Bor, atom reaktörlerinde çelikle birlikte kullanılarak sıcaklığın nükleer santralleri eritmesini önlenmiş oluyor. Eğer bor olmasaydı; belki de nükleer santraller yeterli güvenlik sağlanamadığından hiç kurulamayacaklardı. Bor, sağlık sektöründe kanserli hücreleri imha etmede de kullanılıyor.
Bor olmasa da bitkiler büyüyor. Ama bor olduğu zaman bitkilerin verimi artıyor. Yine metalürji de çok önemli. Borun bir özelliği de katıldığı maddeye, ısıya dayanıklılık ve sertlik vermesi.
Bor açısından en zengin gıdalar kabuklu meyveler, baklagiller, meyve sebzelerdir. Bor beyin fonksiyonları ve zihinsel performans için temel bir elementtir. Bor kalsiyum, D vitamini ve bazı vücut minerallerinin düzenlenmesinde rol almakta, Ca ve Mg'un azalmasını önleyerek kemik yapısını korumaktadır.
Geleceğin petrolü olarak nitelendirilen bor, Türkiye'nin en önemli yeraltı zenginliklerinden biridir. Bor, dünya bor rezervinin %63'ne sahip Türkiye'de maden ihraç ürünleri arasında ilk sırada yer almaktadır.
Yüzlerce kullanım alanı bulunan bor madeni, günümüzde en fazla seramik ve cam sanayilerinde kullanılmaktadır. Bunların da yanı sıra diğer kullanım alanlarına; tarım, temizlik, tıp, ilaç ve kozmetik, enerji ve inşaat sektörleri ile; kağıt, savunma, nükleer, otomotiv ve fiber optik sanayileri örnek olarak gösterilebilir.
İlgili 37 soru bulundu
Bu alanların yanı sıra, stratejik özelliklerinden dolayı bor madeninin özel tekniklerle işlenmesi sonucu üretilen borik asit ve özellikle boraksın nükleer enerji sektörü için kritik öneme sahip maddeler olduğu düşünülürse, borun geleceğin madeni olduğu da söylenebilir.
2840 sayılı Kanun ile birlikte Türkiye'de bor ve bor ürünlerinin üretilmesi, işletilmesi ve pazarlanması faaliyetlerini gerçekleştirme görevi Eti Maden tarafından yürütülmektedir.
Yapılan araştırmalar, Bor'un en çok kalsiyum metabolizmasını, kemikleri ve bağışıklık sistemini etkilediğini göstermiştir. Bor, kalsiyum ve D vitamini dahil olmak üzere çeşitli vücut minerallerinin düzenlenmesinde rol oynamakta; kalsiyum ve magnezyum azalmasını önleyerek, kemik yapısını korumaktadır.
Türkiye'nin izin verilmediği ya da çıkarma yasağı olduğu için bor madenini çıkaramadığı ve işleyemediği iddiası ünlü şehir efsanelerindendir. Türkiye'nin bor madenini arama, çıkarma ve işletme konusunda bir engelle karşılaştığına dair herhangi bir kanıt yoktur.
Tarımdan askeri sanayiye, camdan deterjana, ilaç sanayisinden enerjiye kadar pek çok alanda yararlanılan Bor özellikle sağlık alanında göz iltihaplarında sterilizasyon gereci, bazı merhemlerin yapımı, nükleer tıpta borla nötron aranmasında (Boron Neutron Capture Therapy), kanser tedavisinde kullanılmaktadır.
Bor gıda veya içme suyunda 1 mg/L seviyesinin hemen üzerinde insanlar için toksik sayılacak niteliktedir. Yani içilmesi zararlıdır... Bitkiler için verim artırıcı unsur olmakla birlikte kontrollü kullanımı şarttır.
Bor fazlalığında büyüme noktaları uzun zaman sıhhatli kaldıkları halde yaşlı yapraklar zarar görür. Kökler de zarar görür ve ölürler. Bitkiler bor isteklerine göre muhtelif şekilde sınıflandırılabilirler.
Araç 1 kilogram borhidrür ile 35 kilometre yol gidebiliyor. Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü (BOREN) verilerine göre, dünya rezervinin yüzde 70'inden fazlasına sahip olan Türkiye'de yaklaşık 900 milyon ton bor rezervi tespit edildi.
Türkiye, dünya bor rezervlerinin %73'üne sahip olup rafine ve tüvenan bor üretiminde lider konumdadır. Dünya bor üretim kapasitesi 5,7 milyon ton olarak tahmin edilmektedir. Türkiye'nin en büyük üretici olduğu görülmektedir, ardından ABD, Rusya, Şili, Çin, Peru, Arjantin, Bolivya ve Almanya gibi ülkeler gelmektedir.
Bor esasen bir mineral tuzudur, elementtir doğada tek atom olarak bulunmaz. Bor yanıcı ya da yakıcı bir madde değildir. Yakıt olarak kullanılamaz. Borun yakıt olarak kullanılması hidrojen ile kolay tepkiye girip hidrobor denen elementi oluşturması ile ilgilidir.
Yukarıda da belirttiğimiz gibi Türkiye tıpkı çoğu madende olduğu gibi yıllardır boru da çıkarıyor, işliyor ve satıyor. 1 ton bor cevherinin şu an piyasa değeri 120-150 dolar. Ancak Bandırma'da işlenen cevher borik asite çevrilerek ton başına bin dolarlık bir değere ulaştırılıyor.
Önce Eti Holding A.Ş. olarak, sonra da Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü bugün, artık yalnızca Türkiye'deki Bor madenlerinin işletmesini yürüten bir maden-kimya sektörü kurumudur. Bütün hisseleri T.C. Hazinesine aittir. 2 tane yurt dışı iştiraki vardır, bunlarda Ab Etiproducts Oy ve Etimine SA. şirketleridir.
Seçenekler: 1 kg 33,90 TL/kg.
Madde — 54. İşbu fasla merbut cetvelin (A) kısmında tadat edilen 1911, 1912 ve 1913 hazine tahvilâtı, mukave- lâtta tâyin olunan tediye tarihlerinden itibaren on sene müddet zarfında mukarrer faizleriyle beraber tesviye olunacaktır.
Bor, yakıt olarak kullanılabilen bir element. Ancak bor, tek başına yakıt olarak kullanılamıyor. Hidrojen tutucu katkı maddesi olarak kullanılabildiğinde araç motorunu çalıştırabiliyor.
Türkiye'nin bor rezervlerinin yaklaşık olarak 3,3 milyar ton civarında olduğunu ifade eden Kaya, “Genel olarak rezervlerimiz kolemanit, tinkal borax, üleksit dediğimiz tipte, bunlar sodyum ve kalsiyum borat bileşiklerdir. En yaygın tip şu an için kolemanit esaslı cevherlerdir. Bunların bor oksit içeriği yüzde 50,8'dir.
Bordan Gelen Sağlık
İnsan vücudunda düşük miktarlarda ihtiyaç duyulan bor; besinler ve su yoluyla dışardan alınan bir mineraldir. 1981 yılında sağlık sektöründe yapılan araştırmalar doğrultusunda bor ürünlerinin insan vücudunda olumlu etkilere yol açtığı tespit edilmiştir.
Ülkemizde en önemli ve dünyadaki en büyük bor yatağı Eskişehir Kırka ilçesinde Seyit Gazi kasabasında. Bu Kırka yatağında boraks madeni mevcut. Şu anda Eti Maden'in deterjan yapımında kullandığı boraks, buradan elde ediliyor. İkinci büyük yatak Kütahya'nın Emet ilçesinde bulunuyor.
Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, bazı sosyal mecralarda yer alan '9 trilyon dolar değeri olan Etibank, ABD'li şirkete 40 milyon dolara satılıyor' iddiasına cevap verdi. Yapılan açıklamada, 'Etibank 2001 yılında kapanmıştır. Bor madenlerini işleten ETİ MADEN'in de satışı söz konusu değildir' ifadeleri kullanıldı.
Bor madeninin tarihinin 6 bin yıl öncesine kadar gittiği bilinmektedir. Tarihte birçok toplum tarafından farklı alanlarda kullanılan bor, ilk olarak Tibet'te kullanılmıştır. Babiller için değerli madenlerini eriten, Mısırlılar için mumyalama işleminde kullanılan bir malzeme olmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri