Kimya, beyaz eşya, endüstriyel mutfaklar, otomotiv yan sanayi, gıda sanayi gibi alanlarda kullanılır. 304 kalite paslanmaz dünya üzerinde en sık kullanılan paslanmaz çelik kalitesidir, her yemekte çatal-kaşık olarak karşımıza çıkmaktadır. Gıda ve tıbbi uygulamalarda 304 kalite her zaman tercih edilmelidir.
Günümüzde çokça bilinen AISI 304 dediğimiz malzeme 18-10'dur. Paslanmaz Çeliğe ait terimler hayatımıza tamamen girmeden önce Paslanmaz Çeliğin adı ülkemizde ''Krom'' ya da '' Krom Nikel'' diye bilinmekteydi.
304 kalite paslanmaz çelikler, 430 kalite paslanmaz çeliklere göre daha yüksek korozyon direncine sahiptir. Bu özelliklerinden dolayı korozyon riski olan yerlerde kullanım için daha uygundur. 430 kalite paslanmaz çelikler, 304 kalite paslanmaz çeliklere oranla daha uygun fiyatlıdır.
904L Paslanmaz Çelik: 904L paslanmaz çelik kaliteleri arasında korozyon direnci açısından en üst değere sahip paslanmaz çelik kalitesi olarak kabul edilmektedir.
430 kalite paslanmaz çelik malzeme krozyona karşı çok yüksek bir mukavemete sahip değildir. Genellikle dekoratif amaçlı imalatın olduğu yerlerde kullanılan bu paslanmaz çelik kalitesi fiyat bakımında uygundur ve paslanma probleminin çok olmayacağı yerlerde tavsiye edilir.
İlgili 17 soru bulundu
403 paslanmaz çelik, temel martensitik paslanmaz çeliktir, korozyona ve ısıya dayanıklı %12 Cr martensitik paslanmaz çeliktir.
304 Kalite Paslanmaz Çelik Genel Özellikleri
UNS normuna göre S30400 olarak adlandırılırlar. Yüzde 18 krom içeriğindeki bulunabilecek alt limittir, kimyasal bileşiminde %18-20 arası krom bulunur. 304 kalite paslanmaz çelik malzemeler, kaynak yapılma yönünden oldukça iyidirler. Korozyon dirençleri çok yüksektir.
Yüksek sıcaklıklarda müthiş bir performans sergileyen 304 ve 316 kalite saclar, paslanmaz çelik sınıfının en dayanıklı alternatifleri arasında yer almaktadır.
1- 18/10 Cr/Ni Paslanmaz Çelik
Çelik tencereler toksik olmadığı için en güvenli pişirme sağlayan tencerelerden biridir. Tabii malzemenin kalitesi ve paslanmaz olması oldukça önemli. Bu nedenle tencerenizin standart bir kalite olan 18/10 Cr/Ni etiketini taşıdığından emin olmalısınız.
18/8 veya 18/0 paslanmaz çelik de oldukça iyi çalışır. 18/8 paslanmaz çelik, güçlü olması gereken ancak çekici olması gerekmeyen öğelerle iyi çalışır. Diğer iki tip paslanmaz çelikten daha fazla kullanım içindir. 18/8 paslanmaz çeliğin bir avantajı, 18/10 paslanmaz çelikten daha ucuz olmasıdır.
1.4034 kalite paslanmaz çelik, ısıl işlem görebilen ve sertleşebilen bir paslanmaz kalitesidir. Bu kalite malzeme 1.4021 kaliteye oranla daha yüksek oranda karbon içermektedir ve bu sayede daha yüksek sertlik alabilmektedir.
4116 Çelik, Tıbbi Malzemelerin Yapımında, Gıda İşleyen Makinelerde Veya Mutfak Gereçlerinde Kullanılır. Kullanım Alanlarından Anlaşılacağı Gibi Paslanmaz Çeliklerdendir ve Oldukça Yüksek Paslanma Direncine Sahiptir. Oldukça Sağlam, Güçlü ve Dayanıklı Bir Çelik Cinsidir...
AISI 430 Paslanmaz Çelik (SS430) Düz krom AISI 430 paslanmaz çelik (SS430), manyetik özelliklere ve iyi şekillendirilebilirliğe sahip geleneksel ferritik paslanmaz çeliklerden biridir, yumuşak bir atmosferde, hafif oksitleyici asit ve organik asitte iyi korozyon direncine sahiptir.
Kaliteli bir çelik tencere satın alırken 18/10 CR/Ni etiketine sahip olup olmadığına bakılması gerekmektedir. Tencerelerin ağırlıklarına göre %18'inin kromdan, %72'sinin çelikten, %10'unun ise nikelden elde edilmesi gerekmektedir. Krom ürünlere parmaklık vermektedir. Nikel ise paslanmaların ve kararmaların önüne geçer.
304 kalite paslanmaz çelik, %15 ila %20 arasında krom ve %2 ila %10 arasında nikel içermektedir. Birçok paslanmaz manyetik özelliğe sahip olsa da 304 kalite paslanmaz içerisinde daha az elektriksel bileşen içerdiğinden manyetik özelliğe sahip değildir. Bu özelliği onu diğerlerinden ayıran önemli bir tarafıdır.
304 ile 316 Paslanmaz Çelik Arasındaki Fark Nedir? Anlaşılır cevap, 304'ün% 18 krom ve% 8 nikele sahipken 316'nın% 16 krom,% 10 nikel ve% 2 molibden olmasıdır.
Çelikler içerdikleri karbon oranına göre düşük karbonlu çelikler, orta karbonlu çelikler, yüksek karbonlu çelikler ve yüksek karbonlu takım çelikleri olmak üzere başlıca dört sınıfa ayrılırlar.
Paslanmaz çelik, 18/10, 18/8 ve 18/0 gibi farklı sınıflara ayrılır. Bu sayılar çelikteki krom ve nikel yüzdesini ifade eder. Yani 18/10 paslanmaz çelik, %18 krom ve %10 nikel içerir, dolayısıyla 18/10 sınıflandırmasına sahiptir. Aynı şekilde 18/8 paslanmaz çelikte %18 krom ve %8 nikel bulunur.
N690 çelik Bohler tarafından üretilen Avusturya meşeiili bir çeliktir. VG10 çeliğinin modifiye edilmiş şeklidir. Paslanmaz çelikler içerisinde kendi sınıfının en iyisidir. Namlu dayanımı, tokluk, paslanma direnci gibi ana konularda performansı kesinlikle yeterli seviyelerdedir.
Japonya. Japonya da çelik üretiminde küresel pazarda önemli yere sahip olan ülkelerden biridir. Dünya'da en büyük on çelik üreticisi şirket arasında iki tanesi Japonya'ya aittir. Bu da Japonya'yı dünyada çelik üretimi bakımından ilk sıralara taşıyor.
Hafif çelik; 3 kat bina yüksekliğine kadar ev tipi yapılarda, ağır çelik ise; 3 kattan daha yüksek gerek konut amaçlı gerekse işyeri amaçlı yapılarda kullanılır ikisi arasındaki fark sadece maliyettir. Özellikle çeliğin mukavemeti konusunda hiçbir fark yoktur.
304 kalite paslanmaz çelik, %15 ila %20 arasında krom ve %2 ila %10 arasında nikel içermektedir. Diğer paslanmaz çeliklere oranla çok daha az elektriksel bir iletken olduğundan manyetik özelliği bulundurmaz. 304 paslanmaz çelik, östenitik paslanmaz grubuna girmektedir.
Çeliklerin kalitesi yüzey kısımlarından anlaşılmaz. Çelik oluşumunda farklı bileşenler yer alacağı için yüzey görüntülerinde de çeşitlilik olabilir. Çeliğin kalitesi ile ilgili daha güvenilir sonuçlar elde etmek isteyenler KOSGEB ve TÜBİTAK laboratuvar merkezlerinden destek alabilir.
420 kalite paslanmaz çelikler, "martensitik" denilen paslanmaz çelikler grubuna dahildir. Hem krom, hem de nikel içerirler. Polisaj için oldukça uygun bir malzemedir. Özellikle ısıl işlemlerin ardından, 420 kalite paslanmaz çeliklerin gerilime dayanımı oldukça yüksektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri