Marjin bir diğer adıyla kaldıraçlı yatırım, küçük bir miktar teminat ile yüksek hacimli işlem yapmanızı mümkün kılar. Böylece piyasanın istediğiniz yönde hareket etme durumunda kârınız sıradan bir yatırımdan daha yüksek olur.
Marjin İşlemi: Marjin işlemi ve kaldıraç genellikle birbirinin yerine kullanılabilir, ancak aynı şey değildirler. Marjin işlemi, bir komisyoncudan borç olarak alınan fonlarla hesabınızda mevcut olandan daha fazla kripto para satın almanıza izin veren bir işlem türüdür.
Marjin yatırımı, bir diğer ismiyle kaldıraçlı yatırım, küçük bir depozitle yüksek miktarlar üzerinden işlem yapabilmenizi sağlar. Piyasa istediğiniz yönde hareket ederse karınız sıradan bir yatırımdan daha yüksek olur. - Sermayenizin küçük bir bölümüyle ciddi yatırımlar yapabilmenizi sağlar.
Teminat anlamına gelen marjin, farklı terimlerle beraber forex piyasasında kullanılmaktadır. Bir pozisyon açılırken kullanılan miktar başlangıç marjini (başlangıç teminatı) olarak adlandırılırken, daha ne kadar pozisyon açabileceğimizi serbest marjin (serbest teminat) de gözüken paramıza bakarak anlarız.
Marjin alım satımı, işlemleri gerçekleştirmek için üçüncü bir tarafın sağladığı varlıkları kullanmanın bir yoludur. Normal alım satım hesaplarıyla karşılaştırıldığında marjin hesapları, yatırımcıların daha fazla fon elde edebilmelerine ve bu fonları pozisyonlarını desteklemek için kullanabilmelerine olanak sağlar.
İlgili 22 soru bulundu
Mevcut piyasada yer alan bir varlığa yatırım yapmadan önce belirli bir miktar teminat yatırmaya ise marjin işlem adı verilir. Söz konusu işlemi bir depozito olarak düşünmek mümkündür. Marjin işlem sonrasında yatırım yapılan varlıktan kâr eldesi durumunda sermayede de kazanç oranında artış meydana gelir.
İhtiyaçlarınıza göre 1 günlük, 3 günlük veya 1 haftalık bir Bekleme Süresi belirleyebilirsiniz. Bu süre içinde Marjin hesabınızda hiçbir kripto parayı borç alamazsınız.
Marjin belirli bir fiyat üzerinden yatırım yapılması olayına denilmektedir. Farklı sistemler üzerinde marjin işlemi yapmak da mümkündür. Genel olarak marjin=paritenin fiyatı x miktar ya da kaldıraç oranı şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Kişiler bu hesaba uygun şekilde yatırımlarını gerçekleştirmektedir.
Marjin Seviyesinin Dışa Transfer Marjin Seviyesine eşit veya daha düşük olması durumunda, varlıkların dışa transfer edilmesinden önce tüm borcun geri ödenmesi (masraf artı borç tutarı) gerekir.
Marjin= Parite Fiyatı X Miktar / Kaldıraç Oranı
İşlemi gerçekleştirebilmek için başlangıç marjini 5000 USD'dir. İşlemi gerçekleştirdikten sonra serbest marjin seviyesi 0 olacaktır. Pozisyonu açmamız halinde marjin seviyesi %100 olur.
Kaldıraçlı işlem mantığı, bankalardan kredi veya tahvil gibi borçlanma araçlarını kullanmaya dayanır. Borç olarak alınan kaynaklar, yatırım amacıyla değerlendirilir. Böylece şirketler ve bireyler, borcu kâra çevirebilme becerisiyle finans piyasalarında işlem yapabilir.
Kaldıraç Oranı
Kaldıraç oranının yüksek olması şirketin daha yüksek finansal riske sahip olduğunu gösterir. %70 üzeri kaldıraç oranına sahip şirketler riskli olarak sınıflandırılabilir. Daha muhafazakar yatırımcılar için bu oran %50 olarak kabul edilir.
Kaldıraç ve Risk Yönetimi
Kaldıraçlı alım/satımlar her işlemde olduğu gibi risk taşıyabilir. Bunun nedeni de kayıpların harcamalarınızı aşabilme ihtimalidir. Bunu engellemenin en bilinen ve popüler yolu da stop-loss kullanmaktır.
Desteğin uçta, yükün ortada olduğu kaldıraçlara örnekler; el arabası, fındık kıracağı, gazoz açacağı, Desteğin uçta, kuvvetin ortada olduğu kaldıraç. Yoldan kazanç, kuvvetten kayıp vardır. Bu çeşit kaldıraca örnekler; cımbız, maşa, insan çenesi, iş makinelerinin pistonla çalışan kolları, ön kollarımız.
Kaldıraç oranının yüksek olması ise, şirketin ödeme riskinin arttığını, kreditörler bakımından ana para faizlerinin ve taksitlerin ödemede güçlüklerle karşılaşılabileceği anlamına gelmesine yol açar. Ama yabancı kaynak kullanımı, öz sermaye karlılığını daha çok arttırıyorsa bu da olumlu olarak da karşılanabilir.
Sonuç olarak; hayır, kumar değildir.
Marjin Moda olarak sizlerin memnuniyetine önem veriyoruz. Memnun kalmadığınız bir ürünün teslim tarihinden itibaren 15 gün içerisinde iade ve değişimini gerçekleştirebilirsiniz.
Eksiye düşmezsin yani borçlanmazsın.
İzole marjin yöntemi, kullanıcıların bir pozisyon için riske atmak istedikleri miktarı kullanarak, marj çağrısı riskini azaltmaya yardımcı olur. Çapraz marjin, yatırımcıların hesaplarında bulunan tüm varlıklar kullanılarak marj gereksinimlerini karşılar ve bu nedenle marj çağrısı esnasında daha fazla kayıp yaşanabilir.
Margin ve futures trading farkı , margin trading'in borsalardan borç alarak kripto para birimleri ile işlem yapmaya izin vermesi, futures trading'in ise belirli bir fiyat ve tarihte bir kripto para birimi sözleşmesi satın almayı veya satmayı ifade etmesidir.
Marjin işlemlerin farklı türleri olan spot marjin ve türevli işlemler arasındaki en temel fark, kullanılan dayanak varlıklardır. Spot marjin için dayanak varlık olarak kripto para birimleri kullanılırken, türev işlem için dayanak varlık olarak kripto para birimlerinin yerini sözleşmeler alır.
Marjin bakiyeniz yetersiz
Aynı marjini paylaşan başka açık emirleriniz vardır veya emir tutarı pozisyon tutarını aşmaktadır. Bu, pozisyonu açmak için daha fazla marjin eklemeniz gerektiği anlamına gelir. Kaldıraç ne kadar düşük olursa, gereken marjin bakiyesi o kadar yüksek olur.
Kaldıraçlı işlemlerin spot işlemlerden farkı, elinizdeki paranın sıfırlanma durumudur. Basit bir örnek ile anlatmak gerekirse, elimizde yatırım yapmak için $1000 paramız var.
Açık pozisyonu bulunmayan kullanıcıların tüm yeni pozisyonlarında kaldıraç 20 katı aşmamalıdır. Yeni kullanıcıların kaldıraç limitleri, kayıt olmalarının üzerinden 60 gün geçmesinin ardından kademeli olarak artırılacaktır.
Likidasyon, yatırımcının kaldıraçlı bir işlemde aldığı pozisyonun değer kaybetmesi durumunda, pozisyonun otomatik olarak kapatılmasıdır. Yani yatırımcı, pozisyonunu kaybetmeden önce sistem tarafından otomatik olarak kapatılır. Bu durumda, yatırımcı pozisyonunu kaybeder ve hesabında kalan bakiye sıfırlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri