Şekerpancarı, etli kökünden şeker elde edilen, ıspanakgiller familyasından 2 yıllık tarım bitkisi.
Şeker Pancarı = Karbonhidrata girer.
Kırmızı pancar, ıspanakgiller ailesinden olan, yumru kökü çok lezzetli ve sağlığa son derece faydalı, toprak altında yetişen bir kök sebzedir.
Özetle, doğada şeker pancarı içinde bulunan sakkaroz, pancarın içinden alınır ve sofraya taşınır. Pancar şekeri % 99,9 saflıkta sakkarozdur. Nişasta bazlı şeker, glukoz, fruktoz ve yüksek karbon yapılı şekerler içerir.
Günümüzde şeker pancarından elde edilen ürünlerin insan gıdası, hayvancılık yemi ve endüstri sektöründe kullanımı yaygındır. Ayrıca şeker pancarı, melas, maya, alkol ve biyoetanol gibi ürünlerin ham maddesidir.
İlgili 29 soru bulundu
Ticari bir bitkidir. Dünyada şeker üretiminin %30'u şeker pancarından elde edilir. Şeker pancarının yapısı %4,5 hücre dokusu, %4,5 kimyasal bağlı su, %90,95 öz suyu'ndan oluşmaktadır.
Şeker Nasıl Üretilir? Şeker, şeker pancarı bitkisinden üretilir.
Sakkaroz, bitkilerdeki en önemli şekerdir. Bir bitkide en çok soymuk borularında bulunur. Sakkaroz elde edilirken en çok şeker kamışı ve şeker pancarı kullanılır.
Kafa karışıklığına yol açan birinci yanılgı budur. Oysa pancar şekeri gibi mısır şekeri de esas olarak glukoz ve fruktoz (glukoz + fruktoz) karışımından oluşmaktadır. Ancak, glukoz ve fruktoz pancar şekerinde bileşik iken mısır şurubunda ayrışıktır. Fruktoz/glukoz oranı her iki şekerde de yaklaşık aynıdır.
Şeker pancarı fazla yüksek kalori özelliği göstermemektedir. 100 gram şeker pancarında 50 oranında kalori bulunur. Söz konusu özelliği sayesinde zayıflamak, form tutmak isteyenler ve diyet yapanlar için ideal bir tercihtir.
Şeker pancarı tüketmek kadar şeker pancarı suyu tüketmek de faydalıdır. Şeker pancarı suyu tüketimi kanser hastalığının olumsuz etkilerini azalttığı gibi kişilerin kansere yakalanmasını da engeller. Şeker pancarının en önemli faydalarından birisi ise mide ve sinir sistemine yaptığı etkidir.
Türkiye'de şekerin ana hammaddesi şeker pancarıdır.
Bilimsel adı “beta vulgaris var altissima” olan şeker pancarı, ülkemizde çükündür, çükündürük ve höngül olarak da bilinir.
Besin Değerleri 1 adet kırmızı pancar 35 (kcal) kalori değerine sahiptir. 1 adet kırmızı pancarda 6.42 gram karbonhidrat değeri bulunur.
Sindirim kolaylığı ve samana destek söz konusudur ve % 8 protein bulunmaktadır. Pancar küspesinde bol miktarda protein vardır. Bu sebeple küspeler protein kaynağı ve protein ek yemi olarak kullanılmaktadır.
pancar şekeri, akçaağaç şurubu, agave şurubu, pekmez, bal, hurma şekeri, mısır şurubu ve esmer şeker kıyaslanmış, hangisi daha faydalı diye araştırılmış. Bu kıyaslanan doğal şeker gruplarında en faydalı ve en yüksek antioksidana sahip şeker türünün hurma şekeri olduğu anlaşılmış.
6C'lu şekerler yani heksozlar; glikoz (üzüm şekeri), fruktoz (meyve şekeri, levüloz) ve galaktoz (süt şekeri) olarak adlandırılan, besin kaynağı bakımından da oldukça öneme sahip monosakkaritlerdir.
Karbonhidratlar yapısal özelliklerine göre 3 gruba ayrılır:
Örneğin, sükroz (glukoz+fruktoz), laktoz (galaktoz+glukoz) ve maltoz (glukoz+glukoz).
Kırmızı pancarın 100 gramı 8.02 gram karbonhidrat, 1.23 gram protein, 0.52 gram yağ, 1.28 gram lif içermektedir.
Aynı şey değildir. Ancak şekerler karbonhidratların yapıtaşlarıdır. Dolayısıyla karbonhidratlar sindirime uğradığında bu şekerler ortaya çıkar.
Disakkaritler Nelerdir? Maltoz: Özellikle arpa, buğday gibi bitkilerde bulunduğundan arpa şekeri olarak adlandırılır. Biranın yapısında maltoz bulunur. Sükroz (Sakkaroz): Şeker pancarı ve şeker kamışı gibi bitkilerden elde edilerek sofra şekeri olarak kullanılır.
Yeni bir madde ortaya çıkması ifadesidir. Kimyasal değişime uğrayan nesne ya da maddeler eski hallerine dönemez. Bu tanımlamaya bakıldığı zaman, kimyasal ve fiziksel olan değişimlerin anlamları ve farkları görülmektedir. Dolayısıyla şeker pancarından şeker elde edilmesi bir kimyasal değişime örnektir.
Şeker pancarından ve şeker kamışından elde edilen şeker "sakkaroz"dur. Sakkaroz, vücutta parçalanarak yine bir nevi şeker olan glikoz ve fruktoza dönüşür, enerji kaynağı olarak vücut tarafından kullanılır.
PANCARIN ÇEŞİTLERİ
Örneğin; şeker pancarı şeker yapımında kullanılırken, kırmızı pancar daha çok turşu ve şalgam yapımı için tercih edilmektedir. Pancarın en çok bilinen türleri şunlardır; Şeker Pancarı; Ülkemizde şeker elde etmek için kullanılan bu pancar türünün kökleri oldukça etli ve yumrudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri