Bazen de diğer bölgelerdeki ağrı kalça ağrısı olarak kendini hissettirir. Buna 'yansıyan ağrı' denir. Kalça ağrısı, kalçadan bacağa vuran ağrı şeklindeyse hareket kısıtlılığı yaratabilir. Merdiven inip çıkarken, oturup kalkarken, spor yaparken bu ağrı daya yoğun olarak hissedilebilir ve daha çok acı verebilir.
Dolayısı ile sağ ve sol kalçadan bacağa vuran ağrı genelde sinir yolu boyunca ilerleyen ağrı anlamına gelen siyatik kaynaklıdır. Siyatik sinir, kalçalar boyunca ve her bacaktan aşağı doğru hareket eder. Daha çok fıtıklaşmış bir disk veya aşırı kemik büyümesinin sinirin bir kısmına baskı uyguladığında oluşur.
Kalça Ağrısı Neden Olur? Kalça ağrısı kalça ekleminin kendisinden, komşu dokulardan, iç organlardan ve bel bölgesinden kaynaklanabilir. Ağrı kalçanın önünde, arkasında, kasıkta ve dış tarafında hissedilebilir. Bazen dize kadar yayılan ağrılar da olabilir.
Bel ve kalça ağrısı için hangi doktora gidilir? Bel ve kalça ağrıları ile Ortopedi ve Travmatoloji ve Fizik Tedavi doktorlarının ilgi alanına giren konulardır. Bel kaynaklı, kalça ve bacağa yayılan ağrılar beyin ve sinir cerrahisi uzmanları tarafından da değerlendirilebilir.
Kalça ağrısının bulunduğu bölgeye buz kompresi uygulamak ağrıyı durdurmada etkili olabilir. 2-3 saatte bir 10-15 dakikalık buz uygulaması ağrıyı hafifletebilir. Ağrının olduğu bölgeye masaj yapılması da oldukça etkilidir. Eller yardımıyla dizden başlayarak kalçaya doğru yapılan masaj kasların rahatlamasını sağlar.
İlgili 43 soru bulundu
Kalçada Ağrı Neyin Belirtisidir? Kalçada ağrı, sadece o bölgeyi zorladığınız için oluşabilir. Bununla birlikte bir kemik veya eklem hastalığı veya travmasına bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Kireçlenme, doğuştan gelen kalçada gelişim bozukluğu, artritler yani iltihaplı romatizmal hastalıklar da ağrının nedeni olabilir.
Kalça kemiğinde oluşan ağrıların ve incinmesinin birçok nedeni olabilmektedir. Kireçlenme, yaşlılıkta zorlanma durumu, iltihaplanma vb. durumlarda ağrılar görülebilmektedir. Kalça kemiğinin belirtileri; kalçanın çok fazla zorlanması durumundan sonra görülmektedir.
İlaçlar: Kalça ağrılarında ağrının azaltılması için ilaçlar kullanılabilir. Bu amaçla ağrı kesici/antiromatizmal ilaçlar, kas gevşeticiler, yardımcı (adjuvan) ilaçlar, zayıf opioidler kullanılabilir. 2. İstirahat: Bir diğer tedavi metodu istirahattir.
Bacağa yayılan ağrı “siyatik” olarak bilinir. Siyatik genelde bel fıtığına bağlı bir belirtidir. Siyatik, aynı adlı siniri oluşturan bir veya birkaç sinir üzerindeki baskı, kalçadan bacağa ve bazen ayağa kadar inen ağrı, yanma, karıncalanma ve uyuşukluğa neden olabilir.
Ancak, siyatik ağrısı her iki bacakta da hissedilebilir. Siyatik sinirin köken aldığı bel bölgesindeki sorunlar genellikle her iki bacağı da etkiler. Ağrı, bel bölgesinden başlayarak kalça, uyluk, diz ve ayak bileği boyunca yayılabilir.
Esneme hareketleri, düzenli egzersiz yapmak, yoga ve pilates, Sıcak kompres uygulamaları, Ağır kaldırmamak, uzun süre oturmamak, arada bir kalkıp hareket etmek ve ağrıya neden olabilecek aktivitelerden uzak durmak, Akupunktur ve masaj terapisi.
Kalça kireçlenmesi yaşayanlar genellikle, kasık bölgesinden başlayan ve dize vuran ağrıdan şikâyet etmektedir. Bu sağlık sorunu ilerleyen dönemlerde günlük yapılan basit aktivitelerde dahi zorluk çekme ve ağrı olarak daha fazla hissedilmeye başlayabilmektedir.
Kalça iltihabında, genellikle medikal tedavi yapılarak belirtilerin rahatlaması hedeflenir. Cerrahi dışı tedavilerde ilk olarak güçlü antiinflamatuar ve steroidler içeren iltihap giderici ilaçlar kullanılır. Ek olarak eklemin hareket açıklığını arttırmak için fizik tedavi yapılır.
Kalçada sinir sıkışması ise bele kadar uzanan ağrı ile kendini belli eder. Buna karşın sıkışma beldeki son kemikle kuyruk sokumu kemiği arasında olursa, kalçadan bacak topuğuna kadar uyuşma ve ağrı gözlenir. Boyunda sinir sıkışması durumu ise ellere ve parmaklara yayılan karıncalanma ve uyuşma ile kendisini gösterir.
Yoga ve pilates gibi bazı egzersiz programları siyatik tedavisinde önerilir. Esneme hareketleri, hastanın rahatlamasına ve sinir kökü sıkışmalarının azalmasına yardımcı olur. Düzenli egzersiz yapmak vücudun endorfin salgılamasını sağlar; salgılanan endorfin de ağrı kesici görevi görür.
Bacağa vuran fıtık ağrısına en iyi çözüm fizik tedavidir. Fizik tedavinin yanı sıra ağrı kesici takviyesi ve egzersizler de uygulanmalıdır. Ancak doktor kontrolü olmadan hem ilaç kullanımı hem de egzersiz uygulamasından kaçınılmalıdır. Yanlış yapılan her hareket var olan durumu daha da kötüye götürebilir.
İstirahat yatakta yapılmalı sırt üstü yatılmalı aralıklarla yüzüstü yatarak kalçanın tam düzleşmesine yardımcı olunabilir. Ayakta kalma yine kalça eklemine yük bindireceğinden ayakta kalmaktan kaçınılmalıdır.
İskiatik ağrı, iskias olarak da bilinen bir durumdur. İskias, bel fıtığı gibi bir durumun sinir köklerine baskı yapması veya sinir köklerinin iltihaplanması sonucunda ortaya çıkar. İskiatik ağrı, bel bölgesinden başlayarak kalça, uyluk arka kısmı ve bacağın arkasına doğru yayılan bir ağrıdır.
Siyatik ağrısı, genellikle hafif şiddette başlar ve zaman geçtikçe şiddeti artar. Ağrı, tipik olarak bacak bölgesine yayılır. Kalça bölgesinden baldıra, diz altından bacağın yan ve ön kısmına ve son olarak topuğa doğru hissedilebilir.
Kalça ağrısı ağrı kesici ilaçlar ve kremlerle dindirilebilir. Ağrı streoid olmayan anti-inflamatuar ilaçlar, dinlenme ve hafif egzersizlerle geçmiyorsa daha farklı ilaç tedavileri ve fizik tedavi uygulanabilir. Bifosfonatlar kemik erimesi olması durumunda kullanılabilir.
Bu gibi ağrılar, herhangi bir tedavi istemeyen ve birkaç gün içinde kendi kendine geçen ağrılardır. Ancak uzun süre geçmeyen kalça ağrılarında mutlaka uzman hekime başvurulması gerekir, çünkü bu tip ağrıların kaynağının anlaşılması için çeşitli testlerin yapılması şarttır.
Kemik, kıkırdak ve eklemlerde aşınma, zedelenme, yıpranma veya hasara yol açan durumlar yürürken kalça ağrısı meydana getirebilir. Kırık, çatlak, düşme, trafik kazası, aşırı gerilme, darbe, yaralanma, sakatlanma, kemik erimesi, yaşlılık onlardan bazılarıdır.
Kalçada ağrılarında en sık görülen ağrı sebebi kireçlenmedir. Kireçlenme, doğuştan gelen kalçada gelişim bozukluğu, artritler yani iltihaplı romatizmal hastalıklar ve geçirilmiş travmalar ya da kırıklar sonucu oluşabilmektedir.
Squat egzersizleri kalça kaslarını güçlendiren en etkili egzersizler arasında yer alır. Ancak öncesinde ısınmayı ihmal etmeyin ve hareketi spor eğitmenlerinin yönergeleri doğrultusunda yapın. ÇOK ÖNEMLİ: Değerli okurlarım kalça ağrısı fazla kilo ile de doğrudan ilişkili olabilir.
Su içi egzersizleri ve kaplıca tedavileri de kalça kireçlenmesi için etkili tedavilerdir. Uygun durumlarda kalçaya ozon, hyaluronik asit, trombositten zengin plazma ve kortizon enjeksiyonları kullanılabilir. Ağır hastalık durumunda ise cerrahi tedavi yöntemleri uygulanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri