Bel ve kalça ağrıları ile Ortopedi ve Travmatoloji ve Fizik Tedavi doktorlarının ilgi alanına giren konulardır.
Bazen de diğer bölgelerdeki ağrı kalça ağrısı olarak kendini hissettirir. Buna 'yansıyan ağrı' denir. Kalça ağrısı, kalçadan bacağa vuran ağrı şeklindeyse hareket kısıtlılığı yaratabilir. Merdiven inip çıkarken, oturup kalkarken, spor yaparken bu ağrı daya yoğun olarak hissedilebilir ve daha çok acı verebilir.
Kalça ağrısının bulunduğu bölgeye buz kompresi uygulamak ağrıyı durdurmada etkili olabilir. 2-3 saatte bir 10-15 dakikalık buz uygulaması ağrıyı hafifletebilir. Ağrının olduğu bölgeye masaj yapılması da oldukça etkilidir. Eller yardımıyla dizden başlayarak kalçaya doğru yapılan masaj kasların rahatlamasını sağlar.
Siyatik ağrısı için hangi doktora gidilir? Siyatik sinir sıkışması omurga seviyesinde ise omurga cerrahisi uzmanı (ortopedi ve travmatoloji, nöroşirurji) tedavi sürecini yönetecektir. Kalça veya bacak seviyesindeki sinir sıkışmalarında da gene ortopedi ve travmatoloji uzmanına başvurmak gerekmektedir.
İlgili 16 soru bulundu
Kalçada sinir sıkışması ise bele kadar uzanan ağrı ile kendini belli eder. Buna karşın sıkışma beldeki son kemikle kuyruk sokumu kemiği arasında olursa, kalçadan bacak topuğuna kadar uyuşma ve ağrı gözlenir. Boyunda sinir sıkışması durumu ise ellere ve parmaklara yayılan karıncalanma ve uyuşma ile kendisini gösterir.
Fiziki muayenenin yanı sıra siyatik tanısı için bazı tetkitler mevcuttur. Hastalığının nedeninin öğrenilmesi için yaygın olarak röntgen, MR (manyetik rezonans) ve BT (bilgisayarlı tomografi) gibi görüntüleme yöntemleri uygulanır.
İstirahat yatakta yapılmalı sırt üstü yatılmalı aralıklarla yüzüstü yatarak kalçanın tam düzleşmesine yardımcı olunabilir. Ayakta kalma yine kalça eklemine yük bindireceğinden ayakta kalmaktan kaçınılmalıdır.
Öncelikle kalça ağrınıza bir kas veya tendon gerginliği, osteoartrit veya tendinit neden olabilir. Bu durumda genellikle asetaminofen gibi reçetesiz satılan bir ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir. Bununla birlikte, ibuprofen veya naproksen gibi nonsteroid antiinflamatuar bir ilaç da rahatlamanızı sağlar.
Kalça ağrısı her zaman ciddi bir sorunu işaret etmez. Bazı durumlarda uzun süre boyunca sabit şekilde oturmaya veya yapılan ters bir harekete bağlı olarak da kalça kemiği ağrısı ortaya çıkabilir. Bu nedenle ağrıların birçoğu herhangi bir tedavi gerektirmeksizin birkaç gün içinde kendiliğinden iyileşir.
Kalça kemiğinde oluşan ağrıların ve incinmesinin birçok nedeni olabilmektedir. Kireçlenme, yaşlılıkta zorlanma durumu, iltihaplanma vb. durumlarda ağrılar görülebilmektedir. Kalça kemiğinin belirtileri; kalçanın çok fazla zorlanması durumundan sonra görülmektedir.
Bacağa vuran ağrı nasıl tedavi edilir? Akut semptomları hafifletmek için güçlü ağrı kesiciler ve kas gevşetici ilaçlar reçete edilebilir veya lokal anestezik enjeksiyonlar kullanabilir. Zamanında ağrı tedavisi ağrının kronik hale gelmesini engeller. Ağrının nedenine göre spesifik tedaviler uygulanır.
Bel fıtığında da fıtıklaşan disk omurilik sinir kökünü sıkıştırarak belden kalçaya ve bacağa dağılan bir ağrıya neden olur. Bel fıtığı hastalarında kalça içinde, sanki delici bir cisimle oyuluyor diye tarif ettikleri bir ağrı görülür.
Kalça ekleminde oluşabilecek bir ağrı zamanla kişinin günlük yaşamında daha büyük sorun teşkil edebileceğinden dolayı dikkate alınmalıdır ve kişide iki hafta boyunca geçmeyen kalça ağrıları varsa bir ortopedi doktoruna muayene edilmesi tavsiye edilmektedir.
Kalça iltihabında, genellikle medikal tedavi yapılarak belirtilerin rahatlaması hedeflenir. Cerrahi dışı tedavilerde ilk olarak güçlü antiinflamatuar ve steroidler içeren iltihap giderici ilaçlar kullanılır. Ek olarak eklemin hareket açıklığını arttırmak için fizik tedavi yapılır.
Kemik, kıkırdak ve eklemlerde aşınma, zedelenme, yıpranma veya hasara yol açan durumlar yürürken kalça ağrısı meydana getirebilir. Kırık, çatlak, düşme, trafik kazası, aşırı gerilme, darbe, yaralanma, sakatlanma, kemik erimesi, yaşlılık onlardan bazılarıdır.
Kalça kireçlenmesi kendi kendine düzelen bir hastalık değildir. Dışarıdan alınan ilaçlar veya herhangi bir fizik tedavi yöntemi hastalığı iyileştirmez. Hastanın ağrısı zamanla kötüleşir, bazen etkilenen tarafta nefes darlığı olur. Ağrı nedeniyle farklı yürüme şekilleri oluşur.
Squat egzersizleri kalça kaslarını güçlendiren en etkili egzersizler arasında yer alır. Ancak öncesinde ısınmayı ihmal etmeyin ve hareketi spor eğitmenlerinin yönergeleri doğrultusunda yapın. ÇOK ÖNEMLİ: Değerli okurlarım kalça ağrısı fazla kilo ile de doğrudan ilişkili olabilir.
Kalça kireçlenmesi yaşayanlar genellikle, kasık bölgesinden başlayan ve dize vuran ağrıdan şikâyet etmektedir. Bu sağlık sorunu ilerleyen dönemlerde günlük yapılan basit aktivitelerde dahi zorluk çekme ve ağrı olarak daha fazla hissedilmeye başlayabilmektedir.
Bacağın duyu ve motor fonksiyonların düzenlenmesini sağlayan siyatik, belin son omurları olan 4 ve 5. omurdan çıkar ve kalçadan geçerek diz bölgesinin arkasından ayağın altına kadar uzanır. S1 siniri olarak da bilinen bu sinirin sıkışmasına siyatik ya da siyatik ağrısı denir.
Gençlerde ve orta yaşlı bireylerde özellikle dinlenme sonrası artan, gece hissedilen, tutukluk hissi ile seyreden kalça ağrılarında iltihaplı eklem romatizmaları akla gelmelidir. İleri yaşlarda kalça kireçlenmesi, travma ile ilişki olabilen kalça kırıkları akılda tutulmalıdır.
Esneme hareketleri, düzenli egzersiz yapmak, yoga ve pilates, Sıcak kompres uygulamaları, Ağır kaldırmamak, uzun süre oturmamak, arada bir kalkıp hareket etmek ve ağrıya neden olabilecek aktivitelerden uzak durmak, Akupunktur ve masaj terapisi.
O bölgede, siyatik sinirinin sıkışması, fıtık ya da herhangi bir bel kayması olup olmadığı ancak MR'la veya BT ile mümkündür.
Beş sinir kökü bir araya gelerek sağ ve sol siyatik sinirini oluşturur. Vücudun her iki tarafında da birer siyatik siniri, kalçadan ve bir bacaktan aşağı doğru geçerek dizin hemen altında son bulur. Siyatik siniri daha sonra bacaktan aşağı, ayak ve ayak parmaklarına kadar devam eden diğer sinirlere dallanır.
Siyatik Belirtileri Nelerdir:
Uzun oturmakla artan ağrı - Sertleşmiş bant şeklinde ele gelen priformis kasına basmakla aşırı ağrı Kalçada hassasiyet. Bacağın içe doğru çevrildiğinde artan ağrılar belirtilerden biridir. Basmakla syatik sinirini geçtiği noktalarda belirginleşen ağrı
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri