Herkesin kendi farkındalığına göre kalitenin tanımı ve önemsendiği yönü farklılıklar göstermekle birlikte; müşteri memnuniyetidir, tedbirdir, esnekliktir, verimliliktir, bir programa uymaktır, müşteri şartlarına cevap verebilmektir ve etkili olabilmektir.
Genel bir tanım olarak; kalite, bir ürün veya hizmetin belirlenen veya olabilecek ihtiyaçları karşılama kabiliyetine dayanan özelliklerin toplamıdır. Dr. Joseph Juran'a göre kalite, kullanıma uygunluktur.
Bu ürün etkenlik, etkililik, verimlilik, optimallik, kabul edilebilirlik, yasallık ve hakkaniyeti içeren çeşitli özelliklerle nitelendirilebilir . Tek tek veya çeşitli kombinasyonlarıyla alındıklarında, bunlar kalitenin bir tanımını oluşturur ve bir şekilde ölçüldüklerinde, kalitenin derecesini gösterir.
Kalite bir işin genel standartları içinde en iyi işçilik durumunun devreye sokulması olarak bilinmektedir. Kalite neden ile birçok bireyin yaşamının daha kolaylaştığı bilinmektedir. Bu nedenle kalite hayat kolaylaştırıcı ve hayat bir miktar konfor getiren bir özellik olarak bilinmektedir.
Kalite, ürün veya hizmetin belirlenmiş veya olabilecek ihtiyaçları karşılama kabiliyetine cevap verebilen özelliklerin tamamına denir. Daha kısa ve anlaşılır bir tabirle kalite kullanıma uygunluktur, verimliliktir, yaşam tarzıdır. Kalite, farklı yaklaşımlara konu olan ve insanlık tarihi kadar eski bir kavramdır.
İlgili 15 soru bulundu
Kalite Kavramı
Kalite kavramının temel özelliği, bir malın veya hizmetin müşteri tatminine yönelik; *Tasarımda kusursuzluk *Kullanımda kusursuzluk *Fiyatta kusursuzluk *Teslim süresinde kusursuzluk *Satış süresinde kusursuzluk gibi bazı önemli özellikleri bünyesinde toplamasıdır.
“Kalite, bir ürünün veya hizmetin, belirlenen veya olabilecek ihtiyaçları karşılama kabiliyetine dayanan, özelliklerin toplamı.” Diğer tanımların aksine bu tanım, kaliteye ilişkin özelliklerin ya da niteliklerin (karakteristiklerin) somut bütünlüğünden yola çıktığı için, açıklayıcı gücü daha yüksektir.
kaliteyi doğrudan etkileyen faktörleri dokuz başlık altında incelemek mümkündür. Bu faktörler pazar, para, yönetim, insan, motivasyon, malzeme, makine ve teçhizat, bilgi ve üretim olarak sıralanabilir.
Dr. Ishikawa tarafından tanıtılan bu yedi temel kalite kontrol aracı;1.Akış şeması, 2 Pareto Diagramı, 3 Kontrol Listesi, 4.Kontrol Grafiği , 5.Histogram , 6.Dağılım Grafiği 7. Neden Sonuç Diyagramından oluşur.
Kişisel kalite bir kişinin yaptığı işin gerektirdiği niteliklere (bilgi, beceri, yetenek, deneyim gibi) sahip olması ve bunu yaptığı işin sonucuna yansıtması demektir.
Günümüzde iki temel kalite türü vardır: ürün kalitesi ve süreç kalitesi. Ürün kalitesi, bir malın veya hizmetin kullanım özellikleri ve maddi özellikleri ile ilgilidir. Öte yandan, süreç kalitesi, ürünün veya hizmetin geliştirilmesi, üretilmesi, dağıtımı ve destek süreçlerinin verimliliği ve etkililiği ile ilgilidir.
Yerinde Kalite, Sıfır Hata ve Müşteri Memnuniyeti
Yerinde Kalite değeri üreten operasyonun her defasında işi doğru yapmasını amaçlayan bir yaklaşım ve uygulama metodudur. Kalitesizlik kaynaklı israfların sonlandırılması için çözümdür Yerinde Kalite.
Pazaryeri Kalitesi: Müşteri taleplerini yerine getiren nitelikli ürünlerin sınıflandırılmasıdır. Tasarım Kalitesi: Çoğunlukla toplumun potansiyel gereksinimlerini karşılayan ürünlerinin bölümünün sınıflandırılmasıdır. Uygunluk Kalitesi: Tasarım ya da şartnameye uygun nitelikli ürünün derecesidir.
KALİTE YÖNETİMİ NEDİR? » Kalite sisteminin temel ilkelerinin tanımlanması ve yorumlanması » Kalite sistemi müşteri talepleri ile başlar. olduğu andan tasarım , üretim, pazara sunum ve hatta ürünün geri dönüşüme alınmasını içeren tüm sürecin yönetilmesidir.
Kalite yönetim sistemleri felsefesi, sistemi bir bütün olarak kabul eden ve kaliteyi bu bütünün içindeki her elemanın müşteri odaklı ortak bir fonksiyonu olarak gören bütünsel bir anlayıştır.
Gıda kalite kriterleri, fiziksel, kimyasal ve biyolojik olarak değerlendirilebilir. Fiziksel kriterler ürünün boyutları, hacmi, kıvamı ve tekstürüdür. Kimyasal kriterler ürünün protein, karbonhidrat ve yağ değerleridir. Biyolojik kriterler ise, ürünün mikrobiyal ve enzimatik özellikleridir.
Kalite yöneticisi olmak için 4 yıl üniversite eğitimi alma şartına uymak gerekir. Üniversite eğitimi dışında kişinin kalite yöneticiliği alanında bir sertifika programına katılması önemlidir. Bu sertifika programı ise ortalama 1 ay sürer.
Sektörde kalite güvence sorumlusu olarak çalışacak kişinin mutlaka lisans mezunu olması gerekir. İlgili sektöre göre mezun olunacak olan lisans bölümü değişebilir. Çalışılacak olan sektörün faaliyet alanına göre ilgili mühendislik alanlarından, Eczacılık veya Kimya gibi bölümlerden mezun olmak yeterli olabilir.
Kalite Kontrol aşamasında kalite problemlerini çözmekte oldukça etkili olan 7 kalite aracı bulunmaktadır. Bunlar; Balık Kılçığı Diyagramı, Kontrol Diyagramı, Pareto Analizi, Akış Diyagramı, Serpilme Diyagramı, Histogram ve Kontrol Çizelgesi'dir.
Kalite hedefi kuruluşun üst yönetimi tarafından belirlenen ve kalite politikasıyla tutarlı olarak ortaya konulan ; işletmenin ilerlemesi ve büyümesi için temel unsurları göz önüne alarak belirlenen ve rakamsal olarak ulaşılabilir bir beyandır.
3 aşama şu şekildedir: kalite planlama, kalite kontrol ve kalite geliştirme. Bu 3 temel aşama ve unsur kalite yönetim sistemi kurmak için gerekli olan temel yapılardır.
Kalite yönetimi; planlama, kontrol ve geliştirme olarak 3 temel süreçten oluşmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri