanın enflamasyonu sonucu sıvı toplanmasıyla birlikte oluşan distansiyon neticesinde meydana gelen patoloji iliopsoas bursiti olarak adlandırılır.
Uygun bir şekilde tedavi edilmeyen tendinit, ameliyat gerektirebilecek çok daha ciddi bir durum olan tendonu yırtılma riskini artırabilir. Tendon tahrişi birkaç hafta veya aylarca devam ederse, tendinoz olarak bilinen bir durum gelişebilir.
KALÇA AĞRISI İÇİN HANGİ BÖLÜME/DOKTORA GİDİLİR? Kalça ağrısı iki haftadan uzun sürüyorsa doktora görünmenizde fayda vardır. Bunun için hastanelerin Ortopedi ve Travmatoloji ile Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon polikliniklerine başvurmaları gerekir.
Kalçanın yan kısmındaki kemik çıkıntı üzerinde ağrı şikayetine neden olan trokanterik bursit direkt travma sonrası oluşabileceği gibi, uzun süreli yürüme, özellikle (trekking tarzı) dağ-tepe yürüyüşleri sonrasında veya çok fazla merdiven kullanımı sonrasında sıklıkla ortaya çıkar.
Tendinit ve Bursitin Nedenleri:
Hatalı ayakkabı seçimi ve ayağın ayakkabının içinde rahat olmaması da kişilerde bu rahatsızlığın oluşmasında etkendir. Özellikle yaş almayla birlikte özellikle kalçalarda bu rahatsızlıkların artışı da görülmektedir.
Bursitler: Kas ve tendonları koruyan içi sıvı dolu yastıkçıların zorlanması, aşırı kullanımı sonucu inflamasyon gelişebilir ve kalça ağrısına yol açabilir. Özellikle kalça yan tarafında çıkıntılı kemik üzerindeki bursanın inflamasyonu (trokanterik bursit) ile kalçada ağrı olması oldukça sık rastlanan bir durumdur.
Klasik bulgusu eklem ağrısıdır. Kalça inflamatuar artriti kasıkta ve uyluğun yan kısmında sertlik, ağrı ile karakterizedir. Ağrı genellikle sabahları kötüleşir ve gün içerisinde aktiviteyle azalır. Ağrı hareketleri sınırlar ve yürüyüşü zorlaştırır.
Tedavide ana yöntem, uzun ve ince bir iğne ile bu bölgeye, doğru açı ile yaklaşıp trokanter bursa içine kortikosteroid ( kortizon ) vermektir. Bunun yanı sıra, antienflamatuar ilaçlar, bacağı yana doğru açarak yapılan germe egzersizleri, kilo vermek tavsiye edilir.
Kalçanın sağ bölgesinde yaşanan sağ kalça ağrısının en yaygın nedeni tendinit, kireçlenme, yaralanma, iltihaplanma, yaşlılık ve obezitedir. Kalça bursiti de sağ kalça ağrısına neden olan bir başka sebeptir.
Kalçada ağrılarında en sık görülen ağrı sebebi kireçlenmedir. Kireçlenme, doğuştan gelen kalçada gelişim bozukluğu, artritler yani iltihaplı romatizmal hastalıklar ve geçirilmiş travmalar ya da kırıklar sonucu oluşabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri