Kalp kası: Kalp duvarı ve kalbe boşalan büyük venlerin duvarında bulunur. Enine çizgilenme göstermezler. İç organlar , damar sistemi, derinin erektör pili kasları, gözün intrensek kasları gibi sınırlı alanda bulunur. İskelet kaslarında her bir kas hücresi (kas lifi) çok hücreli bir sinsityum oluşturur.
- Kalp, - Kan ve damarlar. Kalp, insan vücudunda göğüs kısmının boşluğunda ve yer olarak iki akciğer arasında bulunmaktadır. Kalpte bulunan kalp kasları yapı olarak çizgili kaslara benzerken, çalışma sistemi olarak ise düz kaslara benzer.
KAS SİSTEMİ
İskelet kası paraksiyel mezodermden, düz kaslar barsak ve türevlerini çevreleyen splanknik mezodermden, kalp kası ise kalp tüpünü çevreleyen splanknik mezodermden farklılaşır.
Vücuttaki doku ve organların kanlanmasında çok önemli işlevleri bulunan kalp, üç ana katmandan oluşur. Bu katmanlardan iç kısımdaki endokard, dıştaki perikard, ortadaki ise miyokard olarak isimlendirilir. Miyokard, kalbin kasılıp gevşemesinden sorumlu olan ve kalp kasını oluşturan tabakadır.
Kalp kası olan kalpte düz kas bulunmaz. Tek üniteli düz kasta, bir demet içindeki tek bir hücre otonom sinir lifi (miyojenik) tarafından sinir sistemine bağlanır.
İlgili 26 soru bulundu
Kök hücrelerin aksine, hasar gören kalp kası hücreleri kendilerini yenileyemez.
2)Kalp Kası: Çizgili kastır.
Kalp ağrısı, kalp dışı nedenlerden kaynaklanan göğüs ağrılarından farklı olarak göğüs boşluğunda hissedilen keskin ve bıçak saplanması tarzındaki acı veya donuk tarzdaki ağrılardır. Ağrının hissedildiği süre, yoğunluğu ve bölgesi kişiden kişiye farklılık gösterebilir.
Miyokard kalbe ait ana katmanı oluşturur ve kalp kası liflerinden oluşmuştur. Kalp perikard denilen 2 katmanlı zarla dıştan çepeçevre sarılmıştır ve perikard boşluğu adı verilen sıvı dolu bir boşlukta bulunur.
Kalp kası iltihaplanmasına; virüsler, bakteriler, mantarların yol açtığı enfeksiyonlar ve otoimmün hastalıklar sebep olabilmektedir. Hastalığın çoğunlukla kaynağı viral enfeksiyonlardır. Bazı vakalarda hastalık belirti göstermeyebilmekte ve kendiliğinden iyileşebilmektedir.
Vücuttaki en küçük kas kulağın içindedir. Guinness Dünya Rekorları'na göre 2 milimetreden daha kısa olan bu kasın adı ''Stapedius''. Görevi, vücuttaki en küçük kemik olan üzengi kemiğinin desteklemektir.
Kalp kası: Kalp kası istemsiz yani kendiliğinden çalışan bir kastır.
Miyokardit ön tanısı, hastanın öyküsü ve fizik muayenesi sırasında kalp kasında tahriş belirtileri saptanarak konur. Kalp kası iltihaplanmasına bağlı olarak bazı kan değerleri yükselebilir. Bu nedenle kan tahlilleri de tanıyı destekler. EKG çekilerek hastanın kalp atış seviyesine bakılır.
- Kalp kasların çalışma şekli düz kaslara benzer. - Kalp kası gevşeme hareketi yapar. - Kalp kası kasılma hareketi yapar. - Kalp kasları çalışırken asla yorulmaz.
Kalp kası hücrelerinde iskelet kasında olduğu gibi bantlaşma görülmektedir. Hücrelerin boyları kısadır ve düz kaslarda olduğu gibi tek çekirdekleri vardır. İstek dışı çalışır. Hücrelerde çekirdekler ortada ve ovaldir.
Kalbin sol tarafı temiz kan ile ilgileniyor; gelen temiz kanı organ ve dokulara ulaştırma görevi, kalbin sol tarafında bulunan sol kulakçık ve sol karıncığa ait. Kalbin sağ tarafı ise kirli kan ile ilgileniyor; sağ karıncık ve sağ kulakçık kirli kanı temizlenmek üzere akciğerlere ulaştırmak için görev yapıyor.
Kardiyomiyopati (kalp kası hastalıkları), Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) 1995 yılındaki tanımlamasına göre kalp fonksiyonlarının bozulmasına yol açan kalp kası hastalıklarına denir. Bu kalp kası hastalıklarının tedavisi kalp nakli ile mümkündür.
Kardiyomiyopati (KMP); kalp kası hastalığıdır. Kalp kasını tutan hastalıkların bir kısmı kalp kasında sadece büyümeye ve kalp duvarlarında kalınlaşmaya yol açar. Bunlara “hipertrofik KMP” denir. Kalp kasını tutan hastalıkların bir kısmı da kalp kasında kasılma kusuruna ve kalpte ciddi büyümeye yol açarlar.
Kalp krizinde görülen en temel kalp krizi belirtisi kalp ağrısı olarak tabir edilen göğüs ağrısıdır. Göğüs duvarının ardında hissedilen bu ağrı, sanki göğüs kafesine biri oturmuş hissi veren ağırlık ve baskı yapıcı tarzda künt bir ağrıdır. Sol kola, boyuna, omuzlara, karın, çene ve sırta yayılabilir.
Kalp krizinin ilk ve en güçlü işareti olan göğüs ağrısı, baskı ve yanma şeklinde başlar ve sonrasında boyun ve kola doğru yayılır. Sırtta ve alında soğuk terleme başlar. Bazen şiddetli bulgular eşliğinde ortaya çıkan kalp krizi, bazen de hafif bir rahatsızlık şeklinde görülebilir.
Kalp sıkışması genellikle 1-2 dakika içinde kendiliğinden geçer. Bu süre zarfında kişilerin sakin kalmaları önerilir. Kalp sıkışması kalbin bir hastalığı neticesinde sıkıştıysa bunun nedeni kalp kaslarının yeterli miktarda oksijen alamamasıdır.
İskelet kası (çizgili kas): çalışması sinir sistemi tarafından bilinçli olarak kontrol edilen kas gruplarını oluşturur.buna karşılık kalp kası ve düz kas dokuları bilinç dışı çalışırlar ve sinir sisteminin anatom sistemi adı verilen , bölümünün kontrolü altında çalışırlar.
Çizgili kaslar; kol kası, sırt kası, bacak kasları, göğüs kasları, mide kasları, parmak kasları gibi vücut bölümlerinde bulunur. Vücutta istemli bir şekilde hareket ettirilebilen her yerde çizgili kasların olduğunu söylemek mümkündür.
Kalp, sürekli kasılıp gevşeyerek çalışır. Kalbin kasılmasına “sistol”, gevşemesine “diastol” denir. Kalpte her iki atrium ve her iki ventrikül birlikte kasılır ve gevşer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri