Kalp için en sağlıklı et, balıktır. Daha sonra hindi ve tavuk ardından da kırmızı et gelir. Bu üçünün tüketimi dengeli beslenme açısından önemlidir. Etin dışında sebze ve meyvelerin yanı sıra kurubaklagillerin kolesterolü düşürücü özellikleri ile sağlıklı beslenme açısından çok büyük önemi vardır.
Ancak kalp ve damar hastalarının az tuzlu ve az yağlı veya eti haşlama olarak ve az miktarda tüketmelerinde bir sakınca yoktur. Kavurma yenecekse de az yağlı ve az tuzlu olmasına dikkat edilmelidir. Ateşe direk maruz kalmış, yanmış, katranlaşmış ette kanser riski vardır.
Balık, tavuk gibi beyaz et ve yağsız dana etini tercih ediniz. Etin yağlı kısmını, tavuğun derisini, doymuş yağ oranı yüksek gıdalarını tüketmeyiniz (salam, sosis, pizza, pide, burger, döner vb.). Et, tavuk, balık seçeneklerini azaltarak, yerine haftada 1 - 2 kez yumurta tüketiniz.
Kırmızı et tüketimi ve kalp sağlığı ilişkisi ile ilgili yapılan çalışmalar yıllardır, daha sağlıklı bir kalp-damar sistemi için kırmızı et tüketiminin azaltılmasını tavsiye ediyor.
Özellikle işlenmiş et ürünlerinden uzak durmak gerekir. Sosis, sucuk, jambon gibi işlenmiş et ürünlerinde de yüksek oranda tuz, doymuş yağlar ve nitrit mevcuttur. Hazır et bolyon ve et suyu da sağlıksız tercihler olacaktır. Yüksek kolesterol ihtiva eden sakatatlar yerine az yağlı etler tercih edilmelidir.
İlgili 44 soru bulundu
Balık: Protein, vitamin (B6, B12), selenyum ve demir kaynağı. Yüksek derecede Omega 3 yağ asidi içeren somon, uskumru, ton balığı gibi balıklar kalp sağlığına son derece yararlı. Balık, kan pıhtılaşmasını azaltarak ritim bozukluklarını engelliyor.
Kuru fasulye, barbunya, nohut gibi bakliyatlar sahip oldukları B grubu vitaminleri ile kalp sağlığını koruyacaklardır. Turuncu ve kırmızı sebzeler; havuç, kırmızı biber ve tatlı patates içerdikleri C vitamini ile yine kalp sağlığını korumaya yönelik iyi bir yatırım olacaktır.
Kırmızı et değil hayvansal yağ damar tıkanıklığı yapar.
* Tavuk ciğerinde kolesterol miktarı yüksektir. Bu sebeple dikkatli ve ölçülü tüketilmesi gerekmektedir. Özellikle kalp ve kalp damar hastalığı olan kişilerin bu tarz sakatat tüketiminden uzak durmaları ve tüketmemesi gerekmektedir. Yağlı ve yüksek kolesterol içerdiği için hastalığı daha da tetikleyebilir.
2.Kalp Hastaları Pirinç Pilavı Yiyebilir mi? Pirinç pilavı içerdiği tereyağı ve ani kan şekerini yükseltmesi nedeniyle kalp ritmini bozabilen bir besinidr. Bu yüzden pirinç pilavı yerine bulgur pilavı tercih edin.
Kalp sağlığı için çok önemli bir besindir. Kan basıncını ve ritmi düzenleyen, trigliserid yağları üzerine olumlu etkileri olan omega-3 EPA ve DHA'dan zengindir. Amerikan Kalp Derneği haftada en az 2 porsiyon, somon veya benzer yağlı balık yenmesini tavsiye etmektedir.
Karpuz çekirdekleri de içinde bulunan “cucurbocitrin” adlı madde ile kan basıncını düşürmeye ve böbrek fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcı olur. Tekli ve çoklu yağ asitlerinden zengin olan karpuz, kandaki kötü kolesterolü düşürerek kalp sağlığını da korur.
Kalp hastalıklarına bağlı ritim bozukluklarının en sık sebepleri damar tıkanıklıkları ve kalp kapak hastalıkları. Kalp dışı sebepler arasında ise guatr, kansızlık, akciğer hastalıkları ve ilaç kullanımı gibi nedenler yer alıyor. Ayrıca alkol tüketimi de ritim bozukluklarına yol açabiliyor.
Kalp sağlığına uygun beslenme kapsamında ilk olarak kızartmadan uzak durulması gerekiyor. Kızartma hem vücuttaki kanda oluşturduğu etki, hem de diğer organlarda yaptığı etkinin kalpteki yansımaları bize gerçekten zarar veren bir yeme alışkanlığıdır.
İşlenmiş hazır gıdalardan, yağlı, şekerli, tuzlu yiyeceklerden ise uzak durmalısınız. Porsiyonlarımızı abartmayıp kilo almamalıyız. Aşırı şeker ve tuz tüketmemeliyiz. İşlenmiş, kızartılmış gıdalardan uzak durmalıyız.
Her ne kadar dikkat edilse de kazara et alımı sonucu alerjik reaksiyonların gelişebileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle et yedikten sonra nefes darlığı, çarpıntı, bayılma öyküsü olan yani anafilaksi geçirme riski olan hastaların acil durumlarda kullanılmak üzere adrenalin oto-enjektörü taşımaları gerekmektedir.
Resveratrolden zengin besinlerin yanında, bağırsaklardan kolesterol emilimini azaltan, posadan zengin tam tahıllı besinler (makarna, bulgur, irmik gibi) ve kuru baklagillerin tüketilmesi damar sağlığını daha da güçlendirir.
Özellikle kana çabuk karışan beyaz pirinç ve ekmek tüketimi kalp için zararlı olduğundan, bunun yerine tahıllı ekmek ve bulgur tercih edilmelidir.
Çok değerli bir mineral olan potasyumdan oldukça zengin olan muz, bu mineralden dolayı kalp ve damar sağlıklarına karşı koruyucu ve tansiyonu kontrol etmeye yardımcı.
Sağlıklı bireylerin günde bir yumurta tüketmesinde sakınca bulunmuyor. Şeker hastaları için ise günde bir yumurta çok hafif de olsa riski artırabiliyor. Diyabeti olanlar veya kalp krizi geçirmiş olanlar daha çok yumurtanın beyazını yemeli, yumurta sarısını ise haftada üç defadan daha fazla tüketmemeli.
Yumurta, kolesterol ve kalp sağlığı
Kanıta dayalı son bilimsel veriler, toplumun genelinde yumurta tüketimi ile kalp-damar hastalığı riski arasında bir ilişki olmadığını gösteriyor.
Bunun için ideal kilonuza ulaşın, tuz alımını 5 gram ile sınırlandırın, fiziksel aktivitenizi artırın, sigara içmeyin, alkol tüketimini kısıtlayın, günde 50-90 mmol potasyum alın, doymuş yağ alımını sınırlandırın ve yeterli miktarda kalsiyum ile magnezyum içeren besinler tüketin.
Özellikle erken yaşta sigaraya başlamak ve uzun süre sigara kullanmak, kalp ve dolaşım sistemi hastalıklarına neden olabilmektedir. Sigara içmiş ve bırakmış kişilerde, kalp krizi ihtimali yıllar geçtikçe azalmaktadır. Aşırı yağlı ve hayvansal gıdalar da kalp hastalıklarına sebep olabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri