Harvard'ta yapılan başka bir çalışma ise kalp krizi riskini % 44 oranında azaltabileceğini göstermiştir. Kötü kolesterol dediğimiz LDL kolesterol seviyesini ise % 11 oranında düşürebilir.
Yıllardır dikkat edilerek tüketilen çayın kalbi koruduğu, inme riskini azalttığı ve kolesterolü düşürdüğü ortaya çıktı. Hollanda National Institute of Public Healt and the Environment tarafından yapılan bir araştırmada düzenli siyah çay tüketimi ile inme riskini düşürdüğü belirlendi.
Çay tüketimi kolesterol seviyelerini düşürürken kalp hastalıkları riskini azaltır.
Randomize kontrollü bir çalışma, 12 hafta boyunca siyah çay içmenin, trigliserit değerlerini %36, kan şekeri seviyelerini %18 oranında azalttığını ve LDL/HDL plazma oranını %17 oranında düşürdüğünü bulmuştur.
Siyah çay özündeki kateşinler (antioksidan) sayesinde kanser ile mücadelede önemli yer tutar. Bunun ile birlikte; enfeksiyon, kemiklerin kuvvetlenmesi, karaciğer detoksu, cildin parlaması, hafızanın kuvvetlenmesi gibi pek çok faydası vardır. Çayı şekersiz tüketmek antioksidan ve yaşlanmaya karşı etkilidir.
İlgili 17 soru bulundu
Yapılan bir araştırma, düzenli çay tüketiminin atardamar sertleşmesini önlediğini gösteriyor. Kalpteki atardamar sertleşmelerinin ömrün kısalmasına ve kalp – damar hastalıklarına sebep verdiği biliniyor.
Siyah çayın içerisinde tein, kafein, teofilin ve antioksidan içerir. kemik ve diş sağlığı için etkili olan siyah çayın tam faydasını elde etmek için şeker kullanılmadan tüketilmesi önerilir. Çayın içerisinde sıfır, yağ, karbonhidrat ve protein vardır. Şekerle tatlandırılmadığında diş yapısını korur.
Kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı olan omega-3 bileşenlerini içeren balık, ceviz, semiz otu gibi besinlerin tüketimine önem verilmelidir. Kolesterol düşürücü ilaçlarla benzer etkiye sahip olan probiyotik ve prebiyotik besinler (yoğurt, ayran, kefir vb.) bol miktarda tüketilmelidir.
Evet, limon kabuğunda bulunan polifenol flavonoidler kötü kolesterol denilen LDL kolesterolü düşürür. Ayrıca limon kabuğundaki potasyum da hem tansiyonu düzenler hem de kalbe faydalıdır.
Bu madde, kahvenin yağlı kısmında bulunur. Kafestol, LDL kolesterol (yani kötü kolesterol) seviyesinin güçlü tetikleyicilerdinden bir tanesidir. Bu nedenle, kafestol yani dolayısıyla kahve tüketimi kolesterolü yükseltebilir.
Sağlıklı beslenmenin yanı sıra düzenli sporu hayatınıza katmak kolesterol seviyenizi dengeleyerek sağlıklı bir hayata kavuşmanızı sağlar. Spor yaptıkça iyi kolesterol HDL artıp, kötü kolesterol LDL azalır. Günlük veya haftada en az 4 kez 30 dakikalık yürüyüşlerse kalp hastalığı riskinizi azaltır.
oldukça faydalıdır. Kötü kolesterolü düşürür, iyi kole.
Çay içerken aşırıya kaçılmaması gerekiyor. Günde 3 veya 4 bardak idealdir.
Karatay patlıcan yerine yumurta tüketilmesini önerdi. "Kolesterol diye bir hastalık yok. Kolesterolü çıkaran hekimler değil ilaç firmalarıdır" diyen Karatay, devamında "İyi kolesterol, kötü kolesterol diye bir şey yok. Kolesterolden korkmayın.
Yüksek miktarda omega-3 yağ asidi ve faydalı bitkisel bileşiklerin varlığından dolayı, ceviz, kalp sağlığı açısından çeşitli faydalar göstermektedir. Omega-3 yağ asidi; kötü kolesterol ve trigliserit seviyelerini hafifçe düşürür. Diğer kuruyemişlerle kıyaslandığında ceviz, daha yüksek oranda omega-3 yağ asidi içerir.
Sirkenin düzenli tüketimi kan trigliseritlerini, kolesterolü ve kan basıncını düşürür. Böylece, kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskinde azalma görülür.
Günde 2 litre sıcak su içmek, günde 1 saat yürüyüş yapmak ve gece dolu mideyle yatağa girmemek de kolesterolü düşürür. Ayrıca bütün narenciyelerin (portakal, mandalin, limon, greyfurt) gibi içindeki beyaz kısmının iyi bir kolesterol düşürücü olduğunu unutmayın.
Vücut yağlarını düşürücü etkisi bulunan sarımsak, kolesterolü, düşürür, kalp hastalıklarına ve kansere karşı koruma sağlar.
Pancar, bamya, havuç, patlıcan, yeşil fasulye, karnabahar, kuşkonmaz: Bu sebzeler özellikle buharda pişirildiğinde safra asidini bağlarlar. Karaciğerde kötü kolesterolü (LDL) kullanarak safra asidini bağlar. Böylece kanda LDL seviyesi düşer.
Beslenme tarzı: Beslenme biçimi, kolesterol yüksekliğine neden olan en önemli faktörlerden biridir. Özellikle doymuş yağlardan zengin; tereyağ, margarin, krema, kaymak, süt, peynir ve etlerin bileşiminde bulunan yağlar, hayvansal kaynaklı ya da yüksek kalorili gıdalar kolesterolü yükseltir.
Çay, kafein bakımından zengindir. Açık çay yerine demli çay tercih etmenizin sebebi bağımlı olduğunuz kafein ihtiyacından kaynaklanıyor. Sürekli tükettiğiniz demli çay ile yorgunluk hissinizi kısa süreliğine bastırmış oluyorsunuz. Kafeinin etkisi geçtiğinde ise yorgunluğunuz artarak geri dönüyor.
Çayın içerisinde bulunan tanen maddeleri besinlerle aldığımız demir emilimini azaltmaktadır. O yüzden öğünlerle birlikte almamakta fayda var. Besin tüketimini yaptıktan sonra en az 45 dakika bekledikten sonra çay içebilirsiniz. O zaman daha sağlıklı olacaktır.
Yeşil Çayın Üstün Noktaları:
Metabolizmayı hızlandırıcı etkisi daha yüksektir. Antioksidan açısından bakıldığı zaman iki çayda farklı besin maddeleri vardır. Yeşil çay kateşin açısından zengin iken siyah çayda theaflavine dönüşür. Bu iki madde incelendiği zaman kateşin bir faydası açısından bir kat daha üstündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri