Ezgisi bakımından düz kalenderî, Acem kalenderisi, Emrah kalenderisi gibi çeşitlere ayrılır. Kafiye düzeni divan ve semai ile aynıdır. Bu tür şiirler 3+4+3+4 veya 7+7 şeklinde on dört heceli iken, sonradan yerine aruz vezninin geçtiğini ileri sürenler vardır.
Kalenderi: Halk şairleri tarafından aruzun mef'ûlü mefâ'îlü kalıbıyla gazel, murabba, muhammes, müseddes biçiminde söylenen şiire denir. Özel bir ezgiyle okunur.
Kalenderîlerin heceli birer âşık şiiri olduğunu savunan başka bir araştırmacı da Ahmet Talat Onay'dır.
Handan Sultan zafer Kalenderî, Halk şairleri tarafından aruzun mef'ûlü mefâ'îlü kalıbıyla gazel, murabba, muhammes, müseddes biçiminde söylenen şiire denir. Özel bir ezgiyle okunur. Ezgisi bakımından düz kalenderî, Acem kalenderisi, Emrah kalenderisi gibi çeşitlere ayrılır.
“Âşık Tarzı Şiir Geleneğinde Kalenderî” adlı çalışmada “Kalenderî” konusu detaylı olarak incelenmiştir. Kalenderîler, hem hece ölçüsü hem de aruz ölçüsü ile yazılmışlardır.
İlgili 32 soru bulundu
Kalenderi; Türk Halk Edebiyatında, daha çok gazel anlayışı içinde yazılmış Kalenderi veznindeki şiirler, bu türü belirleyen sözel öğedir. Kalenderi vezni içinde yazılmış gazel tarzı şiirlerin saba makamı içinde ezgilendirilmesi kalenderi türünü oluşturur.
Kalenderî bir hayat tarzını benimseyen çeşitli tasavvufî zümrelerin ortak adı. Kalender meşrepli seyyah dervişlerin konaklamaları için tesis edilen tekkelerin genel adı.
Türk halk edebiyatının en çok kullanılan biçimi olan koşmalar; daha çok 11'li hece ölçüsüyle yazılmıştır.
Güney Anadolu'da yaşayan Varsak Türkmenlerine ait halk şairleri tarafından söylenen şiirlerdir. Özel bir bestesi vardır. Sekizli hece ölçüsü ile söylenmektedirler. Varsağıda hayattan ve talihten şikayet gibi konular da işlenebilmektedir.
Cem Dilçin, halk şairlerinin kullandığı bu biçimlere “aruz ölçüsüyle yazılan halk şiiri nazım biçimleri” adını vermektedir. Bu bağlamda divan/divanî, semai, selis, kalenderî, satranç, vezn-i âher olmak üzere 6 nazım şekli sayar.
Varsağı ilk olarak Güney Anadolu'da yaşayan Varsak Türkleri tarafından söylenen şiirlerdir. Varsağı kelime olarak Varsak tarzı ve Varsaklara ait olan anlamlarına gelir. Varsak Türklerinin konar göçer bir topluluk olması varsağı ezgilerinde dirençli ve güçlü bir söyleyiş tarzının oluşmasına neden olmuştur.
Köken. Kalenderilik, 10. yüzyılda İran'da, Horasan Melametiliği'nden kaynaklanan bir sufilik akımı olarak ortaya çıkan 12. yüzyılın sonunda Cemaleddin-i Savi adlı İranlı bir sufinin çabaları ile Orta Doğu'da ve Orta Asya'da geniş taraftar toplayan bir tasavvuf akımıdır.
15. yüzyılda kalenderi kimliğiyle anılan zaviyeler 17. yüzyılda tamamiyle bektaşi zaviyelerine dönüşmüştür. Alevi bir tarikat olarak varolan kalenderilik, sonraları Anadolu Aleviliği ve Bektaşîlik etrafında toplanmış, zaman içerisinde değişime uğramıştır.
Mehmet Fatih KALENDER Yönetim Kurulu Üyesi
1983 yılında Kastamonu'da doğmuştur.
Uyak düzeni, nazım ve ölçü şekli yoktur. Daha çok özel bir ezgiye sahip olduğu söylenebilir. Kendi içinde de düz kalenderi, Emrah kalenderisi, Acem kalenderisi olarak farklı türleri vardır. Ancak 3+4+3+4 ya da 7+7 şeklinde on dört heceli olabilirler.
Âşık edebiyatı ile bazı tekke edebiyatı mensuplarının koşmalarında son dörtlükte şairin adı ve mahlası geçer. Dörtlük sayısı genel olarak üçtür; bazan dört, beş ve daha fazla da olabilir. Şekil özellikleri bakımından koşmalar şu adları alır: 1. Düz (âdi) koşma.
Tapşırma, halk şiiri geleneğine ait bir terimdir ve "şiirin son dörtlüğünde ozanın mahlasını söylemesi" olarak tanımlanabilir. Şairin ad veya mahlas kullanması sadece halk edebiyatına mahsus bir gelenek değildir.
Ali kültü etrafında şekillendiğine inanma hali var. Bu inanca göre Ali, Aleviliğin temel kurucu mürşidi ve piri oluyor. Alevi dedeleri de Hacı Bektaş Veli'nin soy şeceresi üzerinden kendilerini Ali soyuna bağlamakta sakınca görmüyor. Nitekim Anadolu dışında Aleviliğin Ali soyu olarak görüldüğü bir gerçektir.
Şah İsmâ'il Safevî, Alevîlik inancının Anadolu'da yayılmasında çok önemli ve etkin bir rôl oynamıştır. Alevîlik inancının, Anadolu'ya gelen Hacı Bektaş-ı Veli sayesinde ve ozanların nefesleriyle hayat bulduğuna inanılmaktadır.
Günümüzde Orta Asya ve Sibirya'da Şamanist inanca sahip Türkler hâlâ yaşamaktadır. Alevilik genel olarak bir Türk inanışıdır. Türklerin tarihte geniş bir coğrafyaya yayılmış ve sadece 16 imparatorluk kurmuş olması, birçok farklı kültür ile tanışması sonucunu doğurmuştur.
Haydarîlik tarikâtı; Kutb'ûd-Dîn Haydar tarafından Kalenderîlik ile Yesevîlik tarikâtının Ekberî sufi düşünce tarzı altında harmanlanarak birleştirilmesi ile kurulmuş bir tasavvuf yoludur.
Melâmet veya Melâmîlik, bir mezhep veya tarikât değildir. Melamî,' Arapça "sövme", "yerme" anlamına gelen "levm etmek" fiilinden türetilmiştir. Melamîlik, bugünkü modern tarzda tüm dünyada yaşanan dini anlayışı asırlar öncesinde savunan düşünce akımıdır, aynı zamanda bir duruş, felsefe ve anlayıştır.
Kalender, Türkçe ve Farsça kökenli bir sözcük olup, genelde özgür ruhlu, kaygısız, dünyevi zevk ve endişelerden uzak yaşamayı tercih eden, tasavvufi bir hayatı simgeleyen kişilere verilen bir isimdir.
gelenekte özelde ise divan şiiri geleneğinde varsağı, kimi özel tema ve konu içerme dışında farklı bir üslup özelliği olarak da anlaşılmaya müsaittir.
Nutuk. Tekke Edebiyatı'nda pirlerin ve mürşitlerin, tarikata yeni giren müridleri bilgilendirmek tarikat derecelerini ve tarikat adabını öğretmek amacıyla söylenen didaktik şiirlerdir. Bektaşilerinin, aşık tarzı halk edebiyatı nazım türü olan nefese verdiği isimdir. Türün en önemli temsilcisi Kaygusuz Abdal'dır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri