Belleğe genellikle Random Access Memory (rastgele erişimli bellek) ifadesinin kısaltması olan RAM adı verilir. Bu ad bellekte bir konuma rastgele ve hızlı bir şekilde erişebildiğimiz için verilmiştir. RAM'de sadece işlemcide çalışan program parçaları tutulur ve elektrik kesildiği anda RAM'deki bilgiler silinir.
Bellek, yürütücü bir program tarafından en sık erişilen veri ve talimatları tutmak için kullanılır. RAM ise, ana kart üzerine yerleştirilmiş kalıcı belleği ve tüketicinin tahsis edilmiş yuvalara veya ek yerlerine takabileceği bellek modüllerini içerme eğilimindedir.
İşlemci önbelleği, CPU'nun hafızadaki verilere ulaşma süresini azaltan bir donanımdır. Ana belleğe(RAM) kıyasla küçük, hızlı ve işlemci çekirdeğine yakındır. Sık kullanılan veriler ya da en güncel veriler işlemci önbelleğinde saklanır.
RAM, "Random Access Memory" (Rastgele Erişimli Bellek) kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. RAM bilgilerin geçici olarak depolandığı bir hafıza türüdür. Bilgisayarlar genellikle o an üzerinde çalıştıkları programlar ve işlemlerle ilgili bilgileri RAM denen bu hafıza parçasında tutarlar.
RAM (Random Access Memory - Rastgele Erişimli Bellek), bilgisayarlardaki veriler için hızlı erişim ve geçici veri depolama sağlamaktadır.
İlgili 15 soru bulundu
RAM geçici hafıza birimidir. ROM ise kalıcı hafıza birimidir. Cihazınızı kapattığınızda RAM'deki veriler silinir ancak ROM'daki veriler silinmez. RAM çok hızlı çalışırken ROM nispeten daha yavaştır.
32 GB RAM'e sahip olmamak, çoklu görev oturumları için mutlaka bir sorun olmayacaktır ve şüphesiz, takılma veya çökmelerden kaçınarak, nihai tüketim zirveleri için iyi bir bellek marjını garanti eder.
Bence 4 ila 6 yıl daha yetecektir.
1. RAM : Alacağınız bilgisayarın günümüz program ve uygulamalarını rahatlıkla kaldırması için en az 8GB RAM (bellek) ihtiyacı vardır, bu sayının elbette üstüne çıkabilirsiniz, ama kesinlikle 8GB altında bir rakam olmamalıdır.
RAM'in yetersiz olduğu durumlarda ise istenilen işlem ya çok yavaş olur ya da hiç yerine getirilemez. İhtiyaç duyulan bütün bilgileri geçici olarak saklayan RAM bellekte, bilgisayar veya diğer cihazlar kapatıldığında lazım olan enerji kesildiği için bütün bilgiler kaybolur.
Günlük kullanım için 4 GB RAM miktarı bile fazla olabilir. Ancak video düzenleme gibi daha ağır işlemler için bilgisayar almak isteyen kullanıcıların en az 8 GB RAM tercih etmeleri gerekmektedir. Bilgisayarı kullanım şeklinize göre RAM miktarını uzun vadede artırıp azaltabilirsiniz.
RAM Ne İşe Yarar? Yukarıda da değindiğimiz gibi RAM'in asıl görevi bilgisayar sistemlerinin daha hızlı çalışmasını sağlamaktır. Direkt olarak RAM üzerine gelen veriler, bu süzgeçten geçerek ana belleğe ulaştırılır. Bu nedenle RAM ne kadar güçlü ise bilgisayar sistemi de o kadar hızlı olacaktır.
Bilgisayar çalışır ancak sistem açılmaz, hata verir bellek yok diye. RAM olması gerekiyor.
16GB: "Power User" olarak adlandırılan bilgisayar kullanıcıları için önerilebilecek en iyi RAMmiktarı, tabii ki 16GB olacaktır. 16GB RAM'e sahip bir bilgisayarla her türlü video düzenleme işleminizi rahatça yapabilir, pek çok oyunu zorlanmadan oynayabilirsiniz.
Günümüzde masaüstü bilgisayarlarda kullanılan anakartlar genel olarak en yüksek 32 GB RAM kapasitesini desteklemekteler.
Örneğin sisteminizde bulunan 4GB RAM'e ekstra 8GB RAM ekleyebilirsiniz. Üstelik Dual Channel dediğimiz çoklu RAM'i devreye aldığınızda, bu iki RAM ayrı ayrı 4GB olarak çalışacaktır. Kalan 4GB ise tek bir RAM olarak çalışır.
Anakartınız 64GB'a kadar RAM destekliyor. 8 + 16 da takabilirsiniz, 8 + 8 de takabilirsiniz.
8GB RAM ile piyasaya çıkmış çoğu oyunu sorunsuz oynayabileceksiniz. Ancak bazı oyunları en yüksek kalitede oynayamayabilirsiniz ve diğer uygulamaları kapatmanız gerekebilir. Cyberpunk 2077, Fortnite, Apex Legends, Rainbow 6 Seige (R6) ve World of Warcraft Shadowlands gibi oyunlar 8GB RAM ile oynanabilir.
Ortalama bir kullanıcının 32 GB'lık RAM modülüne ihtiyacı olan tek gerçek nedeni, gelecekteki sistem güncellemesinden yırtmaktır. O yüzden 8 ve 16 modüller bizi önümüzdeki 2-3 yıl için iyi götürecektir.
GTA 5 Sistem Gereksinimleri
İşlemci: Intel Core i5 3470 / AMD X8 FX-8350. Bellek: 8 GB RAM. Ekran Kartı : NVIDIA GTX 660 2GB / AMD HD7870 2GB. Depolama: 72 GB kullanılabilir alan.
Bilgisayarınıza GTA 5 yüklemek için diskinizde 72 GB boş alan olmalıdır. Ayrıca GTA V'in ihtiyaç duyduğu minimum RAM miktarı 4 GB iken, oyunu akıcı ve yüksek FPS ile oynamak için 8 GB RAM önerilmektedir.
En iyi RAM markaları arasında Corsair, Kingston, G.Skill, Crucial, ADATA, HyperX gibi isimleri sayabiliriz. Corsair, yüksek hızlı ve düşük gecikme süreli RAM modülleri ile tanınır. Ayrıca, uzun ömürlü ve yüksek performanslı ürünleriyle bilinirler. Kingston ise uygun fiyatlı ve yüksek kaliteli RAM modülleri sunar.
Orta seviyede 8GB standart olmalı. Bu da, iyi bir bilgisayarın 16GB RAM ile gelmesi gerektiğini gösteriyor. Bir dizüstü bilgisayar önümüzdeki yıllar için bir yatırımdır ve çok fazla RAM'e sahip olmamak, gerçekten yolda zarar vermeye başlayacaktır.
32 GB yeterli, en fazla ise 64 GB olmalı
16 GB bellek çoğunlukla yeterli olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri