Düzenli taramalar yaparak kolon polipleri ve kolorektal kanser riskinizi büyük ölçüde azaltabilirsiniz. Bazı yaşam tarzı değişiklikleri de yardımcı olabilir: Diyetinize bol miktarda meyve, sebze ve tam tahıl ekleyin ve yağ alımınızı azaltın. Alkol tüketimini sınırlayın ve tütünü bırakın.
Polipektomi: Forseps veya tel döngü ile polipin kalın bağırsaktan çıkartılmasıdır. Polip 1 santimetreden daha büyükse, polipin çevre dokulardan uzaklaştırılması ve izole edilmesi için bir sıvı enjekte edilerek işlem gerçekleştirilebilir.
Poliplerin alınması, kolon kanseri gelişimini önlemeye yardımcı olabilir. Polip temizliği için kullanılan en yaygın yöntem kolonoskopidir. Kolonoskopi, kolonun iç yüzeyini gösteren bir kamera ile donatılmış bir cihazdır. Polipler, kolonoskopi yoluyla görüntülenir ve cerrahi aletler kullanılarak alınır.
Kalın bağırsaklarda sıkça görülen polip rahatsızlığı için İbrahim Saraçoğlu soğan kürü önermektedir. Polip tedavisinde ise regl bitiş tarihinden en az 3, en çok 10 gün sonra küre başlayabilirsiniz. Küre başladığınız ilk ay, 15 gün boyunca devam edebilirsiniz. Diğer aylarda bu süreyi 10 güne indirebilirsiniz.
İlgili 35 soru bulundu
Aile öyküsünde; kalın bağırsak polibi veya kalın bağırsak kanseri hikayesi olanlar riskli gruptadır. İltihabi bağırsak hastalıkları, kalın bağırsak polipleri için risk oluşturabilmektedirler. Sigara ve alkol kullanan kişilerde ve de stresli kişilerde polip görülme riski fazladır.
Nazal polipler oluştuktan sonra kendiliğinden geçmez. Eşlik eden başka bir hastalık olup olmamasına bağlı olarak burun akıntısı, koku almada zorluk, baş ağrısı, horlama, uyku apnesi, boğaz hassasiyeti gibi rahatsızlıklara neden olabilir.
Polip Nasıl Tedavi Edilir? Polipler oluştuktan sonra kendiliklerinden kaybolmazlar.İlk başlangıç safhasında veye çok ufakken ilaçlarla küçültülebilir, hatta bazen ortadan kaldırılabilirler fakat daha büyük olduklarında ancak operasyon ile temizlenebilirler.
Poliplerin tedavisinde en etkili olan ilaç kortizondur. Kortizon burun içine bölgesel veya sistemik olarak uygulanabilmektedir. Bölgesel kullanımdan kast edilen kortizonun sadece temas ettiği burun içinde etki ettiği damla veya sprey şeklinde kullanılmasıdır.
Ağrı : Büyük bir kolon polip, bağırsağınızı kısmen tıkayabilir ve bu da karın ağrısına neden olabilir.
Polip çapı arttıkça bağırsak tıkanıklığı veya dışkılama alışkanlığında değişiklik yapabilirler. Zaman zaman kabızlık ve / veya ishal atakları olabilir. Bu dönemde karın ağrısı, şişkinlik, aşırı gaz bu bulgulara ek olarak ortaya çıkabilir.
Polip için en etkili tetkik kolonoskopi yöntemidir. Bilgisayarlı Tomografi (BT) veya Manyetik Rezonans(MR) gibi radyolojik görüntüle yolları ile de tespit yapılabilir. Kolonun alt kısmı ve rektum ışıklı ve ucunda kamera bulunan bir aletle incelenerek polip varlığı yine kontrol edilebilir.
KALIN BAĞIRSAK POLİBİ KANSERE DÖNÜŞÜR MÜ ? Kalın bağırsak Polipleri genellikle iyi huylu olmasına karşın kalın bağırsak kanserleri ile olan ilişkisi kesin olarak gösterilmiştir. Kalın bağırsak kanserlerinin %90 dan fazlası Polip zemininde gelişir. Bir Polipin kanserleşmesi için yaklaşık 8-10 yıl kadar bir süre gerekir.
Bağırsak Polipleri: Bağırsak iç yüzeyinde yavaş yavaş ortaya çıkan aşırı büyümelerdir. İnce bağırsakta da görülmekle birlikte sıklıkla kalın bağırsak ve rektumda izlenirler. Kolon ve rektum polipleri özellikle yaşın ilerlemesiyle daha fazla görülmekte olup kanser gelişiminde ciddi bir risk faktörü oluştururlar.
Poliplerin çoğu iyi huylu yapılardır fakat polipler nedeniyle nadiren rahim kanseri gelişebilir. Bu nedenle bahsedilen şikayetlere yol açan veya rahim kanseri açısından riskli görülen polipler cerrahi olarak çıkarılmalıdır.
Stres, ileri yaş, hareketsiz yaşam, dengesiz beslenme, aşırı kilolu olma ve sık alkol kullanımı bağırsakta polip oluşumu riskini arttırır. Bunların haricinde tüm polip türleri için genetik yatkınlık ve ailede kanser geçmişinin bulunması, polip oluşumuna zemin hazırlayan nedenler arasında ilk sıralarda bulunmaktadır.
En sık rastlanan kanser türleri arasında yer alan sindirim sistemi kanserlerine erken dönemde müdahale edilmesi iyileşme şansını artırıyor. Mide ve bağırsak sisteminde büyüdükçe kansere yol açan poliplerin ameliyatsız ve pratik bir şekilde alınmasını sağlayan EMR yöntemi başarılı sonuçları ile öne çıkıyor.
Belirtilerin büyüklüğü boyutuna göre değişiklik gösterebilirler. Rahim ağzında oluşan poliplerde genellikle; düzensiz ilerleye kanamalar, cinsel ilişki de oluşan ağrılar, adetin yoğun gelmesi ve kısırlık belirtiler olarak sayılabilir. Safra kesesinde oluşan poliplerde sarılık ve bulantı görülebilir.
Polipler herhangi bir belirtiye neden olmazsa tedavi gerekli olmayabilir. Bununla birlikte, adet dönemlerinde ağır kanamaya neden oluyorsa, prekanseröz veya kanserli olduğundan şüpheleniliyorsa polipler tedavi edilmelidir.
Küçük olan rahim polipleri hamile kalmanın önünde bir engel olmaz. 2 cm'den küçük olan polipler küçük sınıfına girerken daha büyük polipler risk grubu içindedir. 2 cm'den küçük endometriyal poliplerin çıkarılması tüp bebek tedavisi görecek olan kadınlarda gerekli olabilir.
Rahim içerisindeki polipler düzensiz ve kahverengi kanamalar sebep olabilir. Eğer yeterince büyükse (genellikle 1 cm veya daha fazla) gebe kalmaya engelleyebilir ya da düşüklere neden olabilirler. Bu nedenle poliplerin cerrahi uygulamalar ile alınması gerekir.
Genellikle polipler kanser riskine karşı ameliyat ile bağırsaktan uzaklaştırılır. Eğer polip kolonoskopi ile çıkarılmaya uygunsa aynı seansta bu işlem tamamlanabilir. Polip tamamen bağırsaktan çıkarıldıktan sonra aynı yerde nüks etme ihtimali düşüktür. Ancak bu bağırsakta başka polip çıkmayacağı anlamına gelmez.
Eğer villöz polip 2 santimetreden büyük ise hastaların %55'inde bağırsak kanseri gelişir. Benzer şekilde düz poliplerde, saplı poliplere göre kanser gelişim riski daha yüksektir. Eğer bu polipler kansere daha dönüşmeden çıkartılabilirse bağırsak kanseri gelişimi de önlenmiş olur.
Bazı çok küçük yapıdaki polipler de ultrason incelemesinde de görünmeyebilir. Bu polipler belirti vermeye başladıktan sonra, doku örneği alınarak inceleme yapıldıktan sonra saptanır. Endometrial poliplerden genellikle aşırı kanamaya bağlı olarak şüphelenir. Yapılan ultrason incelemesi ile görülebilir.
Polip Ameliyatı ne kadar sürer ve sonrası
Normal şartlarda işlem 10-15 dakika sürer. ve sonrasında hasta uyandıktan ve kendine geldikten sonra 1-2 saat içinde hastaneyi terkeder. Ertesi gün normal hayatına devam eder ve işlemden sonra birkaç gün az az kanaması olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri