Kalp damar tıkanıklarında uygulanan bypass ameliyatı hem çalışan hem de durmakta olan kalpte uygulanabilmektedir. Genellikle durdurulmuş kalpte uygulanan bypass ameliyatı oldukça riskli bir ameliyattır.
Açık Kalp Ameliyatı Riskleri Nelerdir
Dolaşım sistemi ile kalp damar sisteminin oldukça karmaşık ve birbiri ile ilişkili olması sebebi ile diğer cerrahi uygulamalara oranla daha riskli bir ameliyattır.
Koroner Bypass Ameliyatı Süresi
Koroner arter bypass ameliyatları, genellikle 2-4 saat sürmektedir. Minimal invaziv cerrahi kullanılarak ve kalbi durdurmadan yapılan ameliyatlar ise 1-3 saat sürebilmektedir.
Kalp Ameliyatlarında Risk Standart Bir Risk Değildir.
Çok sık yaptığımız kapak ameliyatlarının riski %1 civarında ama damarı yırtılmış ana damarı çatlamış bunun kanaması problemi acil servise gelen bir hastanın diseksiyon ameliyatı dediğimiz bir hastanın örneğin ameliyatının riski %20'lere %30 'lara çıkabilir.
Açık kalp ameliyatları uzman kalp damar cerrahları tarafından yapıldığında hayati riski yüzde 1'in altında olan ameliyatlardır. Oldukça güvenlidir.
İlgili 19 soru bulundu
Dr. Belhhan Akpınar, en zor ameliyatın en az yapılan ameliyat olduğunu söylüyor. Bunun yanında göğüs ve batın bölgesini içine alan büyük damar genişlemesi yani 'torakoabdominal anevrizmalar' cerrah açısından zorluk riski yüksek ameliyatlar arasında bulunuyor.
Kapalı Kalp Ameliyatı Avantajları
Kesi daha küçük olduğundan ameliyat sırasında daha az kanama olur ve komplikasyon riski daha düşüktür. Göğsün ön tarafında ameliyat izi olmadığından estetik açıdan iyi bir görünüm sağlar ve psikolojik olarak hastayı olumsuz etkilemez. Komplikasyon ve enfeksiyon riski düşüktür.
Kalp Ameliyatı sonrasında hastalar ortalama 4 ila 6 saat içerisinde uyanıp solunum cihazından ayrılırlar. Kalp Ameliyatı sonrasında; hastalar genellikle ortalama 24 saat yoğun bakımda takip edilirler. Bu süre sonunda servise çıkartılırlar. Ortalama 4 ila 5 gün içerisinde taburcu edilirler.
Çocuklar kaç yaşından itibaren kalp ameliyatı olabilirler? Bazı vakalarda doğumdan sadece 1 saat sonra müdahale etmek ve bebeği kalp ameliyatına almak gerekebilir. Yani, bebek ve çocuklara kalp ameliyatı yapmak için bir yaş sınırı yoktur.
Yaş, cinsiyet, obezite, KOAH, diyabet, hareketsiz yaşam, yeni geçirilmiş kalp krizi… gibi faktörlerin etkisi olabilmektedir. Ameliyattan sonra hastanede kalış süresinin azalması: Ortalama minimal invaziv cerrahiden sonra 2 ila 5 gün kalırken geleneksel kalp ameliyatından sonra ortalama kalış süresi 7 ila 10 gündür.
Kalp damar tıkanıklarında uygulanan bypass ameliyatı hem çalışan hem de durmakta olan kalpte uygulanabilmektedir. Genellikle durdurulmuş kalpte uygulanan bypass ameliyatı oldukça riskli bir ameliyattır.
Tıkalı kalp damarının açılmaması durumunda hastada kalp yetmezliği meydana geldiğini vurgulayan Prof. Dr.
Kalbimizin kendi ihtiyacı olan kanı "koroner arter" adı verilen atardamarlar getirir. Bu damarlarda, zaman içinde daralma ve tıkanmalar görülebilir. Bunun sonucunda; kalp yeterince beslenemeyip, görevlerini tam anlamıyla yapamaz hale gelebilir. Bu kişilerde göğüs ağrısı veya kalp krizi riski ortaya çıkar.
Kalp Krizine Geç Müdahale Edildiğinde
Kapaklarda ciddi hasar meydana gelebiliyor, hatta kapak kopabiliyor. Bu da hastanın acil ameliyat olmasına neden oluyor. Bu ameliyatların başarı şansı yüzde 50. Ancak hasta ameliyat olmazsa, kurtulma şansı yüzde 10'da kalıyor.
Açık kalp cerrahisinden sonra iyileşme süresi 6-8 haftadır. Bu süre içinde yorgun ve güçsüz olabilirsiniz. İlk birkaç hafta geceleri 8-10 saat uyumaya özen gösteriniz.
Kardiyovasküler (kalp ve damar) ilaçlar sertleşme güçlüğü, cinsel istekte azalma, orgazm problemleri, jinekomasti (erkeklerde memelerde büyüme), adet düzensizlikleri yapabilir. Özellikle tiazid grubu diüretiklerle (idrar sökücü) ve beta-blokerlerle sertleşme problemleri daha sık görülür.
Damar tıkanıklığı, genellikle fark edilemez. Bu nedenle de tıkanıklığın ilerlemesi halinde kalp krizi ya da inme gibi insan hayatı açısından oldukça tehlikeli durumlar beklenmedik anlarda ortaya çıkabilir. Yavaş yavaş oluşan bu hastalık çoğunlukla 50 yaş üstü bireylerde belirti vermektedir.
Eğer 2 ya da daha fazla gün üst üste ilacınızı almayı unutursanız doktorunuzu arayınız; doz değişimi gerekebilir. Ameliyat sonrası kurallarına uyulursa genellikle 8- 10 yıl sorunsuz bir yaşam sağlanır.
1- Kalp cerrahisi operasyonları “paket fiyat” ile SGK tarafından karşılanır; yani, hastaneye yatıştan taburcu edilinceye kadar geçen süredeki bütün tedavi, alet-edevat, malzeme ve yoğun bakım ile normal oda ücretlerinin tamamını SGK öder. Bu sebeple hasta ve yakınlarından “yatak” dahil tek kuruş para isteyemezsiniz.
Ameliyatın oluşturduğu doku hasarına bir yanıt olarak gelişen, Genellikle 72 - 96 saat arası süren, Hem hastane içinde hem de taburcu edildikten sonra kontrolü gereken akut ağrıdır. Nadiren kronik ağrıya dönüşür.
Ameliyat sonrasında kesi yerlerinde baskı ve yanma, omuz, boyun, sırt ve göğüs bölgesinde bazı ağrılar hissedilebilir. Özellikle ilk iki hafta hekim tarafından önerilen ağrı kesicilerin kullanılmasında fayda vardır. Genellikle asetaminofen ve ibuprofen içerikli ilaçlar ağrıların dindirilmesi için yeterli olur.
Çin'de komplike bir beyin ameliyatı 32 saatlik bir emeğin ardından başarıyla sonuçlandı. Hem anevrizması hem de beyin tümörü olan hastayı ameliyat eden cerrahlar işlem sonrası yorgunluktan yere yığıldı. Çin basını, bunun şimdiye dek Fujian Tıp Fakültesi Hastanesinde gerçekleştirilen en uzun operasyon olduğunu yazdı.
Güvenli ve rahat bir çalışma alanı sağlayan bu standart yöntemin tek handikabı ameliyattan sonra kemiğin kaynamasının uzun sürmesi ve bu sürede kemiğin sabit tutulması gerekmesinin hastaları sıkıntıya sokmasıdır. Hastaların standart kalp cerrahisinden sonra normal yaşantılarına dönmeleri en az 2 ay almaktadır.
Geleneksel bypass cerrahilerinde açık kalp ameliyatlarında olduğu gibi hastaların göğüs kafesine dik yapılan geniş bir kesi üzerinden kalp açığa çıkarılır ve kalp durdurularak hasta yapay kalp-dolaşım makinesine bağlanır. Bu sayede cerrah hareket etmeyen kalp üzerinde damar değişimini sağlar.
Bypass genellikle 50-60'lı yaşlardaki hastalarda gerekli olan bir ameliyat olarak biliniyordu. Günümüzde ise 40'lı, hatta 30'lu yaşlarda koroner bypass ameliyatı geçiren hasta sayısında da gözle görülür bir artış oldu. Ameliyat yaşının düşmesinin en önemli nedeni ise modern yaşam nedeniyle değişen alışkanlıklar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri