Kalorik test, kulakta ısı değişikliği yaratılarak endolenfte bir akım oluşturma prensibine dayanan noninvazif objektif vestibüler değerlendirme yöntemidir. Vücut ısısından en az 7 derece artı veya eksi ısı kulağa verildiğinde istenilen endolenfteki akım gerçekleşir ve hastada nistagmus ve baş dönmesi gelişir.
Kalorik stimülasyon, kulaktaki sinirlere zarar bulmak için kullanılan bir prosedürdür. İnsanlar kalori terimini genellikle yiyecekle ilişkilendirse de, bir kalori temelde bir ısı birimidir. Kalori stimülasyonu sırasında kulak kanallarına soğuk ve ılık su yerleştirilir ve reaksiyonunuz izlenir.
VNG testi vertigonun tedavisi için en güvenilir yöntem
Videonistagmografi (VNG ) testi en güvenilir test olarak, vertigo hastalığında uygun tedavinin seçilmesine yardımcı olmak için kullanılmaktadır.
Değişen baş hareketleri esnasında görsel keskinlik araştırılarak akut bir denge sorunu yaşayan hastanın tedavi sonrası kısmen ne kadar toparlandığı hakkında bilgi elde ediliyor. Bu test, ayrıca hastanın tedavisinin devam ettiği sırada tedavinin etkinliğini görmek adına kullanılıyor.
VNG, vestibüler sistemde (iç kulağınızdaki denge yapıları) veya beynin dengeyi kontrol eden kısmında bir bozukluğun olup olmadığını öğrenmek için kullanılır.
İlgili 35 soru bulundu
Denge bozukluklarının değerlendirilmesinde kullanıldığı gibi rehabilitasyon amacıyla da kullanılabilir. Yaklaşık 20–30 dakika sürer. Hasta test aracı içerisindeyken hareketli denge plakalarının üzerinde ayakta durur.
Vertigoya bulantı, kusma, anormal göz hareketleri ve terleme eşlik edebilir. İşitme kaybı ve kulak çınlaması görülebilir. Görme bozukluğu, yürümede zorlanma ve bilinç değişiklikleri tabloya eşlik edebilir. Vertigoya eşlik eden problemler vertigoya neden olan esas hastalığa göre değişiklikler gösterir.
Migren, beyin, beyincik gibi organlardan oluşan merkezi sinir sistemindeki kanama veya kan damarlarındaki tıkanıklıklara bağlı beslenme bozuklukları, multipl skleroz, çeşitli beyin tümörleri, parkinson hastalığı, v.b. hastalıklar dengenin bozulmasına neden olabilirler.
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı, test işlemleri tamamlandıktan sonra baş dönmesi ve denge bozukluklarının sebebinin iç kulakta mı yoksa beyinde mi olduğunu, hastanın tıbbi öyküsü, fizik muayanesi, VNG ve diğer test sonuçlarıyla birlikte değerlendirilerek ortaya koyar ve uygun tedaviyi düzenler.
Özellikle yatan veya oturan kişinin aniden ayağa kalkması ile oluşan sendeleme, göz kararması, baş dönmesi ve hatta bayılma kimi zaman tansiyon ve şeker dengesizliklerine, kimi zaman da boyun damarlarının daralmasına işaret edebilir.
Vertigo teşhisi konulurken önemli olan vertigoya beyin mi beyin dışı kaynakların mı neden olduğunun belirlenmesidir. Eğer nörolojik muayenede beyin kaynaklı olduğunu düşünüyorsak tomografi, kranial MR gibi görüntüleme yöntemlerinden yararlanırız.
Merkezi vertigo, inme, MS, beyin tümörleri gibi sorunlar sonucu ortaya çıkan nörolojik vertigo çeşididir. Merkezi sinir sisteminde ortaya çıkan problemler, bu sorunlara yol açmaktadır. Periferik vertigo ise iç kulakta ve kulağın denge sağlama işlevindeki bölümü olan vestibüler sinirde görülen türdür.
Dr. Aydın, "Halk dilindeki ismiyle 'Kristal Oynaması' ise hastalığın oluşma mekanizmasını açıklamaktadır. İç kulak kanalındaki kristaller, dengemizi sağlamamıza yardım eder. Kristallerin olması gerektiği yerler dışına sürüklenmesi Vertigo dediğimiz baş dönmesinin ortaya çıkmasına sebep olur" dedi.
Kalorik test, kulakta ısı değişikliği yaratılarak endolenfte bir akım oluşturma prensibine dayanan noninvazif objektif vestibüler değerlendirme yöntemidir. Vücut ısısından en az 7 derece artı veya eksi ısı kulağa verildiğinde istenilen endolenfteki akım gerçekleşir ve hastada nistagmus ve baş dönmesi gelişir.
Rotasyonel testler yaklaşık 0.1 Hz, kalorik test genellikle 0.05 Hz frekansları ile sınır- lıdır.
Bu testin süresi 20 dakika ila 30 dakikadır. Hastanın test aracı içerisinde yer alan denge plakalarının üzerinde ayakta durması gerekiyor. Zeminde bulunan basınca hassas özellikteki denge plakalarına hastanın uyguladığı kuvvet ölçülür ve veriler bilgisayara aktarılır.
Vertigo şikayetiyle gelen hastaların tanısı herhangi bir ek tekik yapmaksızın, hatta kan tahlili bile gerekmeksizin sadece basit bir manevra ile konabilirken, VNG, VHIT, postürografi, birçok kan tahlili, tomografi, mr ve başka da ayrıntılı incelemeler de gerekebilmektedir.
Vertigo nedeninin belirlenebilmesi yani tanı koyulması için öncelikle detaylı bir Kulak Burun Boğaz muayenesi yapılmalıdır. Bu muayenenin ardından, gerekli görülürse işitme ve dengeye yönelik tetkikler gerçekleştirilir.
Kişi dönmediği halde, etrafının ve kendisinin şiddetle döndüğünü hissetmesi durumunda vertigo yaşanır. Bunu evde anlamak için test yapmak isterseniz öncelikle kendi etrafınızda 30 kere dönüş yapın ve sonrasında kendinizi serbest bırakın. Etrafın döndüğünü düşünüyorsanız ve hissediyorsanız vertigonuz olabilir.
İç kulakta, yani denge organı içindeki yarım daire kanallarında kristallerin yerinden oynamasına bağlı ortaya çıkan baş dönmesi sebebidir.
Evet; vertigoyu oluşturan denge bozukluğu hastalıkları geçer ve tedavi olabilir. Günümüzde pek çok kişi yeterli tanı ve net teşhis edilemediğinden yanlış tedavi edilmektedir. Ayrıca neden vertigo olduklarını, hangi hastalıkların vertigo yaptığını bilmeden yaşamlarına kötü devam ederler.
İç kulak ve yakın çevresindeki hastalıklarla ortaya çıkan baş dönmeleri çok şiddetlidir. Dönmenin yanı sıra bulantı, kusma, soğuk terleme de olur. Bazen işitme kaybı, çınlama ve kulak dolgunluğu da hastalık tablosuna eklenir. Bu şikayetlere yol açan hastalıklar genellikle ölümcül değildir.
Meniere sebebiyle oluşan vertigonun tedavisinde, bu hastalığı yönelik ilaç tedavisi ve tuz ve kafein içermeyen diyet uygulanır. BPPV ise bazı baş hareketleriyle iç kulaktaki kristallerin yerine yerleşmesini amaçlayan Epley Manevrası ile tedavi edilebilir.
KRM sonrasında hastalara 48 saat süre ile hastalığın olduğu kulak tarafına dönerek yatmamaları, sırtüstü ya da ters tarafa yüksek yastıkta yatmaları, öne eğilmemeleri, başlarını yukarı bakacak şekilde kaldırmamaları ve ani hareketlerden sakınmaları önerilmektedir.
Vertigo genelde kendiliğinden geçer. Ancak vertigonun yarattığı baş dönmesi çok şiddetliyse ve çok sık aralıklarla tekrar ediyorsa kulak burun boğaz doktoruna görünüp vertigoyu yönetmenizi ve baş dönmesi gibi semptomları hafifletmeye yardımcı tedavi seçenekleri sunmasını sağlamalısınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri