Vücudun ihtiyacı olan enerjinin büyük kısmı karbonhidratlardan sağlanır. Günlük diyetimizi oluşturan yiyeceklerde en çok bulunan besin öğesidir. Karbonhidratlar, nişasta ya da şekerlerdir. Özellikle bitkisel besinlerde çok yaygındır.
Yağ en çok enerji veren besin öğesidir. Vitaminlerin bir bölümü vücuda yağla alınır. Yağ mideyi yavaş terk ettiğinden doygunluk verir. Deri altı yağı vücut ısısının hızlı kaybını önler.
Enerji veren içecekler arasında ilk sırada bulunan su, sağlıklı bir yaşam için de vazgeçilmez.
İçerdiği karbon miktarı, oksijene göre daha fazla olduğundan, yağlar vücutta yakıldığı zaman karbonhidrat ve proteinlere göre daha çok enerji verir.
Proteinler, yağlar, karbonhidratlar enerji veren besin öğeleridir. Mineraller, vitaminler ve su enerji vermeyen besin öğeleridir.
İlgili 37 soru bulundu
Fasulye, mercimek, nohut gibi besinleri tüketerek ihtiyacınız olan enerjiyi alabilirsiniz. Enerjiyi daha yavaş bir şekilde ortaya çıkarıp, daha uzun süre kullanmayı olanaklı kılan mercimek, içerdiği yüksek orandaki demir sayesinde halsizliği ortadan kaldıracaktır.
En Çok Tahıl, En Az Yağ
Piramidin en altını tahıl grubu oluştururken piramidin üst kısımlarına çıkıldıkça sırasıyla; vitamin ve mineral kaynakları olan sebze ve meyveler, proteinler ve en üst kısımda en az tüketmeniz gereken yağ ve şekerler bulunur.
Karbonhidratlar, çoğu canlılar için enerji veren temel besin maddeleridir. Proteinlerin vücutta yapım ve onarımda kullanılmalarını sağlarlar, yağları metabolize ederler, karbonhidrat alınmadığında vücut enerji için yağları kullanmak zorunda kalır.
Doğrulanmış Cevap. Cevap: Bunun en temel sebebi karbonhidratların yıkımının kolay olması bu yüzden yağlar ve proteinlerden daha önce enerji için kullanılır.
Enerji kaynağı olarak proteinler karbonhidratlar gibi gram başına 4 kcal enerji içerirler.
Yağlarda, C, H ve kimyasal bağ sayısı fazla olduğu için daha çok enerji verirler fakat solunum olaylarında yıkımları için daha fazla oksijen gerekmektedir. Yağların yıkımları daha uzun sürmektedir.
1. halka – Üreticiler--(Fotosentezle organik besin üretirler, güneş enerjisini ilk olarak kullanırlar.) 2. halka – Otçullar--(Üreticilerin depoladığı enerjiyi birinci derece tüketici olarak kullanırlar.) 3. halka – Etçiller--(Üreticilerin depoladığı enerjiyi ikinci derece tüketici olarak kullanırlar.)
Piramidin en çok enerji veren kısmı en alt kısmıdır çünkü piramitte yukarıya doğru çıkıldığında enerjinin azaldığı görülür.
Üreticiler, besin piramidindeki canlılar arasında en yüksek enerjiye sahip olan canlı grubudur. Besin piramidinde bir üst basamağa aktarılan enerjinin bir kısmı ısı şeklinde kaybedilir. Besin zincirinde bir üst basamağa enerjini yaklaşık %10 'u aktarılır.
Karbonhidratlar enerji ihtiyacımızı karşılayan en temel besin maddeleridir. Dengeli beslenmede günlük enerji ihtiyacımızın ortalama yarısını karbonhidratlar karşılar. Yeterli karbonhidrat tüketilmezse vücudun dengesi bozulur ve farklı problemlerle karşılaşabiliriz.
Vücudumuzun temel enerji kaynağı yiyeceklerin yapı taşları olan karbonhidrat, protein ve yağlardır. Karbonhidratlar sindirim süreci sonucu basit şekerlere, proteinler amino asitlere, yağlar ise yağ asitlerine ve gliserole dönüşür.
Besin piramidinin en üstünde yer alan yağ ve şeker grubu, en az tüketmemiz gereken besinlerden oluşmaktadır. Yağ ve şeker grubundaki besinler önemli bir besin kaynağı olmanın yanında hem düşük besin içerir hem de aşırı tüketimi pek çok hastalığa neden olmaktadır.
Besin Piramidinde Tahıl ve Tahıl Ürünleri
Vücutta gerekli enerjinin temeli karbonhidratlardır.
Besin kaynağın her zaman en önemli kaynağı güneştir ve zincir basamağının en alt katında üretici halkası bulunmaktadır. Güneş enerjisinden yararlanarak kendi besin kaynaklarını üreten üreticilerden sonra bir üst basamakta tüketici grubu gelmektedir.
Besin piramidinde aşağıdan yukarı doğru çıkıldıkça;
Enerji azalır. Bitkiler, Güneş'ten aldıkları enerjiyi kullanarak besin üretir. Besinlerdeki enerjinin büyük bir bölümünü kendileri için kullanırlar. Bu enerjinin yaklaşık % 10'luk kısmı 1. dereceden tüketicilere aktarılır.
* Toplam besin ve enerji miktarı azalır, * Vücutta biriken zehirli madde artar, Besin piramidinde % 10 yasası geçerlidir.
Enerjinizi artırmada yardımcı olan en önemli besinlerden biri olan proteinlerde özellikle gerekli olanlardandır. Yumurta, az yağlı et, tavuk, balık, fasulye, soya fındık ve az yağlı süt enerji veren protein kaynaklarından bazılarıdır. Su tüketimi en büyük ihtiyaçlardan birisi ve en önemlisidir.
Protein vücudunuza karbonhidratlardan alacağınız kaloriye eşit olan her gram protein için dört kalori enerji verirken, yağlar yediğiniz her gram için dokuz kalori verir.
İçerdikleri karbon miktarı oksijene göre daha fazla olduğundan lipitler vücutta parçalandıkları zaman karbonhidrat ve proteinlere göre daha fazla enerji verir.
Karbonhidratların temel görevi vücuda enerji sağlamaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri