KALP PİLLERİ Kalbin kasılıp gevşemesi için elektriki bir uyarıya ihtiyacı vardır. Bu uyarı da kalbin özel elektrik sistem tarafından sağlanır Kalbimiz özel bazı hücreleriyle bir tür elektrik üretir.
Sinüs düğümü kalbin pacemaker'ı (Doğal pili)olarak kabul edilir. Kulakçıkların kasılma işlemi sonrasında ise devreye hemen bir başka odak olan Atrioventriküler Düğüm (AV Düğümü) girer. Burada da bir elektrik üretimi gerçekleşir. Purkinje lifleri üzerinden de karıncıklara iletilir.
Kalp atımlarını düzenleyen elektriksel uyarıların düzgün çalışmaması sonucunda kalbinizin çok hızlı, çok yavaş ya da düzensiz atmasına neden olur. Bu duruma aritmi denir. Kalp kaslarının düzenli şekilde çalışmasını sağlayan etken, bir elektrik sinyalidir.
Kreatinin Fosfat (CP), Çeşitli enzim ve kas proteinleri. Kalp kasının kasılmasında ana enerji kaynağı ATP dir (3).
Doğuştan gelen ya da daha sonra gelişen bazı nedenlerden dolayı, kalbin elektrik sisteminde, olmaması gereken noktalarda elektriksel bağlantılar bulunabiliyor. Bu bağlantılar, kalbin ani olarak hızlanmasına neden oluyor. Normal hızında atan kalp birden bire 160-180'e çıkıyor.
İlgili 20 soru bulundu
Bir pompa gibi çalışan kalbimizin sürekli ve düzenli çalışmasını sağlayan bir elektrik sistemi vardır. Sağ kulakçıkta yer alan ana merkezden (sinus düğümü) çıkan uyarılar, kalp içerisinde yer alan özelleşmiş kas hücreleri ile tüm kalbe yayılır ve kalbin kasılması sağlanır.
Kalp kasılması sağ atriyumun üst kısmında yer alan ve adına sinüs düğümü denen bir hücre grubunun çıkarttığı elektriksel uyarılar ile başlar. Buradaki hücreler, sürekli olarak uyarı üretirler ve kalbin kasılmasında önemli rol üstlenirler.
Dinlenme halinde iken kalp kasında genellikle aerobik yoldan yağ asitleri, keton cisimleri ve laktatın oksidasyonu ile ATP sağlanır; glukoz çok az kullanılır. Ağır iş yükünde ve açlıkta kalp, glikojenden ayrılan glukozu sitrat döngüsünde yıkar ve oksidatif fosforilasyon ile ATP üretir.
Kas hücreleri de enerjilerini tıpkı diğer hücreler gibi ATP'den elde ederler. Durum aslında muhtemelen aklına gelen karmaşık cevaplardan daha basit. Öncelikle birkaç şeyi netleştirelim, kalp sanılanın aksine vücuda enerji sağlamaz, kalp doku ve organlara kan pompalama yoluyla besin ve oksijen taşır.
Dr. Yavuz Örnek, kalbin diğer organlardan farklı çalıştığını belirterek, 'Kalbimiz nükleer enerji ile çalışıyor. Kalp hariç bütün organlarımız kimyasal enerji ile çalışmaktadır. Kalpteki olay nükleer enerjiden oluşan elektrikle kalbin çalışmasıdır.
Taşikardi olarak da bilinen kalp çarpıntısı genellikle yüksek oranda egzersiz, kafein, yüksek ateş, stres, panik atak veya bazı ilaçların yan etkilerinin sebep olması sonucu kalp atış hızının dakikada 140'ın üzerine çıkmasıyla meydana gelmektedir.
Kalpte titremelerin görülmesi şikayeti kalp kapağı ile ilgili bir sorunun, kalp yetmezliğinin, kalpte büyüme görülmesinin ve kalp duvarında kalınlaşma durumunun belirtisi olabilir.
Kalpte heyecanlanınca, eforla veya kan basıncı yükselince olan güçlü atımlar fizyolojik bir cevap olarak çarpıntı oluşturabilir. Ek olarak, kansızlık ve ilaç kullanımı gibi bazı etkenler güçlü kalp atım hissi doğurarak kişinin çarpıntı hissetmesine neden olabilir.
Küçük birer 'pil'e benzetebileceğimiz hücrelerin dış çevresi potasyum, iç kısmı ise sodyum sıvısı ile doludur. Tüm hücrelerde, hücre zarları boyunca bir voltaj (elektriksel gerilim farkı) vardır. Hücre zarındaki voltaj farkı “elektrik potansiyeli” olarak ifade edilen bir elektrik akımının oluşmasını sağlar.
Kulakçıklar, vücuttan gelen oksijenden eksik kanın, sağ karıncığa ve akciğerlerden gelen oksijenden zengin temiz kanın sol karıncığa iletirler. Karıncıklar ise kalbin pompa görevini üstlenen ve akciğerler ile vücuda kan pompalayan esas kısmını oluştururlar.
Kalbin Uyarı ve İleti Sistemi
Bunlar: – sinoatrial düğüm (SA), – atrioventriküler düğüm (AV), – atrioventriküler demet (his demeti) ve – purkinje lifleri • olmak üzere dört bölümden meydana gelir.
Kalbe olan faydalarını sıralayacak olursak spor kalbi kuvvetlendirir: Her kas gibi kalp kası da antrenman yaptıkça daha güçlü olur ve daha verimli çalışır. Hem kasılması güçlenir, hem de rahatlayıp gevşemesi daha iyi olur.
Düz, iskelet ve kalp kası olarak sınıflandırılan kas dokularının enerji ile olan ilişkisi başlıca kasılma özelliklerinden kaynaklanır. Kas dokularının dinlenme ve egzersiz durumlarında enerjisini ve bu şekilde yaşamın sürdürülebilirliğini sağlaması gerekir.
Kalp ritim bozuklukları, kalp atışlarını düzenleyen elektriksel sinyallerin yanlış ya da düzensiz iletimi nedeniyle ortaya çıkar. Hatalı sinyal iletimi, kalpte çok hızlı (taşikardi), çok yavaş (bradikardi) ya da düzensiz atımlara neden olur.
İstemli çalışır. Somatik sinirlerle uyarılır. 2)Kalp Kası: Çizgili kastır. İstemsiz çalışır, Otonom sinirlerle uyarılır.
Kalp kasını vücuttaki diğer kaslardan ayıran en önemli özelliği kasın kendi impulsunu kendinin üretmesi olmaktadır.
Kalp kası çizgili kasla benzerlik göstermektedir. Ama çizgili kaslarımızın spor yaparken yorulduğunu görürürüz.Kalp kasında böyle durumlar olursa yaşamımız söz konusu olamaz ve bunu önleyen mekanizmalara sahiptir.
dk'da 40-60 uyarı Sağ atriumun tabanında bulunur. SA düğüm ile AV düğüm gap junctionlarla bağlanmıştır. Kalpte ileti hızının en yavaş olduğu yerdir.
EKG, kalbin özellikle ritmi, damar hastalıkları, kalp krizi ve kalp kasının kalınlaşmaları hakkında değerli bilgiler verir. EKG; basit olması, hasta açısından zahmetsiz olması, her yerde uygulanabilir ve ucuz olması nedeniyle yaygın olarak kullanılmaktadır.
Hastanın şikayeti: bunu esas itibarıyla göğüs ağrısı oluşturur. EKG (elektrokardiyogram): kalp krizlerinin büyük bir çoğunluğunda EKG'de kalp krizine özgü değişiklikler olur. Bu değişiklikleri saptamak için sık aralıklarla EKG alınır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri