Kalorifer suluğu işe yarıyor mu? Suluk içerisinde yer alan su, peteklerden gelen ısıyla buharlaşır. Bu sayede ortamdaki nem miktarı artar ve havanın kuruması önlenir.
Kalorifer peteklerinin yanına su konulmasındaki amaç odanın nemini dengelemek. Peki limon neden koyulur? İşte peteklere limon koymanın faydaları…
Bu Kalorifer Suluk'ları ile odanızdaki nemi doğal hava nemi seviyesine çekebilirsiniz. Uzmanlar kuru havanın çok fazla bir şekilde zararlı olduğunu dile getirdiklerinden dolayı, zararlı olan havadan uzaklaşmak için Kalorifer Petek Suluğu'nu kullanmak çok faydalı olacaktır.
Birçok kullanıcı bu gibi durumların önüne geçmek için kalorifer peteği suluğu kullanır. Bu ürünlerin içine su ya da esanslı yağların bulunduğu sular konur. Peteğe takılarak ya da üzerine konarak kullanılan sulukların içinde bulunan sıvı ısı ile buharlaşarak ortama nem ve hoş koku verir.
Peteklere ilk suyun basılabilmesi için kalorifer peteğinin altında bulunan mavi renkli veya siyah renkli vananın açılması ile su doldurma işleminin başlaması gerekir. Kalorifer peteğine suyu ne kadar vermeniz gerektiğini bilemeyebilirsiniz. Bu yüzden kombiden su akmaya başlayacaktır. Ancak merak etmeyin bu çok normal.
İlgili 26 soru bulundu
Başta da söylediğimiz gibi kombi petek ısıtma tesisatı kapalı sitem çalışırlar. Bu sebepten yazın suyu boşaltılıp, Kışın tekrar doldurulması ve tesisatın içinin hava ile doldurulması paslanma ve kirece sebep olacağından zorunlu olmadıkça yapılmaması gereken bir durumdur.
Petekler 2 yılda bir temizlenmeli
Petek temizliğinin 2 yılda bir yapılması gerekiyor. Bu sayede ısı kaybının yüzde 40 önüne geçiliyor, enerjide ise yüzde 30 tasarruf sağlanıyor. Uzmanlara göre sıcak bir kış geçirmek için petek temizliği şart.
Isınmış kalorifer peteklerinin üzerine limon, portakal veya mandalina kabukları koyarsanız evin içindeki kötü kokuyu yok edebilirsiniz. Aynı zamanda evin çok güzel kokmasını sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda ferah bir koku yayıldığından günün yorgunluğu ve stres için de gevşetici bir görev görür.
Burada suyun yukarı doğru hareketi yanı sıra suyun giriş tarafından çıkış tarafına doğru yatay bir haraketi de vardır. Yani sıcak su peteğe girerken hem yukarıya hem çıkış yapacağı karşı tarafa doğru yatay hareket yapar.
Kalorifer Suluğu - kalorifer bulunan alanlarda ortamı kurutmamak amacıyla kullanılan bu ürün sağlıklı bir şekilde ısınmanızı sağlayacak. Ortamdaki nem dengesini korur. Kalorifer peteklerinin havayı kurutmasına bağlı baş ağrılarına, nefes yollarının tahriş olmasına, astım ve sinüzit belirtilerinin artmasına engel olur.
Kalorifer Suluğu Özellikleri
Porselen kalorifer sulukları, peteğe takılarak kullanılmaktadır. Çoğu üründe montaj gereksinimine gerek duyulmadan direkt kaloriferlere takılmaktadır.
Kalorifer. Kış aylarının gelmesiyle birlikte yoğun olarak kullanılan kaloriferler, odadaki havayı oldukça kurutuyor. Buna rağmen kaloriferlerin üzerine koyulacak ıslak bezler veya içi su dolu kap ile bu dezavantaj kısa sürede avantaja dönüşerek odadaki nem oranını dengeleyebiliyor.
Odanızdaki havayı zehirli hale getirebilir.
Bu, uzun vadede sağlık sorunlarına neden olabilir ve potansiyel olarak astım gibi solunum sorunlarına yol açabilir, alerjileri tetikleyebilir ve diğer bazı ciddi hastalıklara neden olabilir.
Kalorifer sisteminin temeli tesisatın içerisinde dolaşan sıcak suya dayanmaktadır. Bağlantı boruları sayesinde kombiden peteklere giden sıcak su kalorifer peteklerinin içerisinde dolaşarak onların ısınmasını sağlar. Ancak bu su düzgün bir şekilde devirdaim etmez ise petekler ısınma sorunu yaşar.
Erozyon dışında suyun içinde bulunan kireç parçaları da peteğin içindeki kanalları tıkayabilmektedir. Peteğin içindeki kanallar tıkandığında, sıcak su bu noktadan geçemez. Bu durumda peteklerin altı soğuk olma durumu meydana gelmektedir. Petek içindeki kanalın hangi noktada tıkandığı önemlidir.
Bir dairedeki radyatörlerin içindeki su miktarı kaç litredir? Genellikle dairelerde 600 lük radyatörler kullanıldığı için bu radyatörlerin 1 metresinde yaklaşık olarak 5,7 lt su vardır. Bir dairede 6 metre petek olduğu üzerinden gidelim. 6 x5,7= 34,2 litre peteklerde su bulunur.
Normal bir panel radyatör markası ve modeline göre değişmekle birlikte ortalama olarak 5lt civarında su alır. Yine normal standartta bir alüminyum radyatör ise ortalama olarak 2,5 Lt su kapasitesine sahiptir.
Soru : Petek Alt Vana Kapatılırsa Ne Olur? Cevap: Mevcut kombi ve kalorifer sisteminizde her materyalin bir işlevi vardır. Dolayısıyla doğal işleyişini bozduğunuz takdirde kombinizde ya da kalorifer peteklerinizde arızalanmalar meydana gelebilir.
Kalorifer peteğinin dış yüzeyinde toz ve kir parçacıkları görülürse: Kalorifer peteğinin dış yüzeyinde toz ve kir parçacıklarının bulunması, peteğin kirli olduğunu gösterir. Kalorifer peteğinin verimliliği azalmışsa: Kalorifer peteğinin dış yüzeyinde biriken toz ve kirler, peteğin verimliliğini azaltabilir.
Temizliği yapılmayan petekler daha fazla enerji harcar ve bizi daha az ısıtır. Oysa temizlenen petekler gereksiz enerji kullanımının önüne geçer ve daha iyi ısınmayı sağlar.
Limonlu su, limonata gibi asitli içecekler tüketmek uykunun açılmasında etkili rol oynayacaktır. C vitaminli ve antioksidanlı içecekler tüketmek uykunuzun açılmasını sağlar. Kola, soda, gazoz gibi asitli içecekler tüketmek de uykuyu açar.
Orta büyüklükte bir dairenin bütün radyatörlerinin temizlenebilmesi için 50 – 60 litre suya ihtiyaç vardır. 60 litre su için yaklaşık bir litre petek temizleme ilacı kullanılır. Deposu bulunan petek temizleme makinalarının petekleri temizleyebilmesi için petek temizleme kimyasalı olması gerekir.
Petek temizleme kimyasalları artık formule edilmiş kimyasallardır. Bu sayede kombi yada sisteminide delme, aşınma gibi tahribatlara yol açmaz. Ancak asit ile yıkanan petekler zarar görebilir bu sebeple petek temizliğin de kapalı kimyasallar kullandırınız.
Sisteme petek temizliği değil, bilinçsiz işçilik zarar verir. Petek temizliği rutin olarak 2 yılda 1 temizliği yapılmalıdır. Çünkü ısınan su zamanla kapalı tesisat hattında kireç, çamur, yosun, bakteri gibi çamurlaşmış bir tabaka oluşturur.
Önceden belirtmeliyiz ki petek temizliği evi kirleten bir işlem değildir. Pek çok kişi petekler temizlenirken peteklerin söküldüğünü düşünür. Aslına bakıldığında bu yanlış bir düşüncedir. Petek temizleme esnasında hiçbir dağınıklık veya tadilat söz konusu değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri