Açıklama: Cevap: İnce kenarlı mercek görüntüyü büyük ve düz gösterir. Kalın kenarlı mercek görüntüyü küçük ve düz gösterir.
Kalın kenarlı mercekler, genel itibariyle görüntü oluşumunu düz ve daima küçük boyutlarda yapmaktadır.
Kalın kenarlı mercek her zaman düz ve sanal görüntü oluşturur. Cisim üzerindeki bir noktadan iki ışın merceğe gönderilir ve mercekte kırılan ışınların kesitiği yerde seçilen noktanın görüntüsü oluşur.
Bir merceğe gelen ışın merceğe girerken ve mercekten çıkarken olmak üzere iki defa kırılır. Işınları toplayacak şekilde kıran merceklere ince kenarlı mercek, dağıtacak şekilde kıran merceklere kalın kenarlı mercek denir.
İnce kenarlı mercek kullanılarak sanal ve büyük görüntüler oluşturulabilir ve oluşturulan görüntüler bir ekrana yansıtılamaz yani sadece mercekte görünür. Sanal görüntü cisim mercek ile odak noktası arasında iken cismin arka tarafında ve büyük boyda oluşur (büyütme oranı).
İlgili 45 soru bulundu
Kalın kenarlı mercekler ışığı dağıtma özelliğine sahiptir. Merceklerde görüntü özellikleri, aynalardaki görüntü özelliklerine benzer. Tek farkı aynalarda ışınlar yansıyarak, merceklerde ise ışınlar kırılarak görüntü oluşturur.
b İnce kenarlı mercek ise yalnız bir dur rumda sanal görüntü oluşturur. Bu ise cisim, odak ile mercek arasında iken gerçekleşir. Bu durumda görüntü, cir simden büyük ve cisme göre düzdür.
Merhaba arkadaşlar . İnce kenarlı mercek ; cisimleri büyütür , yakınlaştırır . Kalın kenarlı mercek ; cisimleri küçültür , uzaklaştırır .
Kalın kenarlı mercek cismi düz ve küçük göstermesine en iyi örnek miyop göz kusurudur. Miyop göz kusurunda göz merceği görüntünün olması gereken yerin önünde odaklanmasını sebep olur. Bu sebeple kalın kenarlı mercek kullanılarak görüntünün olması gereken yerde yani biraz daha geride oluşması sağlanır.
Miyopinin düzeltilmesinde kalın kenarlı, içbükey(konkav) mercekler kullanılır. Bu merceklerle göze gelen ışınlar kırılır ve görüntünün retinada net bir şekilde oluşmasını sağlarlar.
Büyüteç, ince kenarlı mercek kullanarak cisimleri büyütmeye yarayan araçtır. Büyüteçler, ışığın kırılma özelliklerinden yararlanırlar. Çoklukla küçük cisimleri daha büyük görebilmek için, bu cisimlerle göz arasına konan yakınsak mercek, pertavsız.
Miyopinin düzeltilmesinde kalın kenarlı –içbükey(konkav)- mercekler kullanılır. Bu mercekler göze gelen ışınların yayılmasını sağlayarak, görüntünün retinada net bir şekilde oluşmasını sağlarlar. Bu amaçla kontakt lensler de kullanılabilir.
Göz merceği ince kenarlı olan mercek özelindedir. Göz merceği, göze gelen ışınları kırarak görüntüyü sarı leke üstüne ters olarak düşmesini sağlar.
✨Uzantıların kesiştiği veya toplandığı yere denir. ✨F harfi ile gösterilir. Sorumuza Dönelim : ✨İnce kenarlı mercek cismi olduğundan daha büyük gösterir.
İnce kenarlı merceklerin özellikleri;
Işığı toplarlar ve diğer isimleri , yakınsak merceklerdir . Çünkü yakınlaştırma özellikleri vardır . Dışbükey mercek de denilebiliyor . Bu merceğe paralel olarak gönderilen ışınlar mercekte kırılma yaşar .
f: Odak uzaklığı pozitif ise yakınsak (ince kenarlı) mercek, negatif ise ıraksak (kalın kenarlı) mercek olur. M: Boyca büyütme oranı pozitif ise düz, negatif ise ters görüntüdür.
Mercekte kırılan ışınların kendileri kesişirse oluşan görüntü gerçek, uzantıları kesişirse oluşan görüntü sanal (zahiri) olur. Gerçek görüntüler cisme göre ters, zahiri görüntüler ise cisme göre düzdür. Cisim ya da görüntüden hangisi merceğe daha yakınsa, onun boyu daha küçüktür.
Fresnel lens yoğun bir mercek (lens) tipidir. İlk olarak Fransız fizikçi Augustin-Jean Fresnel tarafından deniz fenerleri için geliştirilmiştir.
Kalın kenarlı merceğe gelen paralel ışık demeti mercek içinden geçerken birbirinden uzaklaşarak kırılır. Kırılan ışınların uzantıları bir noktada toplanır.Bu noktaya ıraksak merceğin ODAK NOKTASI denir.
Hipermetrop için gözlük camlarında ışığın retinada odaklanmasını sağlayan, gözün kırma gücünü artıran ince kenarlı dışbükey mercekler kullanılır.
Projeksiyon cihazlarında büyütme amacıyla ince kenarlı mercekler kullanılır. Video kamera, dürbün, fotoğraf makinelerinde de mercekler kullanılmaktadır.. El feneri ve ışıldak gibi cisimlerde ise kalın kenarlı mercekler kullanılır.
Hipermetrop gözlük camları, ışığın retinada odaklanmasını sağlayan ve gözün kırma gücünü arttıran ince kenarlı –dışbükey- merceklerdir.
Gözümüzde bulunan ince kenarlı göz merceğimiz yapısı gereği üzerine gelen ışığı odak noktasına doğru kırar . Dolayısıyla yakındaki cisimlerden büyük açılar ile gelen ışınlar için mercek , kırıcılığını artırmak için kalınlaşır.
Kalın kenarlı mercekler (Iraksak):
✓ Işık ışınlarını dağıtıcı özelliktedir. ✓ Kalın kenarlı merceğin asal eksenine paralel gönderilen ışık ışınlarının uzantıları odak noktasından geçecek şekilde kırılmaya uğrar.
Doğrulanmış Cevap. Mercekler ışığı kırar mı ? = Kalın kenarlı mercekler ışığı dağıtır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri