Kas dokusu vücudun hareketini kontrol eden bir mekanizma olduğu için diğer mekanizmalara göre daha fazla enerji ve oksijene ihtiyaç duymaktadır. Kalp kasını vücuttaki diğer kaslardan ayıran en önemli özelliği kasın kendi impulsunu kendinin üretmesi olmaktadır.
/ Kalp kası iskelet kaslarında olduğu gibi, çizgili kas yapısındadır. Kalp kasında da, çizgili kaslarda olduğu gibi, aktin ve miyozin filamentleri bulunur. Yine çizgili kaslarda olduğu gibi, bu filamentler içiçe geçmiştir ve kasılma sırasında, iskelet kaslarında olduğu gibi, birbirleri üzerinde kayarlar.
Kalp kasları, özelleşmiş bir çizgili kas grubudur. Vücudumuza kanın sürekli olarak pompalanabilmesini sağlayan şey, burada gördüğünüz hücrelerden milyonlarcasının bir arada kasılıp gevşemesidir. Bu kasılmaların her biri, kalp atımlarımıza denk gelir.
Doğrulanmış Cevap. Cevabımız; Kalp kasının yapısı çizgili kasa, çalışması düz kasa benzemektedir.
2)Kalp Kası: Çizgili kastır. İstemsiz çalışır, Otonom sinirlerle uyarılır. Uyarı olmasa da otomatik çalışır. 3)Düz Kas: Çizgisiz kastır.
İlgili 26 soru bulundu
Kalp kası, kalbin duvarlarında yer alan bir kas çeşidi olarak bilinmektedir. Bu kas istemsiz bir çalışma şekline sahip olmaktadır. Bu mekanizma kalbin içinden gelen bir iç uyarımla çalışmaktadır. Bu uyarımlar sinoatriyal ve atrio-ventrikuler düğümler olarak belirtilmektedir.
Kalp Kaslarının İnce Yapısı
Kasılabilen proteinleri aktin ve miyozin olup, iskelet kasındaki gibi bir yerleşim düzeni gösterir.
Kalp kası görünüş olarak çizgili kasa benzer fakat işleyiş yönünden düz kasa benzer.
Kalp kası olan kalpte düz kas bulunmaz. Tek üniteli düz kasta, bir demet içindeki tek bir hücre otonom sinir lifi (miyojenik) tarafından sinir sistemine bağlanır.
Kalpte bulunan kalp kasları yapı olarak çizgili kaslara benzerken, çalışma sistemi olarak ise düz kaslara benzer. Dolayısıyla kalp istemsiz bir şekilde hem güçlü hem de hızlı olarak hiç durmadan çalışır.
Kalp kası hücrelerinde iskelet kasında olduğu gibi bantlaşma görülmektedir. Hücrelerin boyları kısadır ve düz kaslarda olduğu gibi tek çekirdekleri vardır.
Bu katmanlardan iç kısımdaki endokard, dıştaki perikard, ortadaki ise miyokard olarak isimlendirilir. Miyokard, kalbin kasılıp gevşemesinden sorumlu olan ve kalp kasını oluşturan tabakadır.
Bu soruya şu cevabı verirsek yanlış olmaz : Eğer kalbini kafana göre çalıştırsaydın ve bir gün kalbini çalıştırmayı unutsaydın, muhtemelen ölürdün. Bu olay kasların yapısal özelliği ile ilgili. Düz kas, çizgili kas ve kalp kasımız var. Çizgili kas haricinde hiçbiri istemli çalışmaz.
Miyofibriller, kas dokuda bulunan ve kas dokunun en önemli özelliği olan kasıp gevşemeyi sağlayan protein iplikçiklerdir. Çizgili (iskelet) kaslarda ve kalp kasında düzgün diziliminden dolayı bu kaslar mikroskop altında çizgili görünürler.
(Beyin omurilik tarafından kontrol edilir) • Kalp kası atım sayısı ve gücü otonom sistemle kontrol edilir, devamlı çalışır.
Kalp kası: Kalp kası istemsiz yani kendiliğinden çalışan bir kastır.
İskelet kası (çizgili kas): çalışması sinir sistemi tarafından bilinçli olarak kontrol edilen kas gruplarını oluşturur.buna karşılık kalp kası ve düz kas dokuları bilinç dışı çalışırlar ve sinir sisteminin anatom sistemi adı verilen , bölümünün kontrolü altında çalışırlar.
Kalbin Konumu ve Yapısı
Kalp genellikle kişinin yumruğundan biraz büyük, vücut kanını toplardamarlar ile toplayan, atardamarlar ile tüm vücuda yönlendiren kas yapısında güçlü bir pompadır. Günde ortalama 100.000 kez kasılır ve 8.000 litre kanı sürekli olarak dolaşıma pompalar.
Vücuttaki en küçük kas kulağın içindedir. Guinness Dünya Rekorları'na göre 2 milimetreden daha kısa olan bu kasın adı ''Stapedius''. Görevi, vücuttaki en küçük kemik olan üzengi kemiğinin desteklemektir.
Yüzme, bisiklet, kürek gibi sporlarda da durum aynıdır. Neticede kalpleri kaslanır ve büyür. Vücudun yalnızca belli bir kısmını güçlendirmeye ve çalıştırmaya yönelik sporlarda ise kalbin kas kütlesi artmaz, sadece duvarı kalınlaşır. Bu sporlara örnek olarak, ağırlık kaldırma, güreş, vücut geliştirme verilebilir.
İskelet kası istemli çalışan bir kas iken, kalp kası istemsiz kas, yani bilinçli olarak kontrol edilemez. Yani kalp kası her ne kadar iskelet kasına benzer kontraktil filamanlara sahip olsa da çalışma mekanizması düz kaslara benzer.
Düz kas hücresi, kas hücrelerinden biridir. Her hücre ip biçimindedir. İskelet kas hücresi ve kalp kası hücresinden farkı, kas hücrelerinin birbirinden bağımsız ve tek çekirdekli olmasıdır. Kan damarları, sindirim borusu, dölyatağı, idrar kesesi gibi iç organların yapısında bulunur.
Miyokard kalbe ait ana katmanı oluşturur ve kalp kası liflerinden oluşmuştur. Kalp perikard denilen 2 katmanlı zarla dıştan çepeçevre sarılmıştır ve perikard boşluğu adı verilen sıvı dolu bir boşlukta bulunur. Perikard kalp ve çevresindeki organlar arasındaki sürtünmeyi önlemek için seröz sıvı üreten bir yapıdadır.
Hücre sitoplazmasinda aktin genellikle ATP'ye bağlı olarak bulunur, ama ADP'ye bağlanması da mümkündür. MİYOZİNLER; Kas hücrelerinde aktin filamentlerle etkileşime girerek kasılmayı sağlayan protein yapıdaki kalın iplikler.Miyozinler, 16 kadar üyesi tanımlanmış ATP-bağımlı bir motor protein ailesidir.
Kasların 3 tipi de kasılma için özelleşmiş miyofibril (aktin- miyozin) ya da kas lifleri denilen uzun hücrelerden oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri